Asteraceae familyasına ait Chondrilla juncea L. ve Erigeron canadensis L. ekstraktlarının antioksidan kapasitelerinin incelenmesi
Investigation of antioxidant capacity of extracts Chondrilla juncea L. and Erigeron canadensis L. belonging to the asteraceae family
  1. Tez No: 1004341
  2. Yazar: AYŞE NUR HASÇİZMECİ
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ŞENGÜL UYSAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyokimya, Biochemistry
  6. Anahtar Kelimeler: Asteraceae, Antioksidan, C. juncea, E. canadensis, Fenolik bileşik, Asteraceae, Antioxidant, C. juncea, E. canadensis, Phenolic compounds
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İlaç Araştırma, Geliştirme ve Uygulamaları Ana Bilim Dalı
Özet
Asteraceae familyası çiçekli bitki familyalarının en büyüğüdür. Chondrilla juncea ve Erigeron canadensis Asteraceae familyasının üyeleridir. Bu bitkiler çeşitli hastalıkların tedavisinde geleneksel tıpta kullanılmıştır. Bu çalışma C. juncea ve E. canadensis'den elde edilen farklı ekstraktların (etil asetat, metanol ve su) fitokimyasal bileşenlerini ve antioksidan kapasitesini araştırmayı amaçlanmaktadır. Çalışılan ekstraktların antioksidan potansiyeli DPPH, ABTS, FRAP, CUPRAC ve metal şelatlama testleri ile belirlenmiştir. Çalışılan ekstraktların toplam fenolik ve flavonoid içeriği spektrofotometrik yöntemlerle değerlendirilmiştir. HPLC analizi, C. juncea metanol ve su ekstraktlarında en bol bulunan fenolik bileşiğin klorojenik asit olduğunu ortaya koymuştur. E. canadensis ekstraktlarında başlıca fenolik bileşikler olarak benzoik asit ve klorojenik asit tanımlanmıştır. En yüksek toplam fenolik içerik E. canadensis su ekstraktında gözlemlenmiştir. E. canadensis su ekstraktı en yüksek DPPH, ABTS ve FRAP aktivitelerini göstermiştir. En yüksek CUPRAC aktivitesi E. canadensis metanol ekstraktında elde edilmiştir. C. juncea su ekstraktı en güçlü metal şelatlama aktivitesini göstermiştir. Bu bulgular C. juncea ve E. canadensis ekstraktlarının ilaç, besin takviyesi ve kozmetik endüstrileri için potansiyel doğal kaynak olarak değerlendirilebileceğini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
The Asteraceae family is the largest of the flowering plant family. Chondrilla juncea and Erigeron canadensis are members of the family Asteraceae. These plants have been used in traditional medicine for the treatment of various diseases. This study aims to investigate the phytochemical constituents and antioxidant capacity of different extracts (ethyl acetate, methanol and water) obtained from C. juncea and E. canadensis. The antioxidant potential of the studied extracts was determined by DPPH, ABTS, FRAP, CUPRAC and metal chelating assays. The total phenolic and flavonoid content of the extracts was evaluated by spectrophotometric methods. HPLC analysis revealed that chlorogenic acid was the most abundant phenolic compound in the C. juncea methanol and water extracts. Benzoic acid and chlorogenic acid were identified as the major phenolic compounds in the E. canadensis extracts. The highest total phenolic content was observed in the E. canadensis water extract. E. canadensis water extract exhibited the highest DPPH, ABTS and FRAP activities. The highest CUPRAC activity was obtained in methanol extract of E. canadensis. C. juncea water extract displayed the most potent metal chelating activity. These findings suggest that C. juncea and E. canadensis extracts could be considered as potential natural sources for pharmaceutical, nutraceutical, and cosmeceutical industries.