Kırılgan ve büyüklenmeci narsisizmin baş etme becerileri ile ilişkisinde duygusal zeka ve benlik saygısının aracı rolü
The mediating role of emotional intelligence and self-esteem in the relationship of vulnerable and grandiose narcissism with coping skills
- Tez No: 1004365
- Danışmanlar: DOÇ. DR. NEVİN KILIÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Büyüklenmeci narsisizm, Grandiose/overt narcissism
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Klinik Psikoloji Bilim Dalı
Özet
Bu çalışmanın amacı kırılgan ve büyüklenmeci narsisizmin, baş etme becerileri ile ilişkisinde duygusal zeka ve benlik saygısının aracı rolünün incelenmesidir. Çalışmaya 18-66 yaş arası, 363'ü kadın (%60,5), 237'si erkek (%39,5) olmak üzere toplam 600 kişi katılmıştır. Çalışmanın verileri, katılımcılardan Demografik Bilgi Formu, Patolojik Narsisizm Envanteri, Stresle Başa Çıkma Tarzları Ölçeği, Gözden Geçirilmiş Schutte Duygusal Zeka Ölçeği ve Rosenberg Benlik Saygısı Ölçeği aracılığıyla toplanmıştır. Araştırma bulguları Korelasyon, Çoklu Doğrusal Regresyon ve Hayes PROCESS analizleri kullanılarak incelenmiştir. Gerçekleştirilen analizler, kırılgan narsisizm ile pasif baş etme stratejileri arasında ve büyüklenmeci narsisizm ile aktif baş etme stratejileri arasında pozitif yönde ilişki olduğunu, kırılgan narsisizm ile duygusal zeka düzeyi arasında negatif yönde, büyüklenmeci narsisizm ile duygusal zeka düzeyi arasında pozitif yönde ilişki olduğu, kırılgan narsisizm ile düşük benlik saygısı arasında pozitif yönde, büyüklenmeci narsisizm ile düşük benlik saygısı arasında negatif yönde ilişki olduğu, düşük benlik saygısının, aktif baş etme becerilerini negatif yönde yordarken, duygusal zekanın aktif baş etme becerilerini pozitif yönde yordadığı, aktif baş etme becerileri üzerinde büyüklenmeci narsisizmin yordayıcı etkisi olmadığı, kırılgan narsisizmin ve düşük benlik saygısının pasif baş etme becerilerini pozitif yönde yordarken, duygusal zekanın pasif baş etme becerilerini negatif yönde yordadığını göstermektedir. Gerçekleştirilen aracılık analizi sonuçları, duygusal zekanın, kırılgan narsisizmin pasif baş etme stratejileri üzerindeki etkisinde kısmi ve büyüklenmeci narsisizmin aktif baş etme stratejileri üzerindeki etkisinde tam bir aracı rol oynadığını gösterirken, düşük benlik saygısının, kırılgan narsisizmin pasif baş etme stratejileri üzerindeki etkisinde kısmi ve büyüklenmeci narsisizmin aktif baş etme stratejileri üzerindeki etkisinde tam bir aracı rol oynadığını göstermiştir. Elde edilen bulgular mevcut alan yazın ışığında tartışılmış ve gelecek araştırmalar için önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to examine the mediating role of emotional intelligence and self-esteem in the relationship of vulnerable and grandiose narcissism with coping strategies. The study sample consisted of 600 participants aged between 18 and 66, including 363 women (60.5%) and 237 men (39.5%). Data were collected using the Demographic Information Form, Pathological Narcissism Inventory, Coping Styles Scale, Revised Schutte Emotional Intelligence Scale, and Rosenberg Self-Esteem Scale. Research findings were analyzed using Correlation, Multiple Linear Regression, and Hayes' PROCESS macro. The analyses revealed that vulnerable narcissism was positively associated with passive coping strategies, while grandiose narcissism was positively associated with active coping strategies. Vulnerable narcissism was negatively related to perceived emotional intelligence, whereas grandiose narcissism showed a positive association. Vulnerable narcissism was positively correlated with low self-esteem, while grandiose narcissism was negatively correlated with it. Additionally, low self-esteem negatively predicted active coping strategies, whereas perceived emotional intelligence positively predicted them. Grandiose narcissism did not significantly predict active coping when controlling for mediators. On the other hand, both vulnerable narcissism and low self-esteem positively predicted passive coping, while perceived emotional intelligence negatively predicted it. Mediation analysis showed that perceived emotional intelligence partially mediated the relationship between vulnerable narcissism and passive coping strategies, and fully mediated the relationship between grandiose narcissism and active coping strategies. Similarly, low self-esteem partially mediated the link between vulnerable narcissism and passive coping, and fully mediated the link between grandiose narcissism and active coping strategies. Findings were discussed in light of the existing literature, and recommendations for future research were provided.