Melanositik olmayan deri tümörlerinde TRPS1 ekspresyonu ile klinikopatolojik özelliklerin değerlendirilmesi
Evaluation of TRPS1 expression and clinicopathological features in non-melanocytic skin tumors
- Tez No: 1004227
- Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET GAMSIZKAN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Patoloji, Pathology
- Anahtar Kelimeler: Deri neoplazmları, Histopatoloji, İmmünohistokimya, Skin neoplasms, Histopathology, Immunohistochemistry
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Düzce Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Tıbbi Patoloji Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Çalışmanın temel amacı, bazal hücreli karsinom (BHK), skuamöz hücreli karsinom (SHK), Merkel hücreli karsinom (MHK) ve çeşitli deri eki tümörlerinden (DET'lerden) oluşan geniş bir kohortta trikorinofalangeal sendrom tip 1 (TRPS1) immünohistokimyasal (İHK'sel) ekspresyon profillerini belirlemek; bu belirtecin özellikle BHK ve SHK ayrımındaki güvenilirliğini ve deri eklerinin histogenetik kökenine dair verileri analiz ederek bölümümüzde elde ettiğimiz sonuçları sunmaktır. Gereç ve Yöntem: Düzce Üniversitesi, Tıp Fakültesi, Tıbbi Patoloji Ana Bilim Dalı arşivinden 2008-2024 yılları arasında tanı almış 134 olgu [34 BHK (15'i skuamöz farklılaşma gösteren, 19'u skuamöz farklılaşma göstermeyen), 34 SHK, 3 MHK ve 63 DET (4 trikoblastom, 4 trikoepitelyoma, 6 pilomatrikoma, 3 prolifere trikilemmal tümör, 8 nevus sebaseus, 1 sebase adenom, 1 sebasöz karsinom, 7 poroma, 13 siringom, 9 spiradenom/silindrom, 6 hidradenoma papilliferum, 1 mikrokistik adneksal karsinom)] retrospektif olarak çalışmaya dahil edilmiştir. Tüm olgularda lezyonu temsil eden en uygun bloklarından seçilerek ve tam otomatik cihazda EP392 klonu kullanılarak TRPS1 İHK'sel boyaması uygulanmıştır. Ekspresyon düzeyi; boyanma oranı (%0-100), yoğunluğu (0-3+) ve bu iki parametrenin çarpımı ile elde edilen histoskor (H-skoru) üzerinden semikantitatif olarak değerlendirilmiştir. Bulgular: Çalışmanın en dikkate değer bulgusu, SHK ve BHK arasındaki ekspresyon farkıdır. İncelenen SHK olgularının tamamında (%100) nükleer TRPS1 pozitifliği (medyan H-skoru 87.5) saptanırken, BHK olgularının %82.4'ünde (n=28) ekspresyonun yokluğu veya minimal düzeyde kaldığı (medyan H-skoru 1) gözlenmiştir (p<0.001). Skuamöz farklılaşma gösteren BHK olgularında (n=15) medyan H-skoru (3), skuamöz farklılaşma göstermeyen BHK'lere (n=19) göre anlamlı düzeyde yüksek çıksa da gerçek SHK değerlerinin çok altında kalmıştır. MHK olgularının tamamında (n=3) TRPS1 negatif (H-skoru 0) bulunmuştur. DET'lerde ise TRPS1, histogenetik bir araç görevi görmüştür: Hidradenoma papilliferum (HP) olgularındaki pozitiflik (%83.3, n=5) bu tümörün“meme benzeri bez”kökenini desteklerken, siringom ve mikrokistik adneksal karsinomdaki (MAK'taki) kısıtlı ekspresyon veya negatiflik, TRPS1 negatif“akrosiringiyum”kökenini İHK'sel ii düzeyde doğrulamıştır. Trikoblastom (TB) ve trikoepitelyoma (TE) gibi foliküler tümörlerde epitelyal hücreler genellikle negatif saptanmıştır. Sonuç: Elde edilen veriler, TRPS1'in dermatopatoloji pratiğinde sadece metastatik meme karsinomlarını saptayan bir belirteç olmadığını, aksine keratinositik malignitelerin ayırıcı tanısında, tümörlerin histogenetik orijininin belirlenmesinde ve kutanöz adneksiyel morfogenezin haritalanmasında soya özgü bir parametre olduğunu düşündürmüştür.
Özet (Çeviri)
Aim: The primary objective of this study is to determine the immunohistochemical (IHC) expression profiles of trichorhinophalangeal syndrome type 1 (TRPS1) in a large cohort consisting of basal cell carcinoma (BCC), squamous cell carcinoma (SCC), Merkel cell carcinoma (MCC), and various cutaneous adnexal tumors (CATs); to analyze the reliability of this marker, particularly in distinguishing BCC and SCC, and to present the results obtained in our department by analyzing data on the histogenetic origin of skin appendages. Material and Method: A total of 134 cases [34 BCC (15 showing squamous differentiation, 19 not showing squamous differentiation), 34 SCC, 3 MCC, and 63 CATs (4 trichoblastomas, 4 trichoepitheliomas, 6 pilomatricomas, 3 proliferating trichilemmal tumors, 8 nevus sebaceus, 1 sebaceous adenoma, 1 sebaceous carcinoma, 7 poromas, 13 syringomas, 9 spiradenomas/cylindromas, 6 hidradenoma papilliferum, 1 microcystic adnexal carcinoma)] diagnosed between 2008 and 2024 were retrospectively included in the study from the archives of Düzce University, Faculty of Medicine, Pathology Department. TRPS1 IHC staining was performed using the EP392 clone on a fully automated device, selecting the most representative block for each lesion. The expression level was evaluated semiquantitatively based on the staining ratio (%0-100), intensity (0-3+), and the histoscore (H-score) obtained by multiplying these two parameters. Results: The most noteworthy finding of the study was the difference in expression between SCC and BCC. Nuclear TRPS1 positivity (median H-score 87.5) was detected in all examined SCC cases (100%), while the absence or minimal expression (median H-score 1) was observed in 82.4% (n=28) of BCC cases (p<0.001). Although the median H-score (3) was significantly higher in BCC cases showing squamous differentiation (n=15) compared to BCC cases without squamous differentiation (n=19), it remained far below the true SCC values. All MCC cases (n=3) were TRPS1 negative (H-score 0). In CATs, TRPS1 served as a histogenetic tool: Positivity in hidradenoma papilliferum (HP) cases (83.3%, n=5) supported the“mammary-like gland”origin of this tumor, while limited expression or negativity in syringoma and microcystic adnexal carcinoma (MAC) confirmed the TRPS1-negative iv“acrosyringium”origin at the immunohistochemical level. In follicular tumors such as trichoblastoma (TB) and trichoepithelioma (TE), epithelial cells were generally found to be negative. Conclusion: The obtained data suggest that TRPS1 is not merely a marker for detecting metastatic breast carcinomas in dermatopathology practice, but rather a lineage-specific parameter in the differential diagnosis of keratinocytic malignancies, the determination of the histogenetic origin of tumors, and the mapping of cutaneous adnexal morphogenesis.