Design and evaluation of a GPU-supported mec simulator framework for 5G systems
5G sistemleri için GPU destekli bir mec simülatör çerçevesinin tasarimi ve değerlendirmesi
  1. Tez No: 1004684
  2. Yazar: HASAN TUĞRUL ERDOĞAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ADNAN ÖZSOY
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Bilgisayar Mühendisliği Bilimleri-Bilgisayar ve Kontrol, Computer Engineering and Computer Science and Control
  6. Anahtar Kelimeler: Evrensel mobil telekomünikasyon sistemi, Grafik işlem birimi, Paralel işlem, Sistem benzetimi, Universal mobile telecommunication system, Graphics processing unit, Parallel processing, System simulation
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bilgisayar Mühendisliği Ana Bilim Dalı
Özet
5G mimarisinin ortaya çıkışı, düşük gecikme süresi, yüksek güvenilirlik ve yüksek veri aktarım hızıyla karakterize edilen iletişim hizmetlerini mümkün kılması beklenmektedir. Bu gereksinimleri karşılamak amacıyla, çeşitli mimari yapılandırmalara sahip farklı altyapı teknolojileri önerilmiştir. Bunlar arasında, 5G Çoklu Erişim Uç Bilişim(MEC)yakın çevrede hesaplama yapma imkânı sağlayarak uçtan uca gecikmeyi azaltan ve hizmet kalitesini artıran temel bir yenilik olarak öne çıkmaktadır. Günümüz 5G servisleri, özellikle gerçek zamanlı sinyal işleme, trafik sınıflandırması, video analizi ve diğer gecikmeye duyarlı görevler için, uçta önemli hesaplama yeteneklerine her geçen gün daha fazla ihtiyaç duymaktadır. Genel Amaçlı Grafik İşlem Birimleri(GPGPU), bu tür iş yükleri için gerekli paralel işlem kapasitesini sunmakta ve bu nedenle MEC ekosisteminde cazip bir donanım bileşeni haline gelmiştir. Bu teknolojik gelişmelere rağmen, GPGPU hızlandırmasının 5G MEC sistemlerine entegrasyonu halen kısıtlıdır. Mevcut MEC platformları, uç tarafta hesaplama için gömülü GPGPU donanımının tüm potansiyelinden yararlanan kapsamlı bir çerçeve sunmamaktadır. Ayrıca, araştırma topluluğunda gerçekçi 5G ağ koşulları altında GPGPU destekli MEC mimarilerini modelleyebilecek uçtan uca simülasyon ortamları eksiktir. Bu eksiklik, GPU hızlandırmalı MEC çözümlerinin geliştirilmesini, değerlendirilmesini ve doğrulanmasını zorlaştırmaktadır. Bu eksikliği gidermek amacıyla, bu tez, 5G MEC ortamında gömülü GPGPU donanımının kullanımına yönelik optimize edilmiş bir çerçeve önermekte ve gerçekçi 5G ağ davranışını taklit edecek şekilde tasarlanmış GPGPU destekli bir simülasyon sistemi sunmaktadır. Önerilen sistem, araştırmacıların ve uygulayıcıların GPU hızlandırmalı MEC uygulamaları geliştirmelerine, prototiplemelerine ve değerlendirmelerine olanak tanıyarak mevcut literatüre yenilikçi bir araç ve metodolojik temel kazandırmaktadır.
Özet (Çeviri)
The emergence of 5G architecture is expected to enable communication services characterized by low latency, high reliability, and high throughput. To fulfill these requirements, various infrastructure technologies with diverse architectural configurations have been proposed. Among these, 5G Multi-Access Edge Computing(MEC) is distinguished as a pivotal innovation, facilitating computation in close proximity to end users, thereby reducing end-to-end latency and enhancing service quality. Contemporary 5G services increasingly necessitate significant computational capabilities at the edge, particularly for workloads involving real-time signal processing, traffic classification, video analytics, and other latency-sensitive tasks. General-Purpose Graphics Processing Units(GPGPU) offer the parallel processing throughput required for such workloads and have consequently become an attractive hardware component within the MEC ecosystem. Despite these technological advancements, the integration of GPGPU acceleration into 5G MEC systems remains constrained. Current MEC platforms do not provide a comprehensive framework that fully leverages embedded GPGPU hardware for edge-side computation. Furthermore, the research community lacks end-to-end simulation environments capable of modeling GPGPU-supported MEC architectures under realistic 5G network conditions. This deficiency impedes the development, evaluation, and verification of GPU-accelerated MEC solutions. To address this gap, this thesis proposes an optimized framework for utilizing embedded GPGPU hardware within the 5G MEC environment and introduces a GPGPU-supported simulation system designed to emulate realistic 5G network behavior. The proposed system enables researchers and practitioners to develop, prototype, and evaluate GPU-accelerated MEC applications, thereby contributing a novel tool and methodological foundation to the existing literature.