Fibromiyalji tanılı hastalarda forward head postür ile denge, ağrı, yaşam kalitesi, duygudurum ilişkisi
The relationship between forward head posture and balance, pain, quality of life, and emotional status in patients with fibromyalgia
- Tez No: 1004245
- Danışmanlar: PROF. DR. FİLİZ MERYEM SERTPOYRAZ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon, Physical Medicine and Rehabilitation
- Anahtar Kelimeler: Denge, Fibromiyalji, Postür bozukluğu, Equilibrium, Fibromyalgia, Posture disorder
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İzmir Bakırçay Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Fibromiyalji tanılı hastalarda baş önde postür (BÖP) ile denge, ağrı, yaşam kalitesi, duygudurum arasındaki ilişkiyi incelemektir. Gereç ve Yöntem: Bu kesitsel araştırmaya, 18-65 yaş aralığında, Amerikan Romatoloji Derneği'nin 2016 yılında modifiye edilmiş tanı kriterlerine göre fibromiyalji tanısı almış 100 gönüllü kadın hasta dahil edildi. Hastaların demografik özellikleri, hastalık süresi, ilaç kullanımları, günlük telefon-bilgisayar kullanım süreleri kaydedildi. BÖP lateral fotoğraflama ile kraniovertebral açı (KVA) ölçülerek değerlendirildi. Hastalar KVA değerlerine göre BÖP olan ve olmayan olarak iki gruba ayrıldı. Servikal bölge eklem hareket açıklığı bubble inklinometre ile ölçüldü. Hastalık şiddeti ve ağrılı bölgeler, hastalık aktivitesi, yorgunluk, duygudurum, uyku problemleri ve fiziksel aktivite düzeyleri (Yaygın Ağrı İndeksi, Semptom Şiddet Skalası, Fibromiyalji Etki Anketi, Yorgunluk Şiddet Ölçeği, Beck Depresyon Anketi, Jenkins Uyku Skalası, Uluslararası Fiziksel Aktivite Anketi Kısa Formu) anketler ile değerlendirildi. Statik ve dinamik denge ölçümleri bilgisayarlı denge analiz sistemi ile gerçekleştirildi. Bulgular: Çalışmaya katılan hastaların %48'inde BÖP saptandı. BÖP olan hastaların yaş ortalaması, BÖP olmayanlara göre anlamlı düzeyde daha yüksekti (p=0.022). Gruplar arasında fibromiyalji şiddeti, ağrı, yorgunluk, depresyon, uyku ve fiziksel aktivite düzeyleri açısından anlamlı fark saptanmadı (p>0,05). Statik denge değerlendirmesinde, BÖP bulunan grupta özellikle gözler kapalı koşullarda salınım hızı ve lateral salınım parametrelerinde anlamlı bozulmalar gözlendi. KVA ile statik denge parametreleri arasında; gözler açık ve kapalı salınım alanları, iz uzunlukları, salınım hızları, mediolateral salınımlar ve gözler kapalı anteroposterior salınım ile anlamlı negatif korelasyonlar saptandı (p<0.05). Fibromiyalji şiddeti ile statik denge parametrelerinin birçoğu arasında anlamlı pozitif korelasyonlar saptandı (p<0.05). Sonuç: Fibromiyaljili kadın hastalarda BÖP'ün artan yaş ile beraber sık görüldüğü, BÖP'ün statik denge kontrolü ile ilişkili olduğu, KVA azaldıkça statik denge parametrelerinin kötüleştiği saptanmıştır. Buna karşın BÖP'ün dinamik denge üzerindeki etkisinin sınırlı olduğu görülmüştür. Ayrıca fibromiyalji şiddeti arttıkça statik denge parametrelerinde kötüleşme saptanmıştır. İleri yaştaki fibromiyalji hastalarında postür analizi ve denge değerlendirmelerinin birlikte ele alınması, gelişebilecek komplikasyonların önlenmesi açısından önemlidir.
Özet (Çeviri)
Aim: To examine the relationship between forward head posture (FHP), balance, pain, quality of life, and emotional status in patients with fibromyalgia. Materials and Methods: This cross-sectional study included 100 female volunteers aged 18-65 years who were diagnosed with fibromyalgia according to the 2016 modified diagnostic criteria of the American College of Rheumatology. The patients' demographic characteristics, disease duration, medication use, and daily phone and computer usage durations per week were recorded. FHP was assessed by measuring the craniovertebral angle (CVA) using lateral photography. Patients were divided into two groups based on their CVA values: those with FHP and those without. Cervical range of motion was measured using a bubble inclinometer. Disease severity and painful regions, disease impact, fatigue, mood, sleep problems, and physical activity levels were evaluated using questionnaires (Widespread Pain Index, Symptom Severity Scale, Fibromyalgia Impact Questionnaire, Fatigue Severity Scale, Beck Depression Inventory, Jenkins Sleep Scale, and the International Physical Activity Questionnaire–Short Form). Static and dynamic balance assessments were performed using a computerized balance analysis system. Results: FHP was detected in 48% of the patients participating in the study. Patients with FHP were of older age when compared to patients without FHP (p=0.022). The groups were found to be similar in terms of fibromyalgia severity, pain, fatigue, depression, sleep and physical activity levels (p>0.05). In the static balance assessment, significant impairments were observed in the FHP group, particularly in velocity and lateral sway parameters under eyes-closed conditions. Significant negative correlations were found between CVA and static balance parameters, including sway area with eyes open and closed, trace lengths, velocity, mediolateral sway, and anteroposterior sway with eyes closed (p<0.05). Significant positive correlations were also found between fibromyalgia severity and many static balance parameters (p<0.05). Conclusion: It was determined that FHP is frequently observed in female patients with fibromyalgia with increasing age, that FHP is related to static balance control, and that static balance parameters deteriorate as CVA decreases. In contrast, the effect of FHP on dynamic balance was found to be limited. Furthermore, deterioration in static balance parameters was observed as fibromyalgia severity increased. In older fibromyalgia patients, the combined assessment of posture analysis and balance is important for preventing potential complications.