Vergi usul kanunu kapsamında enflasyon muhasebesi uygulaması: Bir hizmet işletmesi örneği
Inflation accounting application within the scope of the tax procedure law: A service business example
  1. Tez No: 1004561
  2. Yazar: NURDAN KADİR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. BURAK KAYIHAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Ekonomi, Business Administration, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Enflasyon, Fiyatlar genel seviyesi muhasebesi, Konsolide finansal tablolar, Inflation, Prices general level account, Consolidated financal tables
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Muhasebe Finansman Bilim Dalı
Özet
Enflasyon günümüzde, başta Türkiye olmak üzere birçok ülkenin ekonomik sorunlarının başında gelmektedir. Fiyatların sürekli olarak yükselmesiyle meydana gelen enflasyon, ekonomiyi olumsuz olarak etkilemekle birlikte işletmelerin finansal tablolarına olan güvenilirliği de olumsuz etkilemektedir. Fiyatlardaki sürekli artış sebebiyle, işletmelerin finansal tablolarındaki veriler gerçeği yansıtamaz hale gelmektedir. Bu da işletmelerin, finansal tablolarında enflasyon düzeltmesi işlemleri yapmalarını zorunlu hale getirmektedir. Ülkemizde geçmiş yıllarda uygulanmış olan enflasyon muhasebesinin, 2023 yılında Vergi Usul Kanunu 555. No'lu Genel Tebliğ ile birlikte tekrar uygulanması gündeme gelmiştir. Bu tebliğ ile birlikte gerekli düzeltme işlemleri yapılarak, işletmelerin finansal tablolarının enflasyondan arındırılması amaçlanmıştır. Enflasyon düzeltmesi işlemleri, finansal tablolardan sadece bilançoda yer alan parasal olmayan hesap kalemleri üzerinde uygulanacaktır. Bu çalışmada, enflasyon ve enflasyon muhasebesi kavramları detaylı olarak açıklanmakla birlikte enflasyonun işletmeler ve finansal tabloları üzerindeki etkileri anlatılmıştır. Bu çalışmanın asıl amacı, bir işletmenin finansal tablolarının enflasyon muhasebesi uygulanmamış haliyle uygulanmış halinin karşılaştırılarak meydana gelen değişimi incelemektir. Bu amaç doğrultusunda bir hizmet işletmesinin 2023 ve 2024 yıllarına ait bilançosu alınarak, enflasyon muhasebesi yöntemlerinden biri olan fiyatlar genel seviyesi yöntemine göre enflasyon düzeltmesi işlemleri yapılmıştır. Çalışmanın sonunda enflasyon muhasebesi uygulaması öncesi ve sonrası farklar tespit edilip incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
Inflation, particularly in Turkey, is currently one of the leading economic problems faced by many countries. Inflation, which occurs as a result of the continuous rise in prices, negatively affects the economy and undermines the reliability of companies' financial statements. Due to the persistent increase in prices, the data presented in financial statements no longer accurately reflect reality. This makes it necessary for companies to apply inflation adjustments to their financial reports. In Turkey, inflation accounting, which had been applied in previous years, has come back into focus with the issuance of General Communiqué No. 555 of the Tax Procedure Law in 2023. With this communiqué, necessary adjustments were introduced to eliminate the effects of inflation from financial statements. Inflation adjustment procedures are applied only to non-monetary items in the balance sheet, as reflected in financial statements. This study explains the concepts of inflation and inflation accounting in detail, along with the impact of inflation on businesses and their financial statements. The primary objective of this study is to examine the changes in a business's financial statements by comparing them with those without inflation accounting. To this end, the balance sheets of a service business for the years 2023 and 2024 were obtained, and inflation adjustments were made according to the general price level method, one of the inflation accounting methods. At the end of the study, the differences before and after the application of inflation accounting were identified and examined.