İlaç etken maddelerinin mimetik misel sistemlerle etkileşimleri
Interactions of active pharmaceutical ingredients with mimetic micellar systems
- Tez No: 1004523
- Danışmanlar: PROF. DR. SİNEM GÖKTÜRK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: Yüzey aktif madde, mimetik sistem, oseltamivir phosphate, enoxaparin sodium, bağlanma sabiti, Surfactants. Mimetic system. Enoxaparin Sodium. Oseltamivir Phosphate. Binding constant
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Marmara Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Eczacılık Temel Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Genel Kimya Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışmasının amacı antiviral ilaç etken maddesi Oseltamivir fosfat (OP) ve kan pıhtılarının oluşumunu önlemeye yardımcı olan antikoagülan ilaç etken maddesi Enoksaparin sodyum (ES)'un farklı misel sistemleriyle etkileşimlerinin araştırılmasıdır. Farklı moleküler yapılara ve hidrofobik karakterlere sahip mimetik sistemlere model olarak seçilen noniyonik Tween 20, anyonik, sodyum dodesil sülfat (SDS) ve katyonik setil trimetilamonyum bromür (CTAB) yüzey aktif madde (YAM) misellerinin ES ve OP ile etkileşimleri hem sulu ortamda hem de %0,9 NaCl içeren sulu ortamlarda spektroskopik yöntemle izlendi. Gereç ve Yöntem: Mimetik sistemlere model olarak farmasötik uygulamalarda sıklıkla kullanılan Tween 20 (noniyonik), sodyum dodesil sülfat; SDS (anyonik), ve setil trimetilammonyum bromid; CTAB (katyonik) yüzey aktif madde miselleri ve seçilen bu model YAM'lerin kritik misel derişimlerinin altındaki ve üzerindeki geniş derişim aralıklarında her iki etken maddenin etkileşimleri spektrofotometrik yöntemle (UV-Vis) izlenerek absorbans ve dalga boylarındaki değişimler izlenerek farklı yapıdaki misellere bağlanma sabitleri Benesi-Hildebrand Denklemi ile hesaplandı. Bulgular: ES ve OP'ın gerek sulu ortamda gerekse tuz içeren ortamlarda bağlanma eğilimleri karşılaştırıldığında en güçlü etkileşimin noniyonik Tween 20 varlığında gerçekleştiği tespit edildi. Bununla birlikte ortama tuz katkısının yine her iki ilaç etken maddesinin bağlanma eğilimlerini arttırıcı yönde etki ettiği bulundu. Sonuç: Sunulan bu çalışmanın sonuçları hem biyolojik membranlara model oluşturan misel sistemlerinde ES ve OP'ın davranışları hakkında bilgi hem de ilaç formülasyonlarının iyileştirilmesinde kullanılan yüzey aktif maddelerin etkinliği konusunda gerek sulu ortamda gerekse serum fizyolojik olarak bilinen %0,9 NaCl içeren ortamlarda fizikokimyasal davranışları hakkında in vivo araştırmalar açısından önemli bilgiler sağlayacağı düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
Objective: The objective of this study is to investigate the interactions of the antiviral active agent OP and the anticoagulant active agent ES, used to prevent blood clot formation, with various micellar systems. The interactions of ES and OP with nonionic Tween 20, anionic sodium dodecyl sulfate (SDS), and cationic cetyltrimethylammonium bromide (CTAB) surfactant micelles—selected as mimetic models with different molecular structures and hydrophobic characteristics—were monitored spectroscopically in both aqueous and 0.9% NaCl aqueous media. Material and Method: The interactions of both (Enoxaparin Sodium) ES and Oseltamivir Phosphate (OP) with these surfactants were examined using a spectrophotometric method (UV–vis) over a wide concentration range, both below and above their critical micelle concentrations. Changes in absorbance and wavelength were evaluated, and the binding constants and binding fractions of each compound to the different micelles were calculated using the Benesi–Hildebrand equation. Results: Comparing the binding tendencies of ES and OP in both aqueous and saline media, the strongest interaction was found to occur in the presence of nonionic Tween 20. Furthermore, the addition of salt to the medium was found to enhance the binding tendencies of both active agents. Conclusion: The results of this study are expected to provide significant insights for in vivo research regarding the behaviour of ES and OP within micellar systems that model biological membranes. Additionally, these findings offer critical data on the physicochemical behaviour and effectiveness of surfactants used in improving drug formulations, both in aqueous environments and in 0.9% NaCl (physiological saline) media.