Ratlarda subkutan sı̇lı̇kon ı̇mplant sonrası gelı̇şen kapsül kontraktür modelı̇nde tekrarlayan lokal otolog kondı̇syone serum (ACS) enjeksı̇yonlarının kapsül gelı̇şı̇mı̇ üzerı̇ne etkı̇sı̇nı̇n değerlendı̇rı̇lmesı̇
Evaluation of the effect of repeated local autologous conditioned serum (ACS) injections on capsule formation in a rat model of capsular contracture following subcutaneous silicone implant placement
- Tez No: 1004468
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ İLKER ÜSÇETİN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi, Plastic and Reconstructive Surgery
- Anahtar Kelimeler: Kapsül kontraktürü, silikon implant, otolog kondisyone serum, fibrosis, rat modeli, Capsular contracture, silicone implant, autologous conditioned serum, fibrosis, rat model
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: İstanbul Prof. Dr. Cemil Taşcıoğlu Şehir Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Silikon implant uygulamalarında en sık görülen geç komplikasyon kapsül kontraktürüdür. Yabancı cisim reaksiyonu sonucu gelişen bu durum, ağrı, deformite ve yeniden cerrahi ihtiyacı ile sonuçlanabilmektedir. Günümüze kadar çeşitli farmakolojik ve biyolojik ajanlar denenmiş olsa da etkinliği kanıtlanmış standart bir yöntem bulunmamaktadır. İnterlökin-1 reseptör antagonisti (IL-1Ra) açısından zengin olan Otolog Kondisyone Serum (Autologous Conditioned Serum, ACS), antiinflamatuar özellikleri sayesinde kapsül kontraktürünün önlenmesinde umut verici bir ajan olarak öne çıkmaktadır. Bu çalışmada, ratlarda silikon implant sonrası gelişen kapsül kontraktürü modelinde tekrarlayan lokal ACS enjeksiyonlarının kapsül gelişimi üzerine etkisi değerlendirildi. Gereç ve Yöntem: Çalışmada toplam 48 adet 8–10 haftalık dişi Sprague- Dawley sıçan kullanıldı. Denekler üç gruba ayrıldı: Grup 1 (enjeksiyon yapılmadan kontrol, n=16), Grup 2 (salin enjeksiyonu, n=16) ve Grup 3 (ACS enjeksiyonu, n=16). Tüm deneklerin sırt bölgesine subkutan olarak 10 mm çapında ve 5 mm kalınlığında iki adet silikon implant yerleştirildi. İmplantların yerleştirilmesini takiben 10 hafta boyunca kapsül gelişiminin spontan oluşumu beklendi. 10. haftadan itibaren haftada bir kez subkapsüler bölgeye 0.2 mL enjeksiyon uygulandı. 11., 12., 13. ve 14. haftalarda sakrifikasyon yapıldı ve kapsül dokuları histopatolojik ile immünohistokimyasal yöntemlerle değerlendirildi. İncelemelerde kapsül kalınlığı, inflamatuar hücre yoğunluğu, ödem ve TLR4 ekspresyonu analiz edildi. Bulgular: Gruplar arasında kapsül kalınlığı açısından istatistiksel olarak anlamlı fark saptandı (F(2,93)=5,789; p=0,004). ACS grubunda kapsül kalınlığı, serum fizyolojik ve kontrol gruplarına kıyasla anlamlı derecede daha düşük bulundu. Serum fizyolojik ve kontrol grupları arasında anlamlı fark izlenmedi. Dozlara göre yapılan analizlerde, üçüncü doz zaman noktasında gruplar arasında anlamlı fark saptandı (F(2,21)=10,250; p=0,001) ve ACS grubunda kapsül kalınlığının anlamlı olarak azaldığı görüldü. TLR-4 ekspresyonu açısından gruplar arasında istatistiksel olarak anlamlı fark saptanmamakla birlikte (p>0,05), üçüncü ve dördüncü doz zaman noktalarında ACS grubunda daha düşük TLR-4 ekspresyon skorları gözlenmiş ve azalma eğilimi dikkat çekmiştir. İnflamasyon yoğunluğu ve ödem varlığı açısından vii birinci, ikinci ve üçüncü dozlarda gruplar arasında anlamlı fark izlenmezken (p>0,05), dördüncü dozda her iki parametre açısından da gruplar arasında istatistiksel olarak anlamlı fark bulundu (p=0,011 ve p=0,003). Dördüncü dozda kontrol grubunda inflamasyon yoğunluğu ve ödem varlığının, ACS ve serum fizyolojik gruplarına kıyasla anlamlı derecede daha yüksek olduğu saptandı. Sonuç: Tekrarlayan lokal ACS enjeksiyonları, silikon implant kapsül kontraktürü modelinde özellikle üçüncü doz zaman noktasında kapsül kalınlığını anlamlı olarak azaltmıştır. TLR-4 ekspresyonunda istatistiksel olarak anlamlı bir fark saptanmamakla birlikte, ACS grubunda gözlenen azalma eğilimi, ACS'nin inflamatuvar yanıtı modüle edici potansiyel etkilerine işaret etmektedir. İleri dozlarda kontrol grubunda inflamasyon ve ödemin belirginleşmesi, ACS uygulamasının kapsül kontraktürü gelişiminin ilerleyen fazlarında koruyucu rol oynayabileceğini düşündürmektedir.
