Hodkgin lenfoma hastalarında febril nötropeni oranı:Tek merkez deneyimi
Febrile neutropenia rate in patients with Hodgkin lymphoma: A single-center experience
- Tez No: 1004547
- Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET ŞENCAN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: İç Hastalıkları, Internal diseases
- Anahtar Kelimeler: Hodgkin lenfoma, febril nötropeni, CRP, nötrofil/lenfosit oranı, inflamatuvar indeksler, İç hastalıkları, Hodgkin lymphoma, febrile neutropenia, CRP, neutrophil-to-lymphocyte ratio, inflammatory indices, Internal medicine
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sivas Cumhuriyet Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Hematoloji Bilim Dalı
Özet
Febril nötropeni, kemoterapi alan hastalarda ciddi enfeksiyon komplikasyonlarına yol açabilen önemli bir klinik durumdur. Bu çalışmada, Hodgkin lenfoma tanılı hastalarda febril nötropeni gelişimi ile ilişkili klinik ve laboratuvar parametreler değerlendirildi. Bu retrospektif, gözlemsel ve tek merkezli kohort çalışmasına, 1 Ocak 2015–31 Aralık 2024 tarihleri arasında Cumhuriyet Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Hematoloji Kliniğinde izlenen ve kemoterapi alan 61 Hodgkin lenfoma hastası dahil edildi. Hastalar febril nötropeni gelişimine göre iki gruba ayrıldı. Demografik ve klinik özellikler, tedavi yanıtı ve laboratuvar parametreleri incelendi. Sürekli değişkenlerde Mann–Whitney U, kategorik değişkenlerde Ki-kare ve Fisher exact testi, prediktif parametrelerde ROC analizi kullanıldı. Hastaların 7'sinde (%11.5) febril nötropeni gelişti. Demografik özellikler ve hastalık evresi açısından anlamlı fark saptanmadı (p=0.777). Kemoterapi kür sayısı ile febril nötropeni gelişimi arasında anlamlı ilişki bulundu (p=0.033). Febril nötropeni gelişen hastalarda lökosit, nötrofil ve lenfosit değerleri daha düşük C-Reaktif Protein(CRP), prokalsitonin ve eritrosit sedimentasyon hızı daha yüksekti. CRP/albümin oranı ile nötrofil/lenfosit oranı da anlamlı olarak yüksekti. Hodgkin lenfoma hastalarında febril nötropeni gelişimi ile bazı hematolojik parametreler ve inflamatuvar belirteçler arasında anlamlı ilişki bulundu. Özellikle CRP, eritrosit sedimentasyon hızı, CRP/albümin oranı ve nötrofil/lenfosit oranı febril nötropeni gelişimini öngörmede potansiyel biyobelirteçler olarak değerlendirilebilir.
Özet (Çeviri)
Febrile neutropenia is an important chemotherapy-related complication that may cause serious infectious outcomes. This retrospective, single-center study evaluated clinical and laboratory factors associated with febrile neutropenia in 61 patients with Hodgkin lymphoma treated at Cumhuriyet University Faculty of Medicine Hospital between January 1, 2015 and December 31, 2024. Febrile neutropenia developed in 7 patients (11.5%). Demographic characteristics and disease stage were not significantly different between groups, whereas the number of chemotherapy cycles was significantly associated with febrile neutropenia (p=0.033). Patients with febrile neutropenia had lower leukocyte, neutrophil, and lymphocyte counts, and higher CRP, procalcitonin, erythrocyte sedimentation rate, CRP/albumin ratio, and neutrophil-to-lymphocyte ratio. In conclusion, febrile neutropenia in Hodgkin lymphoma was associated with hematologic and inflammatory parameters. CRP, erythrocyte sedimentation rate, CRP/albumin ratio, and neutrophil-to-lymphocyte ratio may be useful biomarkers for predicting febrile neutropenia.