Euphorbia petrophila'nın antikanser etkilerinin meme ve akciğer kanseri hücrelerinde araştırılması
Investigation of the anticancer effects of Euphorbia petrophila on breast and lung cancer cells
- Tez No: 1004469
- Danışmanlar: PROF. DR. ŞENGÜL YÜKSEL
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Tıbbi Biyoloji, Medical Biology
- Anahtar Kelimeler: Akciğer kanseri, Apoptoz, E. petrophila, Lung cancer, Apoptosis, E. petrophila, Breast canc
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İnönü Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tıbbi Biyoloji ve Genetik Ana Bilim Dalı
Özet
ÖZET Euphorbia petrophila'nın Antikanser Etkilerinin Meme ve Akciğer Kanseri Hücrelerinde Araştırılması Amaç: Çalışmada E. petrophila bitkisinin kimyasal içeriğinin belirlenmesi ve E. petrophila ekstresinin meme ve akciğer kanseri üzerindeki olası antikanser etkilerinin araştırılması hedeflendi. Materyal ve Metot: Çalışmada E. petrophila bitkisinin tür teşhisi yapılıp herbaryum örneği İnönü Üniversitesi Herbaryumu'nda saklandı. Kurutulan bitkiden maserasyon yöntemiyle ekstre hazırlandı, uçucu yağ hidrodistilasyon ile elde edildi. GSMS yöntemi ile uçucu yağ bileşenleri, LC-MS/MS yöntemi ile kimyasal içerik belirlenip hücre çalışmaları için MDA-MB-231, MCF10A, A549 ve BEAS-2B hücre hatları kullanıldı. Hücre canlılığı MTT testi ile değerlendirildi. RT-PCR ile P53, P21, BRCA1, ATM, CDK4 ve CyclinD1 genlerinin ekspresyon düzeyleri belirlendi. Apoptoz ve hücre döngüsü analizleri flow sitometri yöntemi ile yapıldı. Hücre göçü ve istilası Boyden çemberi testi ile değerlendirildi. Bulgular: E. petrophila etanol ekstresi, maksimum fenolik bileşik içeriği ve en güçlü antioksidan aktiviteyi göstermiştir. LC–MS/MS ve GC–MS analizleri, ekstrenin fenolik bileşikler ve yağ asitleri açısından zengin olduğunu gösterdi. MTT ve apoptoz analizleri, A549 ve MDA-MB-231 hücrelerinde belirgin sitotoksik ve apoptotik etkiler oluşturduğunu; sağlıklı hücrelerde ise bu etkinin sınırlı olduğunu gösterdi. RT-PCR sonuçları, p53/p21 aksının aktive olduğunu ve hücre döngüsünün G0/G1 fazında durdurulduğunu doğruladı. Migrasyon ve invazyon testleri ekstrenin hücre hareketini baskıladığını ortaya çıkardı. Sonuç: E. petrophila, etanol ekstresinin fenolik bileşiklerce zengin olduğu ve güçlü antioksidan etki gösterdiği belirlendi. Analizlerde, etanol ekstresi A549 ve MDAMB-231 kanser hücrelerinde seçici sitotoksik, apoptotik ve anti-migratuar etkiler ortaya çıjardı; p53/p21 yolaklarını aktive ederek hücre döngüsünü G0/G1 fazında durdurdu. Bu bulgular, E. petrophila'nın potansiyel bir antikanser ajan adayı olabileceğini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Investigation of the Anticancer Effects of Euphorbia petrophila on Breast and Lung Cancer Cells Aim: This study aimed to identify the chemical composition of E. petrophila and evaluate its anticancer potential on breast and lung cancer cells. Materials and Methods: E. petrophila was identified and deposited at İnönü University Herbarium. The plant was dried, and extracts were prepared via maceration; essential oils were obtained by hydrodistillation. GC-MS and LC-MS/MS were used to analyze essential oil and extract compositions, respectively. Cell viability (MDA-MB231, MCF10A, A549, BEAS-2B) was assessed using the MTT assay. RT-PCR evaluated the expression of, P53, P21, BRCA1, ATM, CDK4, and CyclinD1. Apoptosis, cell cycle progression, migration, and invasion were examined using flow cytometry and Boyden chamber assays. Results: The ethanol extract of E. petrophila showed high phenolic content and antioxidant capacity. LC–MS/MS and GC–MS analyses indicated richness in phenolics and bioactive fatty acids. The extract exhibited selective cytotoxic and pro-apoptotic effects in A549 and MDA-MB-231 cells, with limited impact on non-cancerous cells. RT-PCR confirmed activation of the p53/p21 pathway and cell cycle arrest at G0/G1. Migration and invasion assays showed suppressed cancer cell motility. Conclusion: E. petrophila ethanol extract, rich in phenolic compounds, showed significant antioxidant, cytotoxic, apoptotic, and anti-migratory effects in breast and lung cancer cells. These effects are likely mediated through the p53/p21 axis and G0/G1 arrest, suggesting its potential as a natural anticancer agent.