İbn Hacer el-Heytemî'nin siyasi ve itikadi görüşleri
Ibn Hajar al-Haytami's political and theological views
- Tez No: 1004737
- Danışmanlar: PROF. DR. FEVZİ RENÇBER
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: Mezhepler, İbn Hacer el-Heytemi, İtikadi görüşler, Sects, İbn Hacer el-Heytemi, Creed views
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Şırnak Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
Özet
Bu tez, 10. /16. yüzyılda yaşamış olan ve Şâfiî mezhebi mensubu bir fakih, müfessir ve mutasavvıf olarak tanınan İbn Hacer el-Heytemî'nin siyasî ve itikadî görüşlerini İslâm Mezhepleri Tarihi disiplini çerçevesinde ele almayı amaçlamaktadır. İlmî otoritesi, yaşadığı dönemin önde gelen âlimleri tarafından kabul edilen Heytemî, özellikle Ehl-i sünnet düşüncesi içerisinde bid'at ve hurafelere karşı yürüttüğü güçlü fikrî mücadeleyle tanınmıştır. Bu bağlamda tezde, onun Ehl-i sünnet inanç esaslarını müdafaa ederken farklı mezhep düşüncelere yönelik eleştirileri, tasavvufla ilişkisi, siyasî otoriteye bakışı ve toplumsal meseleler karşısındaki tavrı detaylı biçimde incelenmiştir. Ayrıca, dönemin ilmi, siyasî ve sosyal yapısının Heytemî'nin düşünce sistematiği üzerindeki etkisi değerlendirilmiş, onun özellikle mezhepler arası ihtilaflara yaklaşımındaki mutedil ve birleştirici tutumuna dikkat çekilmiştir. Çalışma, klasik kaynakların yanı sıra modern literatürden de faydalanılarak, Heytemî'nin düşünce dünyasının sistematik bir şekilde anlaşılmasını ve mezhepler tarihi açısından nasıl bir konumda yer aldığının tespitini hedeflemektedir. Böylece çalışma, İslâm düşüncesi tarihinde önemli bir yere sahip olan Heytemî'nin görüşlerini bir bütün olarak ortaya koymayı amaçlamaktadır.
Özet (Çeviri)
This thesis aims to examine the political and theological views of Ibn Ḥajar al-Haytamī, a prominent Shāfiʿī scholar, jurist, and mystic of the 10th century AH / 16th century CE, within the framework of the discipline of the history of Islamic sects. Recognized as one of the leading scholarly authorities of his time, al-Haytamī became particularly well-known for his intellectual struggle against religious innovations (bidʿa) and superstitions within the framework of Sunnī orthodoxy (Ahl al-Sunna). In this context, the study analyzes his defense of Sunnī creed, his critiques of Salafī and Shīʿī tendencies, his relationship with Sufism, his perspective on political authority, and his stance on various social issues. The research also considers the influence of the political, social, and intellectual climate of his era on the development of his thought. Particular attention is given to al-Haytamī's moderate and conciliatory approach to inter-sectarian disputes, highlighting his efforts to preserve unity within the Muslim community. Utilizing both classical sources and modern academic literature, the thesis seeks to present a systematic understanding of al-Haytamī's intellectual legacy and to determine his position within the broader context of the history of Islamic thought and sects.