Laurus nobilis l'de farklı kurutma sıcaklıklarının kalite parametrelerine etkisi
Effect of different drying temperatures on quality parameters in Laurus nobilis l.
- Tez No: 1004620
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MERYEM YEŞİL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Fırında kurutma, Laurus nobilis, Oven drying, Laurus nobilis
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ordu Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarla Bitkileri Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışmada Laurus nobilis L'nin uçucu yağ verimi ve kompozisyonuna farklı sıcaklıklarda kurutma (30 °C, 35 °C, 40 °C, 45 °C, 50 °C, 55 °C, 60 °C) işleminin etkisi değerlendirilmiştir. Artvin Merkez ilçeden hasat edilen defne yapraklarının kullanıldığı deneme, Tesadüf Parsellerinde üç tekrarlamalı olarak yürütülmüştür. Kontrol örneği olarak kullanılan taze yaprak ve kurutulmuş örneklerin uçucu yağ eldesi Clevenger cihazı, kalitatif ve kantitatif bileşen analizleri ise Gaz Kromatografisi-Kütle Spektrometrisi (GC-MS) kullanılarak yapılmıştır. Denemede uçucu yağ verimi ve uçucu yağın kalitesine etki eden α–pinene, β–pinene, sabinene, d-limonene, 1,8-cineole, terpinen-4-ol, caryophyllene, α-terpinyl acetate, caryophyllene oxide, methyleugenol, trans-cinnamyl acetate ve eugenol oranları incelenmiştir. Taze yapraklardan elde edilen veriler dikkate alındığında en yüksek uçucu yağ verimleri 30 °C, 45 °C ve 50 °C, α–pinene, β–pinene oranları 50 °C, 1,8-cineole oranı 55 °C, d-limonene oranları ise 45 °C ve 55 °C kurutma sıcaklıklarında belirlenmiştir. Eugenol oranı dikkate alındığında ise 35 °C öne çıkmıştır. Uygulanan kurutma sıcaklıklarının sabinene, terpinen-4-ol, caryophyllene, α-terpinyl acetate, caryophyllene oxide, trans-cinnamyl acetate oranları üzerinde taze yapraklara göre önemli bir fark ortaya çıkarmadığı tespit edilmiştir. Araştırma bulguları dikkate alındığında kurutma işleminin Laurus nobilis L.'nin uçucu yağ verimini, α-pinene, β-pinene, 1,8-cineole, d-limonene ve eugenol oranlarını artırdığı belirlenmiştir. Sonuç olarak; taze yapraklara göre en yüksek uçucu yağ verimleri 30 °C, 45 °C ve 50 °C kurutma sıcaklıklarında ortaya çıkmış olsa da α–pinene ve β–pinene oranları da dikkate alındığında 50 °C kurutma sıcaklığı bu üç incelenen karakterin en yüksek verimlerinin elde edildiği sıcaklık olmuştur. d-limonene bileşeni 45 °C ve 55 °C kurutma sıcaklığı sonucunda yüksek bir orana sahip olmuş ancak 1,8-cineole oranının 55 °C'de yüksek olması bu bileşenler için 55 °C'nin uygun bir sıcaklık olduğunu ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
This study evaluated the effect of drying at different temperatures (30 °C, 35 °C, 40 °C, 45 °C, 50 °C, 55 °C, 60 °C) on the essential oil yield and composition of Laurus nobilis L. The experiment, using bay leaves harvested from the Artvin Central district, was conducted in Randomized Plots with three replications. Fresh herb and dried samples used as control samples were analyzed for essential oil extraction using a Clevenger device, while qualitative and quantitative component analyses were performed using Gas Chromatography-Mass Spectrometry (GC-MS). The α-pinene, β-pinene, sabinene, d-limonene, 1,8-cineole, terpinen-4-ol, caryophyllene, α-terpinyl acetate, caryophyllene oxide, methyleugenol, trans-cinnamyl acetate, and eugenol ratios affecting the essential oil yield and quality were examined in the experiment. According to the research results, the highest essential oil yields compared to fresh herbs were determined at drying temperatures of 30 °C, 45 °C, and 50 °C for α-pinene and β-pinene ratios, 50 °C for the 1,8-cineole ratio, and 45 °C and 55 °C for the d-limonene ratios. Considering the eugenol ratio, 35 °C stood out. It was determined that the drying temperatures applied did not cause a significant difference in the ratios of sabinene, terpinen-4-ol, caryophyllene, α-terpinyl acetate, caryophyllene oxide, and trans-cinnamyl acetate compared to fresh herb. Based on the research findings, it has been determined that the drying process increases the essential oil yield of Laurus nobilis L. and the ratios of α-pinene, β-pinene, 1,8-cineole, d-limonene, and eugenol. Consequently, although the highest essential oil yields compared to fresh herb were obtained at drying temperatures of 30 °C, 45 °C, and 50 °C, considering the α-pinene and β-pinene ratios, the 50 °C drying temperature was the temperature at which the highest yields of these three studied characteristics were obtained. The d-limonene component had a high ratio at drying temperatures of 45 °C and 55 °C, but the high ratio of 1,8-cineole at 55 °C indicates that 55 °C is a suitable temperature for these components.