Stok Yönetimi Operasyonlarında Görsel Analitik Odaklı Bir Karar Destek Sistemi
A visual analytics oriented decision support system for inventory management operations
  1. Tez No: 1004432
  2. Yazar: FADEN TURGUT ARABACI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MUZAFFER KAPANOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Endüstri ve Endüstri Mühendisliği, Industrial and Industrial Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Stok yönetimi, Yapay zeka, İşletme analitiği, Stock management, Artificial intelligence, Business analytics
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Endüstri Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Üretim ve Servis Sistemleri Bilim Dalı
Özet
Günümüzde veriye dayalı karar alma süreçlerinin artan önemi, rekabet ve zaman baskısı altında karar vermek durumunda olan karar vericilerin de veriyle kolaylıkla etkileşim kurabileceği gelişmiş sistemlere duyulan ihtiyacı yaygınlaştırmaktadır. Stok yönetimi, talep tahmini ve ekonomik sipariş miktarı (Economic Order Quantity - EOQ) hesaplamasını içeren nicel temelli bir süreçtir. Bu çalışma, sözkonusu operasyonların etkin yönetimi için veri otomasyonu ve yapay zeka entegrasyonu içeren bir karar destek sistemi geliştirmeyi amaçlamaktadır. Sistem; Power BI, Python ve Prophet kullanılarak talep tahminleri üretmekte, sonuçları Excel'e aktarmakta ve öngörülen hesaplamaları otomatikleştirmektedir. Ayrıca kullanıcıların analiz çıktılarıyla doğal dilde etkileşim kurabilmesi için Power Automate üzerinden bir yapay zeka dil modeli entegre edilmiştir. Tüm sonuçlar Power BI tabanlı, gelişmiş gösterge panel sistemi üzerinden karar vericilere sunulmaktadır. Sistem, talep tahmini ve toplam maliyet hesaplamalarını otomatikleştirerek işlem yükünü azaltmış, doğruluk ve tekrar edilebilirlik sağlayarak büyük dil modeli tabanlı yazılım ve görsel paneller aracılığıyla karar alma süreçlerini desteklemiştir. Çalışma, veri analitiği, kestirimci modelleme, operasyonel hesaplama ve yapay zekayı tek bir sistemde birleştiren, kullanıcı dostu ve düşük maliyetli bir dijital dönüşüm modeli sunarak, rekabetçi karar alma süreçlerini hedefleyen işletmelere özgün bir katkı sağlamaktadır.
Özet (Çeviri)
The growing importance of data-driven decision-making processes today has increased the need for advanced systems that enable decision-makers, who must make decisions under competitive and time pressure, to easily interact with data. Inventory management is a quantitative process that includes demand forecasting and EOQ (Economic Order Quantity) calculations. This study aims to develop a decision support system that incorporates data automation and artificial intelligence integration for the effective management of these operations. The system uses Power BI, Python, and Prophet to generate demand forecasts, export the results to Excel, and automate the projected calculations. In addition, an artificial intelligence language model has been integrated via Power Automate to enable users to interact with the analysis outputs in natural language. All results are presented to decision-makers through an advanced dashboard system based on Power BI. The system has reduced the workload by automating demand forecasting and total cost calculations, ensuring accuracy and repeatability, and supporting decision-making processes through large language model-based software and visual dashboards. The work offers a user-friendly and low-cost digital transformation model that combines data analytics, predictive modeling, operational calculation, and artificial intelligence in a single system, providing a unique contribution to businesses aiming for competitive decision-making processes.