Ebelerin kültürlerarası duyarlılık ve kültürel tevazu düzeyleri arasındaki ilişkinin belirlenmesi
An examination of the relationship between midwives' intercultural sensitivity and cultural humility levels
  1. Tez No: 1004484
  2. Yazar: NİDA DURMUŞ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. AYLA ERGİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ebelik, Midwifery
  6. Anahtar Kelimeler: Ebe, Kültür, Kültürlerarası duyarlılık, Kültürel Tevazu, Ebeler, Midwife, Culture, Cultural Sensitivity, Cultural Humility, Midwives
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ebelik Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Ebelik Bilim Dalı
Özet
Ebelerin Kültürlerarası Duyarlılık ve Kültürel Tevazu Düzeyleri Arasındaki İlişkinin Belirlenmesi Amaç: Bu araştırma ebelerin kültürlerarası duyarlılıkları ve kültürel tevazu düzeyleri arasındaki ilişkiyi incelemek amacıyla yapıldı. Yöntem: Analitik kesitsel nitelikte yapılan çalışmanın örneklemini Bursa ilindeki iki büyük hastanede çalışan 265 ebe oluşturdu. Çalışma verileri 15.09.2024-31.12.2024 tarihleri arasında kişisel tanımlayıcı bilgi formu, Kültürlerarası Duyarlılık Ölçeği ve Kültürel Tevazu Ölçekleri kullanılarak toplandı. Veriler SPSS 21.1 programı ile analiz edildi. Çalışmanın sosyo-demografik verilerin değerlendirilmesinde tanımlayıcı istatistikler (sayı, yüzde, ortalama, standart sapma), sürekli değişkenlerin normal dağılıma uygunluğu Shapiro Wilks test ile değerlendirildi. Normal dağılım gösteren değişkenlerin karşılaştırılmasında Student t-testi ve Tek Yönlü Varyans Analizi (One-Way ANOVA), çoklu karşılaştırmalar için Bonferroni post-hoc testi kullanıldı. Normal dağılım göstermeyen değişkenlerin karşılaştırılmasında ise Mann–Whitney U testi ve Kruskal–Wallis testi, çoklu karşılaştırmalar için Dunn post-hoc testi uygulandı. Sonuçlar %95'lik güven aralığında, anlamlılık p<0.05 düzeyinde değerlendirildi. Bulgular: Ebelerin yaş ortalamalarının 35,03±7,23, %82,3'ünün lisans mezunu olduğu, %37,4'ünün 6-10 yıl aralığında çalıştığı ve %89,4'ünün ise mesleklerini sevdikleri belirlendi. Çalışmaya katılan ebelerin Kültürlerarası Duyarlılık Ölçeği toplam puan ortalaması 89,75±8.95 iken, Kültürel Tevazu Ölçek toplam puan ortalaması ise, 71,70±8.83olarak bulundu. Kültürlerarası Duyarlılık Ölçeğinin Cronbach's α=0,799 iken, Kültürel Tevazu Ölçeğinin Cronbach's α=0,836 ve her iki ölçeğin güvenilir olduğu belirlendi. Ebelerin yaşları ile kültürlerarası duyarlılık ölçeği toplam puanı arasında istatistiksel olarak anlamlı pozitif yönlü ilişki olduğu (r=0,122; p=0,047; p<0,05), ebelerin çalışma birimi ile kültürlerarası duyarlılık ölçeği toplam puanı arasında ise anlamlı ilişki olduğu saptandı (p=0,001;p<0,001). Diğer yandan, ebelerin yaş (r=0,020; p=0,745; p>0,05), çalışma düzenleri (p=0,005;p<0,05) ve çalışma süreleri ile kültürel tevazu ölçeği toplam puanı arasında anlamlı ilişki olduğu saptandı (p=0,025;p<0,05). Ayrıca ebelerin mesleki çalışma süresi ile çalıştığı birimlerin kültürel tevazuyu daha çok etkilediği görüldü. Ebelerde kültürlerarası duyarlılık ölçeği toplam puanı ile kültürel tevazu ölçeği toplam puanı arasında istatistiksel olarak anlamlı pozitif yönlü ilişki saptandı (r=0,144; p=0,019; p<0,05). Sonuç: Çalışmamıza katılan ebelerin, farklı kültürlere karşı duyarlı ve kültürel tevazu anlayışına sahip oldukları, kültürlerarası duyarlılıkları arttıkça kültürel tevazu oranlarının da arttığı görüldü. Ayrıca ebelerin yaş, çalışma yılı ve çalışma sürelerinin farklı kültürlerle çalışmada belirleyici faktörler olduğu belirlendi. Çalışma sonuçları, bu konu ile ilgili eğitim ve planlamalar yapılmasına yönelik ebelere, yöneticilere ve diğer sağlık çalışanlarına önemli çıkarımlar sunmaktadır.
