Definitif radyoterapi uygulanan rejyonel lenf nodu pozitif prostat kanseri tanılı hastalarda prostat spesifik membran antijeni pozitron emisyon tomografisi/bilgisayarlı tomografi (PSMA PET-BT) yanıtının metastazsız sağkalım için prediktif değeri ve bu hastalarda PSMA PET-BT yanıtı ile prostat spesifik antijen (PSA) korelasyonunun değerlendirilmesi
Predictive value of prostate specific membrane antigen positron emission tomography/computed tomography (PSMA PET-CT) response for metastasis-free survival in patients with regional lymph node positive prostate cancer who underwent definitive radiotherapy and evaluation of the correlation of psma pet-ct response with prostate specific antigen (PSA) in these patients
- Tez No: 1004434
- Danışmanlar: ÖĞR. GÖR. SAVAŞ TOPUK
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Radyasyon Onkolojisi, Radiation Oncology
- Anahtar Kelimeler: Prostat Kanseri, cN1M0, Definitif RT, PSMA PET-BT, Androjen Deprivasyon Tedavisi, Metastazsız Sağkalım, Prostate Cancer, cN1M0, Definitive RT, PSMA PET-CT, Androgen Deprivation Therapy, Metastasis-Free Survival
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dicle Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Radyasyon Onkolojisi Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Çalışmamızda; definitif RT ve uzun süreli ADT standart yaklaşımı ile tedavi edilen rejyonel lenf nodu pozitif (cN1M0) prostat kanseri tanılı hastalarda definitif RT sonrası PSMA PET-BT yanıtının Metastazsız Sağkalım (MS) için prediktif değeri ve PSMA PET-BT yanıtı ile PSA ilişkisi değerlendirilmiştir. Gereç ve Yöntem: Çalışmamıza retrospektif olarak, başlangıç evrelemesinde ve definitif RT sonrası PSMA PET-BT görüntülemesi olan cN1, prostat kanseri tanılı 46 hasta dahil edilmiştir. Neoadjuvan ADT süresi medyan 6 ay, eşzamanlı/adjuvan ADT süresi medyan 24 aydır. Definitif RT, primere 70-80 Gy, 28-40 fraksiyon, pelvik lenf nodlarına medyan 46 Gy uygulanmıştır. PSMA PET-BT yanıtı Görsel RECIP kriterlerine göre sınıflanmış, analizlerde CR ve non-CR (PR+SD) olacak şekilde ikili gruplama yapılmıştır. Medyan takip süresi 32,08 aydır. Bulgular: PSMA PET-BT yanıtına göre CR grubunda 26 hastanın 2'sinde, non-CR grubunda 20 hastanın 7'sinde takip süresince uzak metastaz tespit edildi. Kaplan-Meier analizinde CR grubunda MS süresi tahmini 94,6 ay, non-CR grubunda MS süresi 74,8 aydı ve bu fark istatistiksel olarak anlamlıydı (p=0,006). Tek değişkenli Cox regresyon analizinde non-CR grupta metastaz riski CR grubuna kıyasla 10,66 kat artmış bulundu (HR: 10,661; %95 GA 1,30-86,86). Metastaz öngörüsü için yapılan ROC analizlerinde ayırt edicilik, SUVmax % değişimine kıyasla yanıt PSA değeri (AUC 0,872; cut-off 0,185 ng/mL; sensitivite %77,8; spesifite %86,5) için daha yüksek bulunmuştur. Ancak AUC farkı istatistiksel olarak anlamlı bulunmadı (DeLong p=0,109). PSMA PET-BT yanıtı ile PSA arasında orta şiddette, pozitif korelasyon bulunmuştur (rs=0,427; p=0,003). Sonuç: Definitif RT+ADT sonrası PSMA PET-BT'de tam yanıt elde edilmesi MS açısından anlamlı bir avantaj ile ilişkilidir. PSMA PET-BT yanıtı ile PSA'nın birlikte değerlendirilmesi, risk-adaptif izlem ve olası tedavi modifikasyonları için klinik olarak değerli bir çerçeve sunmaktadır.
Özet (Çeviri)
Purpose: In our study, we evaluated the predictive value of PSMA PET-CT response after definitive radiotherapy for metastasis-free survival (MFS) and the correlation between PSMA PET-CT response and PSA in patients diagnosed with regional lymph node positive (cN1M0) prostate cancer treated with definitive radiotherapy and long-term androgen deprivation therapy (ADT) as the standard approach. Materials and Methods: Our study retrospectively included 46 patients diagnosed with cN1 prostate cancer who underwent PSMA PET-CT imaging at baseline and after definitive RT. The median duration of neoadjuvant ADT is 6 months, while the median duration of concurrent/adjuvant ADT is 24 months. Definitive RT, primary 70-80 Gy, 28-40 fractions, median 46 Gy applied to pelvic lymph nodes. PSMA PET-CT response was classified according to Visual RECIP criteria, and a binary grouping was performed in the analyses as CR and non-CR (PR+SD). The median follow-up period was 32,08 months. Findings: Based on PSMA PET-CT response, distant metastases were detected in 2 of 26 patients in the CR group and in 7 of 20 patients in the non-CR group during follow-up. In the Kaplan-Meier analysis, the median survival time was estimated 94,6 months in the CR group and 74,8 months in the non-CR group, and this difference was statistically significant (p=0,006). In the univariate Cox regression analysis, the risk of metastasis was found to be 10,66 times higher in the non-CR group compared to the CR group (HR: 10,661; 95% CI 1,30-86,86). In ROC analyses performed for metastasis prediction, discriminative ability was found to be higher for PSA response value (AUC 0.872; cut-off 0.185 ng/mL; sensitivity 77.8%; specificity 86.5%) compared to SUVmax % change. However, the AUC difference was not statistically significant (DeLong p=0,109). A moderate, positive correlation was found between PSMA PET-CT response and PSA (rs=0,427; p=0,003). Conclusion: Achieving a complete response on PSMA PET-CT after definitive RT+ADT is associated with a significant advantage in terms of MFS. The combined assessment of PSMA PET-CT response and PSA provides a clinically valuable framework for risk-adaptive follow-up and potential treatment modifications.