Arapça dilbilgisi konularının Arap olmayanlar için modern eğitimin gereklerine göre düzenlenmesi
Organization of Arabic grammar topics according to the requirements of modern education for non-Arabs
- Tez No: 1004405
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MUHAMMET ÇELİK
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Dilbilim, Din, Linguistics, Religion
- Anahtar Kelimeler: Arap edebiyatı, Arapça, Arapça dersi, Dil, Dil bilgisi, Dil bilim, Dil çalışmaları, Dil öğrenme yöntemleri, Arabian literature, Arabic, Arabic language, Language, Grammar, Linguistics, Language studies, Language learning methods
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Bilim Dalı
Özet
Nahiv ve sarf konularının tasnifi ve önceliklerinin belirlenmesi, Arapçayı anadili olarak konuşmayanlara yönelik öğretim alanındaki en önemli sorunlardan biridir. Bu münasebetle, söz konusu konuların sayısı, yabancı öğrenciler için uygunluğu, gerçekten gerekli olan konuların hangileri olduğu ve hangilerinin gereksiz sayılabileceği gibi sorular sıkça gündeme gelmektedir. Ayrıca, nahiv konularının verilmesi ve öğretilmesinde lafız ile mana arasında nasıl bir denge kurulacağı da ayrı bir mesele olarak öne çıkmaktadır. Bu alanda daha önce yapılmış çalışmalar incelendiğinde, söz konusu soruna yönelik kapsamlı bir çözümün sunulmadığı görülmektedir. Bu durum, uygun bir sıralamanın belirlenmesini daha da zorlaştırmakta ve modern eğitimin gereklilikleri ile klasik yaklaşımlar arasında denge kuran bir düzenlemenin eksikliğini ortaya koymaktadır. Bu doğrultuda öncelikle yabancı öğrencilerin nahiv öğreniminde karşılaştıkları temel problemler tespit edilmiş; yaş grupları, öğrenim süreleri ve dil seviyelerine göre ihtiyaç analizleri yapılmıştır. Ayrıca modern eğitimin hedefleri ve ölçütleri incelenmiş, klasik dil düşüncesinde nahiv öğretiminin amaçları genel bir şekilde ele alınmıştır. Tezde konularının önem derecesine ve öğretim seviyelerine göre geleneksel ve çağdaş yaklaşımlardan türetilmiş yedi ölçüt belirlenmiş, bunlardan nasıl yararlanılabileceği açıklandıktan sonra, konular arasında karşılaştırmalı değerlendirmeler yapılmıştır. Çalışmada analitik, istatistiksel ve betimsel yöntemler bir arada kullanılmıştır. Araştırma sonucunda, anadili Arapça olmayanlar için nahiv ve sarf konularına dair, sıfır seviyesinden başlayıp ileri düzeye kadar uzanan kademeli bir sıralama önerilmiş; bazı geniş konular, öğretilebilir daha küçük birimlere ayrılmış ve yeni konu başlıkları önerilmiştir.
Özet (Çeviri)
Significant challenges in the field of teaching Arabic to non-native speakers. In this context, recurring questions arise regarding the number of grammar topics, their suitability for foreign learners, which topics are truly essential, and which may be deemed unnecessary. Another key issue is how to strike a balance between form (structure) and meaning (semantics) when presenting grammar content. A review of previous studies in this area reveals a lack of comprehensive solutions to this problem, which further complicates the task of establishing an appropriate sequence. It also highlights the absence of an approach that harmonizes the demands of modern education with classical linguistic traditions. Based on this situation, the central research question emerged: How can grammar topics be sequenced in a way that integrates both classical and modern criteria and aligns with contemporary educational levels? To answer this question, the study first identified the main challenges faced byy foreign learners in studying Arabic grammar. A needs analysis was conducted based on age groups, learning duration, and language proficiency levels. The goals and standards of modern education were examined, alongside a general overview of grammar teaching objectives in classical Arabic linguistic thought. The study proposed seven criteria derived from both traditional and modern approaches. These criteria guided the prioritization and sequencing of grammar topics based on their importance and relevance to educational levels. After outlining how these criteria could be applied, a comparative evaluation of the topics was carried out. The research adopted analytical, statistical, and descriptive methodologies. The results led to a proposed progressive sequence of grammar and morphology topics for learners of Arabic as a foreign language, starting from the zero level up to the most advanced. Additionally, some major topics were divided into smaller, teachable units, and new topics were suggested