Özet (Çeviri)
An Examination of the Relationship Between Midwives' Intercultural Sensitivity and Cultural Humility Levels Objective: The aim of this study was to investigate the relationship between midwives' intercultural sensitivity and cultural humility levels. Method: The sample of the analytical cross-sectional study comprised 265 midwives employed at two major hospitals in Bursa. Study data were collected between 15 September 2024 and 31 December 2024 using a personal information form, the Intercultural Sensitivity Scale, and the Cultural Humility Scale, and were analyzed using SPSS version 21.1. Descriptive statistics (number, percentage, mean, and standard deviation) were used to evaluate the socio-demographic data of the study, and the normality of continuous variables was assessed using the Shapiro–Wilk test. For the comparison of normally distributed variables, Student's t-test and One-Way Analysis of Variance (ANOVA) were employed, and the Bonferroni post hoc test was used for multiple comparisons. For the comparison of non-normally distributed variables, the Mann–Whitney U test and the Kruskal–Wallis test were used, and Dunn's post hoc test was applied for multiple comparisons. The results were evaluated at a 95% confidence interval, with statistical significance set at p < 0.05. Results: The mean age of the midwives was 35.03 ± 7.23 years; 82.3% held a bachelor's degree, 37.4% had 6–10 years of professional experience, and 89.4% reported that they liked their profession. The mean total score of the Intercultural Sensitivity Scale among the participating midwives was 89.75 ± 8.95, while the mean total score of the Cultural Humility Scale was 71.70 ± 8.83. The Cronbach's α coefficient was 0.799 for the Intercultural Sensitivity Scale and 0.836 for the Cultural Humility Scale, indicating that both scales were reliable.A statistically significant positive correlation was found between the midwives' age and the total score of the Intercultural Sensitivity Scale (r = 0.122; p = 0.047; p < 0.05). In addition, a significant association was identified between the midwives' working unit and the total score of the Intercultural Sensitivity Scale (p = 0.001; p < 0.001). On the other hand, a significant relationship was found between the midwives' working patterns (p = 0.005; p < 0.05) and length of professional experience (p = 0.025; p < 0.05) and the total score of the Cultural Humility Scale, whereas no significant relationship was observed between age and the total score of the Cultural Humility Scale (r = 0.020; p = 0.745; p > 0.05). In addition, professional experience and the working unit were found to have a greater influence on cultural humility among midwives. A statistically significant positive correlation was found between the total score of the Intercultural Sensitivity Scale and the total score of the Cultural Humility Scale among midwives (r = 0.144; p = 0.019; p < 0.05). Conclusion: The midwives in our study demonstrated sensitivity toward different cultures and cultural humility, and higher intercultural sensitivity was associated with higher levels of cultural humility. Additionally, age, years of professional experience, and working duration were identified as determining factors in midwives' work with different cultures. The study results provide important implications for midwives, administrators, and other healthcare professionals regarding the development of training and planning on this issue.