Problemli pornografi kullanımı gösteren genç erkeklerin erkeklik algılarını anlamak
Understanding the perceptions of masculinity among young men with problematic pornography use
- Tez No: 1004297
- Danışmanlar: PROF. DR. ABDULLAH KARATAY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Sosyal Hizmet, Sosyoloji, Psychology, Social Work, Sociology
- Anahtar Kelimeler: Cinsel bağımlılık, Davranışsal bağımlılık, Hegemonik erkeklik, Toplumsal cinsiyet, Sexual addiction, Behavioral addiction, Hegemonic masculinity, Gender
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Sosyal Hizmet Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Sosyal Hizmet Bilim Dalı
Özet
Dijitalleşme süreci, genç erkeklerin pornografiyle ilişkisini dönüştürürken, problemli pornografi kullanımı (PPU), sosyal hizmet perspektifiyle ele alındığında, bireysel bir patolojiden ziyade toplumsal cinsiyet normları ve psiko-sosyal dinamiklerle kesişen çok katmanlı bir olgu olarak anlaşılmalıdır. Konuyu bu çerçevede ele alan bu araştırmanın temel amacı, PPU deneyimleyen genç erkeklerin bu süreci erkeklik algılarıyla ilişkili olarak nasıl anlamlandırdıklarını, bu deneyimin duygusal ve ilişkisel yansımalarını ve geliştirdikleri başa çıkma stratejilerini derinlemesine incelemektir. Nitel desende tasarlanan çalışmada fenomenolojik yaklaşım benimsenmiş; veriler amaçlı örnekleme kapsamında ölçüt ve kartopu teknikleriyle ulaşılan 18–25 yaş arası 11 genç erkekle yapılan yarı yapılandırılmış derinlemesine görüşmelerle toplanmıştır. Veriler, Yorumlayıcı Fenomenolojik Analiz (YFA) doğrultusunda tekrarlı okuma, ayrıntılı not alma, açık kodlama ve temaların geliştirilmesi adımlarıyla analiz edilmiştir.Bulgular, katılımcıların bu deneyimi, hegemonik erkeklik idealleri (kontrol, performans) ile yaşanan kontrol kaybı arasındaki gerilimde sıkışan bir 'erkeklik krizi' olarak yaşadığını ortaya koymaktadır. Bu kriz, kendini öncelikle ahlaki uyumsuzluktan kaynaklanan yoğun bir utanç duygusuyla göstermekte ve sosyal izolasyon ile ilişkisel yabancılaşma gibi yıkıcı sonuçlara yol açmaktadır. Bu süreç, katılımcıların yaşamında stres, kullanım, utanç ve artan izolasyon arasında sıkışan kısır bir döngü olarak tezahür etmektedir. Araştırma, PPU'yu patolojikleştiren bir bakıştan ziyade, deneyimi üreten sosyal bağlamı (erkeklik normları, dijital kültür) görünür kılan bir çerçeve sunmaktadır. Sonuçlar, damgalanmayı azaltan, hegemonik erkeklik normlarını sorgulayan ve bütüncül sosyal hizmet müdahalelerini içeren çok katmanlı bir 'iyileşme ekosistemi'nin gerekliliğine işaret etmektedir.
Özet (Çeviri)
While the process of digitalization transforms young men's relationship with pornography, Problematic Pornography Use (PPU), when addressed from a social work perspective, must be understood as a multi-layered phenomenon intersecting with gender norms and psycho-social dynamics rather than a mere individual pathology. Within this framework, the primary objective of this research is to deeply examine how young men experiencing PPU conceptualize this process in relation to their perceptions of masculinity, the emotional and relational reflections of this experience, and the coping strategies they develop. Adopting a phenomenological approach within a qualitative design, data were collected through semi-structured in-depth interviews with 11 young men aged 18–25, reached via criterion and snowball sampling techniques. The data were analyzed following the steps of Interpretative Phenomenological Analysis (IPA): repeated reading, initial noting, emergent theme development, and searching for connections across themes.The findings reveal that participants experience this phenomenon as a 'crisis of masculinity' trapped in the tension between hegemonic masculinity ideals (control, performance) and the experienced loss of control. This crisis manifests itself primarily through an intense sense of shame stemming from moral incongruence, leading to destructive consequences such as social isolation and relational alienation. This process manifests in the participants' lives as a vicious cycle ensnared between stress, use, shame, and increasing isolation. Rather than a perspective that pathologizes PPU, the research provides a framework that renders the social context (masculinity norms, digital culture) producing the experience visible. The results point to the necessity of a multi-layered 'recovery ecosystem' that involves holistic social work interventions, deconstructs hegemonic masculinity norms, and aims to reduce stigmatization.