Mikozis fungoides olgularında PD-1 ve PD-l1 ekspresyonunun immünohistokimyasal değerlendirilmesi ve klinikopatolojikparametrelerle ilişkisi
PD-1 and PD-l1 expression in mycosis fungoides: An immunohistochemical and clinicopathological correlation study
- Tez No: 1004397
- Danışmanlar: DOÇ. DR. FATMAGÜL KUŞKU ÇABUK
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Patoloji, Dermatoloji, Pathology, Dermatology
- Anahtar Kelimeler: Mikozis fungoides, PD-1, PD-L1, progresyon, prognoz, Mycosis fungoides, PD-1, PD-L1, progression, prognosis
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: İstanbul Başakşehir Çam ve Sakura Şehir Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Tıbbi Patoloji Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı, mikozis fungoides (MF) olgularında PD-1 ve PDL1 ekspresyonunun klinik, histopatolojik ve prognostik parametrelerle ilişkisini değerlendirmek ve bu belirteçlerin hastalığın seyri ile olası prognostik değerini araştırmaktır. Gereç ve Yöntem: Başakşehir Çam ve Sakura Şehir Hastanesi'nde 2020-2024 yılları arasında tanı almış MF olgularına ait deri punch biyopsileri retrospektif olarak incelendi. Olguların klinik verileri, histopatolojik özellikleri, evre bilgileri ve tedavi yanıtları değerlendirildi. Seçilmiş parafin bloklardan elde edilen kesitlerde PD-1 ve PDL1 için immünohistokimyasal boyama uygulandı. PD-1 ekspresyonu tümör hücrelerinde yüzdesel olarak, PD-L1 ekspresyonu ise atipik lenfositler ve tümöre eşlik eden immün hücreler üzerinden değerlendirildi. Elde edilen veriler klinik ve histopatolojik parametrelerle karşılaştırılarak istatistiksel analizler yapıldı. Bulgular: Çalışmaya dahil edilen MF olgularında PD-1 ve PD-L1 ekspresyon düzeylerinin klinik ve histopatolojik parametrelerle ilişkili olduğu saptandı. PD-1 ekspresyonunun, özellikle tanı anında ve erken evre hastalıkta daha yüksek olduğu; hastalık süresi uzadıkça PD-1 düzeylerinde azalma eğilimi gösterdiği belirlendi. PD-1 ekspresyonu ile bazı demografik ve histopatolojik parametreler arasında anlamlı bir ilişki izlenmezken, hastalık süresi ile olan ilişkisi dikkat çekiciydi. PD-L1 ekspresyonu hem atipik lenfositlerde hem de tümöre eşlik eden immün hücrelerde değerlendirildi. Yüksek PD-L1 ekspresyonunun, ileri evre hastalık, tedaviye yetersiz yanıt ve progresyon eğilimi ile ilişkili olduğu görüldü. Özellikle tedaviye refrakter olgularda PD-L1 düzeylerinin daha yüksek olduğu saptandı. Ayrıca PD-L1 ekspresyonunun bazı prognostik göstergelerle birlikte değerlendirildiğinde olumsuz klinik seyri yansıtabileceği gözlendi. Sonuç: MF olgularında PD-1 ve PD-L1 ekspresyonu, hastalığın biyolojik davranışı ve klinik seyri hakkında önemli bilgiler sunmaktadır. Bu belirteçlerin immünohistokimyasal değerlendirmesinin, MF'de prognostik öngörüye katkı sağlayabilecek yardımcı araçlar arasında yer alabileceği düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
Aim: The aim of this study was to evaluate the expression of PD-1 and PD-L1 in patients with mycosis fungoides (MF) and to investigate the relationship of these markers with clinical, histopathological, and prognostic parameters. Materials and Methods: Skin punch biopsy specimens from patients diagnosed with MF at Başakşehir Çam and Sakura City Hospital between 2020 and 2024 were retrospectively reviewed. Clinical data, histopathological features, disease stage, and treatment responses of the cases were evaluated. Immunohistochemical staining for PD1 and PD-L1 was performed on sections obtained from selected paraffin-embedded tissue blocks. PD-1 expression was assessed as the percentage of tumor cells, while PD-L1 expression was evaluated in atypical lymphocytes and tumor-associated immune cells. The obtained data were compared with clinical and histopathological parameters, and statistical analyses were performed. Results: In patients with mycosis fungoides, PD-1 and PD-L1 expression levels were associated with clinical and histopathological parameters. PD-1 expression was higher at the time of diagnosis and in early-stage disease, showing a decreasing trend with increasing disease duration. While no significant association was observed between PD-1 expression and most demographic or histopathological variables, its relationship with disease duration was noteworthy. PD-L1 expression was evaluated according to cell type. Increased PD-L1 expression was observed predominantly in atypical tumor lymphocytes, whereas no significant increase was detected in tumor-associated immune cells. Elevated PD-L1 expression in tumor cells was associated with advanced disease stage, poor treatment response, and a tendency toward disease progression. In particular, refractory cases demonstrated higher levels of PD-L1 expression within tumor cells. Conclusion: The evaluation of PD-1 and PD-L1 expression in MF provides valuable insights into the biological behavior and clinical course of the disease. Immunohistochemical assessment of these markers may serve as a useful adjunctive tool for prognostic evaluation in patients with MF.