Gestasyonel diabetes mellitus'ta Sestrin-2 düzeyinin değerlendirilmesi
Evaluation of Sestrin-2 level in gestational diabetes mellitus
- Tez No: 1004435
- Danışmanlar: DOÇ. DR. FİLİZ ALKAN BAYLAN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Biyokimya, Biochemistry
- Anahtar Kelimeler: CRP, GDM, HbA1c, İnsülin, OGTT, OSİ, Sestrin-2, TAS, TOS, CRP, GDM, HbA1c, Insülin, OGTT, OSI, Sestrin-2, TAS, TOS
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Tıbbi Biyokimya Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı, Gestasyonel Diyabetes Mellitus (GDM) patofizyolojisinde oksidatif stres–antioksidan denge ile stres yanıtında rol alan Sestrin-2 proteinini değerlendirmektir. GDM tanısı almış gebeler ile sağlıklı gebelerden oluşan kontrol grubunda Sestrin-2 düzeyleri ile birlikte Total Antioksidan Seviye (TAS) ve Total Oksidan Seviye (TOS)'yi ölçüp, OSİ'yi hesaplayarak; bu parametrelerin glisemik, inflamatuar göstergelerle (HbA1c, İnsülin, CRP) ve olumsuz perinatal sonuçlarla olan ilişkilerini analiz etmektir. Yöntem: Çalışmamız Necmettin Erbakan Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Kadın Doğum Polikliniğine başvuran Oral Glikoz Tolerans Testi (OGTT) yapılan gebelerde yapılmıştır. 75 gramlık tek basamak OGTT kriterlerine göre GDM tanısı alan 50 gebe ve sağlıklı 35 gebe çalışmaya dahil edilmiştir. Tüm katılımcılardan alınan serum örneklerinde Sestrin-2, TAS, TOS, OSİ düzeyleri ve HbA1c, İnsülin ve CRP gibi metabolik ve inflamatuar parametreler ölçülmüştür. Ayrıca obstetrik verileri değerlendirilmiştir. Gruplar arası karşılaştırmalar ve korelasyon analizleri uygun istatistiksel yöntemler kullanılarak yapılmıştır. Bulgular: GDM grubunda serum Sestrin-2 düzeyleri kontrol grubuna kıyasla daha yüksek saptanmış olmakla birlikte, gruplar arasındaki fark istatistiksel olarak anlamlı bulunmamıştır. Oksidatif stres parametreleri değerlendirildiğinde; TAS, TOS ve OSİ değerleri GDM grubunda yüksek olup, iki grup arasında istatistiksel olarak anlamlı farklılıklar saptanmıştır. Korelasyon analizlerinde, Sestrin-2 düzeyleri ile oksidatif stres parametreleri, HbA1c, insülin ve CRP arasında her iki grupta da istatistiksel olarak anlamlı bir ilişki belirlenmemiştir. Sonuç: GDM'li gebelerde oksidatif stres parametrelerinin sağlıklı gebelere kıyasla yüksek olup, anlamlı düzeyde farklılık gösterdiği; Sestrin-2 düzeylerinin ise GDM grubunda artış eğilimi göstermesine rağmen istatistiksel olarak anlamlı olmadığı belirlendi. Elde edilen bulgular, GDM'de oksidatif stres dengesinin değiştiğini ve Sestrin-2'nin bu süreçteki rolünün daha geniş örneklemli çalışmalarla değerlendirilmesi gerektiğini ortaya koydu.
Özet (Çeviri)
Objective: The aim of this study is to evaluate oxidative stress–antioxidant balance and the stress-response–related Sestrin-2 protein in the pathophysiology of Gestational Diabetes Mellitus (GDM). In pregnant women diagnosed with GDM and in a healthy pregnant control group, Sestrin-2 levels were measured together with Total Antioxidant Status (TAS) and Total Oxidant Status (TOS), and the Oxidative Stress Index (OSI) was calculated; the relationships of these parameters with glycemic and inflammatory markers (HbA1c, insulin, CRP) and adverse perinatal outcomes were analyzed. Methods: Our study was conducted in pregnant women who underwent an Oral Glucose Tolerance Test (OGTT) at the Obstetrics and Gynecology Outpatient Clinic of Necmettin Erbakan University Faculty of criteria and 35 healthy pregnant women were included in the study. In serum samples obtained from all participants, Sestrin-2, TAS, TOS, OSI levels, and metabolic and inflammatory parameters such as HbA1c, insulin, and CRP were measured. In addition, obstetric data were evaluated. Intergroup comparisons and correlation analyses were performed using appropriate statistical methods. Results: Although serum Sestrin-2 levels were found to be higher in the GDM group compared to the control group, the difference between the groups was not statistically significant. When oxidative stress parameters were evaluated, TAS, TOS, and OSI values were higher in the GDM group, and statistically significant differences were detected between the two groups. In correlation analyses, no statistically significant relationship was found between Sestrin-2 levels and oxidative stress parameters, HbA1c, insulin, and CRP in either group. Conclusion: Oxidative stress parameters were higher and showed statistically significant differences in pregnant women with GDM compared to healthy pregnant women; although Sestrin-2 levels showed an increasing trend in the GDM group, this difference was not statistically significant. The findings suggest that oxidative stress balance is altered in GDM and that the role of Sestrin-2 in this process should be evaluated in studies with larger sample sizes.