Özet (Çeviri)
Objective: Capsular contracture is the most common late complication following silicone implant placement. This pathological condition, resulting from a foreign body reaction, may lead to pain, deformity, and the need for revision surgery. Although various pharmacological and biological agents have been studied, no standardized and proven preventive method has been established. Autologous Conditioned Serum (ACS), enriched in interleukin-1 receptor antagonist (IL-1Ra), has promising anti-inflammatory properties that may help prevent capsular contracture. The aim of this study was to evaluate the effects of repeated local ACS injections on capsule formation in a rat model of silicone implant-induced capsular contracture. Materials and Methods: A total of 48 female Sprague–Dawley rats were included in the study. Capsular contracture was induced by subcutaneous placement of silicone implants in all animals. The rats were divided into three groups: ACS, saline, and control. A total of 96 implants (32 per group) were evaluated, with each implant considered an independent sample. Capsule thickness was measured histomorphometrically. TLR-4 expression, inflammation intensity, and edema were assessed using histopathological and immunohistochemical methods. Statistical analyses were performed using SPSS software, and p values <0.05 were considered statistically significant. Results: A statistically significant difference in capsule thickness was observed among the groups (F(2,93)=5.789; p=0.004). Capsule thickness in the ACS group was significantly lower than in both the saline and control groups, while no significant difference was detected between the saline and control groups. Dosebased analysis revealed a significant intergroup difference at the third dose time point (F(2,21)=10.250; p=0.001), with a marked reduction in capsule thickness in the ACS group. Although no statistically significant differences were found in TLR-4 expression among the groups at any dose time point (p>0.05), lower TLR-4 expression scores and a trend toward reduction were observed in the ACS group, particularly at the third and fourth dose time points. No significant differences in inflammation intensity or edema were observed among the groups at the first, ix second, or third dose time points (p>0.05). However, at the fourth dose, statistically significant differences were detected for both parameters (p=0.011 and p=0.003), with significantly higher inflammation intensity and edema observed in the control group compared to the ACS and saline groups. Conclusion: Repeated local ACS injections significantly reduced capsule thickness in a rat model of silicone implant–induced capsular contracture, particularly at the third dose time point. Although the reduction in TLR-4 expression did not reach statistical significance, the observed downward trend in the ACS group suggests a potential modulatory effect on the inflammatory response. The increased inflammation and edema observed in the control group at later stages further indicate that ACS may exert protective effects during the progression of capsular contracture.