Hüseyin Hüsnü Cırıtlı'nın hayatı, eserleri ve eğitim görüşleri
Hüseyin Hüsnü Cırıtlı's life, works and educational views
  1. Tez No: 1004736
  2. Yazar: ÖNDER KORKMAZ
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA GÜÇLÜ
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: eğitim görüşleri, eğitim tarihi, Hüseyin Hüsnü Cırıtlı, öğretmen yetiştirme, Türk eğitim sistemi, educational thought, history of education, Hüseyin Hüsnü Cırıtlı, teacher education, Turkish education system
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Eğitim Programları ve Öğretim Bilim Dalı
Özet
ÖZ HÜSEYİN HÜSNÜ CIRITLI'NIN HAYATI, ESERLERİ VE EĞİTİM GÖRÜŞLERİ Önder KORKMAZ Erciyes Üniversitesi, Eğitim Bilimleri Enstitüsü Doktora Tezi, Nisan, 2026 Danışman: Prof. Dr. Mustafa GÜÇLÜ Bir ülkede eğitim politikalarının şekillenmesinde dönemin düşünürlerinin eğitime ilişkin görüşleri önemli bir rol oynamaktadır. Bu bağlamda belirli dönemlerde yaşamış düşünürlerin fikirlerinin incelenmesi, söz konusu dönemin eğitim politikalarının ve uygulamalarının anlaşılmasına katkı sağlamaktadır. Hüseyin Hüsnü Cırıtlı, eğitim alanındaki eserleri ve Millî Eğitim Bakanlığı bünyesinde üstlendiği görevlerle Türkiye'nin eğitim tarihinde önemli bir yere sahiptir. Bu araştırmanın amacı, Hüseyin Hüsnü Cırıtlı'nın hayatını, eserlerini ve eğitim görüşlerini bilimsel bir çerçevede inceleyerek bütüncül bir biçimde ortaya koymaktır. Araştırma nitel araştırma yaklaşımı çerçevesinde yürütülmüştür. Veri toplama sürecinde doküman incelemesi yönteminden yararlanılmıştır. Cırıtlı'nın yaşamı, eserleri ve eğitim görüşlerine ilişkin bilgi ve belgeler sistematik biçimde analiz edilmiştir. Elde edilen bulgular, Cırıtlı'nın eğitimin politik, sosyal ve kültürel, hukuksal ve felsefi temellerine ilişkin görüşlerine; Türk eğitim sistemine, eğitim-öğretim sürecine, eğitimde teftişe ve öğretmen yetiştirmeye yönelik değerlendirmelerine yer verdiğini göstermektedir. Araştırma, Cırıtlı'nın hayatı, eserleri ve eğitim görüşlerini bir arada ele alarak alanyazına katkı sunmayı amaçlayan bütüncül bir inceleme ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT HÜSEYİN HÜSNÜ CIRITLI'S LIFE, WORKS AND EDUCATIONAL VIEWS Önder KORKMAZ Erciyes University, Institute of Educational Sciences Ph.D. Thesis, April, 2026 Supervisor: Prof. Dr. Mustafa GÜÇLÜ The views of intellectuals on education play a significant role in shaping a country's educational policies. In this context, examining the ideas of thinkers who lived in specific historical periods contributes to a better understanding of the educational policies and practices of those periods. Hüseyin Hüsnü Cırıtlı holds an important place in the history of Turkish education through his works in the field of education and the roles he undertook within the Ministry of National Education. The aim of this study is to examine Hüseyin Hüsnü Cırıtlı's life, works, and educational views within a scientific framework and to present them in a holistic manner. The research was conducted within the framework of a qualitative research approach. Document analysis was employed as the method of data collection. The information and documents related to Cırıtlı's life, works, and educational views were systematically analyzed. The findings indicate that Cırıtlı addressed the political, social and cultural, legal, and philosophical foundations of education and presented evaluations concerning the Turkish education system, the teaching and learning process, educational supervision, and teacher education. This study presents a comprehensive examination that brings together Cırıtlı's life, works, and educational views and aims to contribute to the relevant literature.