Işık kirliliğinin sayısal ortamda mikrozonlama yaklaşımı ile modellenmesi: Eskişehir örneği
Modeling light pollution with microzoning approach in digital environment: Eski̇şehi̇r case study
  1. Tez No: 1004430
  2. Yazar: EBRU GÜVEN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ METİN ALTAN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Coğrafya, Fizik ve Fizik Mühendisliği, Computer Engineering and Computer Science and Control, Geography, Physics and Physics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Bilgisayarlı kodlama, Doğal ışık, Ortam ölçümleri, Yapay ışık, Plugged coding, Natural light, Environmental measurements, Artificial light
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Eskişehir Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uzaktan Algılama Ana Bilim Dalı
Özet
Bu tez çalışmasında, Eskişehir kent merkezi ve il sınırlarında ışık kirliliğinin mekânsal ve zamansal dağılımı detaylı olarak incelenmiştir. Araştırmada geliştirilen SQM Konumlandırıcı Platformu (SQMKP) kullanılarak gökyüzü parlaklığı ölçümleri yapılmış, cihazın farklı yön ve açılarda otonom konumlandırma özelliği sayesinde uluslararası standartlara uygun güvenilir veriler elde edilmiştir. Elde edilen ölçüm sonuçları, Coğrafi Bilgi Sistemleri (CBS) ve istatistiksel modelleme teknikleri aracılığıyla değerlendirilmiş, veriler konumsal koordinatlar üzerinden dijital haritalara aktarılmıştır. Çalışma boyunca uygulanan mikrozonlama yaklaşımı ile ışık kirliliğinin farklı açılardaki yoğunluğu belirlenmiş; zenit doğrultusunda düşük, ufuk çizgisine yakın yönlerde ise yüksek değerler gözlenmiştir. Nicel analizler, ışık kirliliğinin yalnızca gökyüzü görünürlüğünü sınırlamadığını, aynı zamanda enerji verimliliğini de olumsuz yönde etkilediğini ortaya koymuştur. Bu bağlamda kaybolan ışık akısı ve karşılık gelen enerji kayıpları hesaplanmış, kişi başına düşen lümen miktarları ile yıllık tüketim kayıpları ortaya konulmuştur. Bunun yanında, Eskişehir'in turizm potansiyeli değerlendirilmiş ve Sivrihisar ilçesi Nasrettin Hoca bölgesinin astronomi gözlemleri için en uygun alan olduğu belirlenmiştir. Yapılan projeksiyonlar, 2030 yılına kadar özellikle yoğun nüfuslu bölgelerde enerji tüketiminde belirgin bir artışın devam edeceğini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
In this thesis study, the spatial and temporal distribution of light pollution in the city center and provincial boundaries of Eskişehir was examined in detail. Sky brightness measurements were conducted using the SQM Positioning Platform (SQMKP) developed for the research, and reliable data compliant with international standards were obtained thanks to the device's autonomous positioning capability at different directions and angles. The acquired measurement results were evaluated through Geographic Information Systems (GIS) and statistical modeling techniques, and the data were transferred to digital maps based on spatial coordinates. Through the microzonation approach applied throughout the study, the intensity of light pollution from different angles was determined; low values were observed in the zenith direction, while high values were observed near the horizon. Quantitative analyses revealed that light pollution not only limits sky visibility but also negatively impacts energy efficiency. In this context, the lost luminous flux and corresponding energy losses were calculated, and per capita lumen amounts along with annual consumption losses were presented. Furthermore, Eskişehir's tourism potential was assessed, and the Nasrettin Hoca area in the Sivrihisar district was identified as the most suitable region for astronomical observations. Projections indicate that energy consumption will continue to increase significantly, especially in densely populated areas, until 2030. The study addresses the environmental, economic, and astronomical dimensions of light pollution from a holistic perspective and provides a scientific foundation for future sustainable lighting policies through the innovative contributions of the developed device to measurement processes.