Millî Eğitim Bakanlığı'nın 'Benim Oyun Sandığım' projesine katılan ailelerin görüşleri: Çankırı örneği
Views of families participating in the Ministry ofNational Education's“My Play Box”project: The case ofÇankırı
- Tez No: 1004483
- Danışmanlar: DOÇ. DR. NİHAN FEYMAN GÖK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Benim Oyun Sandığım Projesi, Ev Temelli Erken Çocukluk Müdahalesi, Aile Görüşleri, My Play Box Project, Child Development Support, Family Views
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çankırı Karatekin Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Gelişimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Çocuk Gelişimi Bilim Dalı
Özet
MİLLÎ EĞİTİM BAKANLIĞI'NIN 'BENİM OYUN SANDIĞIM' PROJESİNE KATILAN AİLELERİN GÖRÜŞLERİ: ÇANKIRI ÖRNEĞİ ÖZET İPEKÇİOĞLU, Filiz. MEB 'Benim Oyun Sandığım' projesine Katılan Ailelerin Görüşleri“Çankırı Örneği”, (Yüksek Lisans Tezi), Çankırı, 2026. Millî Eğitim Bakanlığı tarafından 2023 Eğitim Vizyonu kapsamında yürütülen“Benim Oyun Sandığım”projesi, dezavantajlı ve kırsal bölgelerde yaşayan çocuklara ev temelli nitelikli öğrenme deneyimleri sunmayı amaçlayan önemli bir erken çocukluk müdahalesidir. Türkiye'de ev ortamında yürütülen erken çocukluk gelişim destek projelerine ilişkin aile deneyimlerini merkeze alan nitel çalışmaların sınırlı olması, bu araştırmanın çıkış noktasını oluşturmaktadır. Bu çalışma, söz konusu projeye katılan ailelerin deneyim ve görüşlerini derinlemesine incelemek amacıyla olgu bilim deseninde nitel bir araştırma olarak tasarlanmıştır. Araştırmanın çalışma grubunu, Çankırı ili Kızılırmak ilçesinde projeye katılan beş yaş grubundaki dokuz çocuğun aileleri oluşturmaktadır. Veriler, etik ilkelere uygun biçimde geliştirilen yarı yapılandırılmış görüşme formu aracılığıyla toplanmış ve betimsel ile içerik analizi yöntemleri kullanılarak MaxQDA yazılımının 2020 sürümü ile çözümlenmiştir. Analiz sürecinde kodlama tutarlılığı ve tematik bütünlük gözetilmiştir. Araştırma bulguları,“Benim Oyun Sandığım”projesinin çocukların bilişsel-dil, sosyal-duygusal ve fiziksel gelişim alanları ile özbakım becerilerinin desteklenmesine anlamlı katkılar sunduğunu ve aileler tarafından genel olarak olumlu bir müdahale modeli olarak değerlendirildiğini ortaya koymaktadır. Ayrıca süreçte görev alan öğretmenlerin, ailelere yönelik pedagojik rehberlik sağladığı, ev temelli oyun süreçlerini desteklediği, materyal kullanımını tanıttığı ve ailelerle etkili iletişim kanalları kurduğu belirlenmiştir. Bununla birlikte, öğretmen ev ziyaretlerinin planlı ve sistematik biçimde yapılandırılmasının, kitap ve materyal çeşitliliğinin artırılmasının, okul öncesi eğitim kurumları ile proje uygulamaları arasındaki iş birliğinin güçlendirilmesinin ve projenin 3–4 yaş gruplarını da kapsayacak şekilde geliştirilmesinin gerekliliği vurgulanmaktadır. Bu çalışma, ev temelli erken çocukluk gelişim projelerinin etkililiğini aile deneyimleri üzerinden ortaya koyarak, Millî Eğitim Bakanlığı'nın okul öncesi eğitime yönelik destekleyici politikalarında bilimsel izleme, etki analizi ve sürdürülebilirlik mekanizmalarının güçlendirilmesine yönelik önemli kanıtlar sunmaktadır.
Özet (Çeviri)
VIEWS OF FAMILIES PARTICIPATING IN THE MINISTRY OF NATIONAL EDUCATION'S“MY PLAY BOX”PROJECT: THE CASE OF ÇANKIRI ABSTRACT İPEKÇİOĞLU, Filiz. Views of Families Participating in the Ministry of National Education's“My Play Box”project:“The Çankırı Case”(Master's Thesis), Çankırı, 2026. The“My Play Box (Benim Oyun Sandığım)”project, implemented by the Ministry of National Education within the framework of the 2023 Education Vision, is a significant early childhood intervention aimed at providing high-quality, home-based learning experiences for children living in disadvantaged and rural areas. The limited number of qualitative studies in Türkiye that foreground family experiences in home-based early childhood development support programs constitutes the primary rationale for this research. Accordingly, this study was designed as a qualitative phenomenological inquiry to explore in depth the experiences and perspectives of families participating in the project. The study group consisted of families of nine five-year-old children who participated in the project in the Kızılırmak district of Çankırı province. Data were collected through a semi-structured interview form developed in accordance with ethical principles and analyzed using descriptive and content analysis methods with version 2020 of MaxQDA software. Throughout the analysis process, particular attention was paid to coding consistency and thematic coherence. The findings indicate that the“My Play Box”project made meaningful contributions to children's cognitive–language, social–emotional, and physical development, as well as to their self-care skills, and was generally evaluated by families as a positive and effective intervention model. In addition, teachers involved in the project were found to provide pedagogical guidance to families, support home-based play processes, introduce the effective use of educational materials, and establish strong and effective communication channels with parents. Nevertheless, the findings also highlight the need for more systematic and structured planning of teacher home visits, increased diversity of books and materials, strengthened collaboration between preschool institutions and project implementation processes, and the expansion of the project to include children aged 3–4. Overall, this study provides evidence-based insights into the effectiveness of home-based early childhood development interventions through family experiences and offers important implications for strengthening scientific monitoring, impact evaluation, and sustainability mechanisms within the Ministry of National Education's supportive early childhood education policies.