Psoriasis hastalığında sentromer regülasyonu
Centromeric regulation in psoriasis
  1. Tez No: 1004431
  2. Yazar: ALİ İMRAN BERKYÜREK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SERPİL TAHERİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Dermatoloji, Genetik, Tıbbi Biyoloji, Dermatology, Genetics, Medical Biology
  6. Anahtar Kelimeler: Gen Ekspresyonu, Genomik İnstabilite, Psoriasis, R-loop, Sentromer, Centromere, Gene Expression, Genomic Instability, Psoriasis, R-loop
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Gevher Nesibe Genom ve Kök Hücre Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Moleküler Biyoloji ve Genetik Ana Bilim Dalı
Özet
Psoriasis, kronik inflamasyon, keratinosit hiperproliferasyonu ve işlevsiz farklılaşma ile karakterize otoimmün bir deri hastalığıdır. Hücre proliferasyonunun arttığı dokularda kromozomların doğru ayrılması ve genom bütünlüğünün korunması, sentromer ve kinetokor yapılarının düzgün işlevine bağlıdır. Bu yapıların epigenetik regülasyonu sırasında ortaya çıkabilen R-loop yapıları, fizyolojik sınırların aşılması durumunda kromozom stabilitesi için önemli bir risk faktörü oluşturmaktadır. Bu tez çalışmasında, psoriasis hastalarında sentromer regülasyonu ve kromozom stabilizasyonunda görevli genlerin (CENPA, CENPB, CENPC, HJURP, SGO1, ve AURKB) transkript ve R-loop profillerinin araştırılması amaçlanmıştır. Çalışmaya orta-şiddetli (PASI ≥10) psoriasise sahip 20 hasta ve 11 sağlıklı kontrol dahil edilmiştir. Hastalardan psoriatik lezyonlu deri, lezyonsuz deri ve periferik kan örnekleri; sağlıklı kontrollerden ise normal deri ve periferik kan örnekleri toplanmıştır. Örneklerden total RNA ve DNA:RNA hibrit fraksiyonları izole edilmiştir. Belirlenen genlerin görece transkript seviyeleri gerçek zamanlı ters transkripsiyon Polimeraz Zincir Reaksiyonu (RT-qPCR) yöntemi kullanılarak belirlenmiştir. Elde edilen bulgular, lezyonlu deride sentromer regülasyonu, kinetokor oluşumu ve kromozom stabilizasyonuyla ilişkili genlerin ekspresyon seviyelerinin genel olarak azaldığını göstermiştir. Lezyonsuz deri ve periferik kan örneklerinden elde edilen bulgular, psoriasisin sentromer regülasyonu ve genom stabilitesi üzerindeki sistemik etkilerinin transkript özelinde değiştiğini ortaya koymuştur. Ayrıca, DNA:RNA hibrit bulguları, transkripsiyon sürecinde bir bozukluğa işaret eden ve genom stabilitesi için risk oluşturan R-loop birikimi ile uyumlu bulunmuştur. Bu bulgular, psoriatik deride, temel sentromer bileşenlerinin transkripsiyonel olarak baskılandığını, R-loop birikiminin de dahil olduğu bu süreçte kromozomal ayrılma hataları ve genomik instabilite riskinin artabileceğini göstermektedir. Ek olarak, sistemik düzeyde gözlenen transkript seviyesindeki değişiklikler, klinik olarak etkilenmemiş deriyi hastalığa yatkın hale getiren bir epigenetik yatkınlık zemini oluşturabileceğine işaret etmektedir. Bu çalışma, psoriasis patogenezinde sentromer biyolojisi ve R-loop dengesinin önemini göstermiş ve bu alanda yeni mekanistik hedefler olabileceğini ortaya koymuştur.
Özet (Çeviri)
Psoriasis is an autoimmune skin disease characterized by chronic inflammation, hyperproliferation of keratinocytes, and dysfunctional keratinocyte differentiation. In tissues with increased cellular proliferation, accurate chromosome segregation and maintenance of genomic integrity depend on the proper function of centromeric and kinetochore structures; during the epigenetic regulation of these structures, R-loop structures may arise and, when exceeding physiological limits, represent a significant risk factor for chromosome stability. In this thesis, we aimed to investigate the expression profiles and R-loop levels of centromere regulation and chromosome stabilization genes (CENPA, CENPB, CENPC, HJURP, SGO1, and AURKB) in patients with psoriasis. The study included 20 moderate-to-severe psoriasis (PASI ≥ 10) patients and 11 healthy controls. Psoriatic lesional skin, non-lesional skin, and peripheral blood samples were collected from patients as well as skin and peripheral blood samples from healthy controls. Total RNA and DNA:RNA hybrid fractions were isolated from the samples. Relative transcript levels were determined using Real-time reverse transcription Polymerase Chain Reaction (RT-qPCR) method. Findings showed that in lesional skin, the expression levels of these centromere regulation, kinetochore formation, and chromosome stabilization genes were generally decreased. Findings from non-lesional skin and peripheral blood samples revealed that the systemic effects of psoriasis on centromere regulation and genome stability vary in a gene-specific manner. Moreover, the hybrid RNA fraction analysis revealed findings consistent with R-loop accumulation, suggesting a disturbance in the transcription process and a potential risk to genome stability. These findings suggest that in psoriatic skin, transcriptional repression of key centromere components, combined with R-loop accumulation, increases the risk of chromosomal segregation errors and genomic instability. Additionally, systemic changes in transcript levels may establish an epigenetic milieu that may predisposes clinically uninvolved skin to disease. This study highlights the importance of centromere biology and R-loop balance in the pathogenesis of psoriasis, suggesting new mechanistic targets.