Behçet hastalığı ı̇çı̇n HLA B51 ı̇nhı̇bı̇törlerı̇ olarak resveratrol türevlerı̇nı̇n sı̇lı̇ko araştırması
In silico investigation of resveratrol derivatives as HLA B51 inhibitors for behcet's disease
  1. Tez No: 1004881
  2. Yazar: LALE OĞUZHAN
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ VİLDAN ENİSOĞLU ATALAY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoteknoloji, Biotechnology
  6. Anahtar Kelimeler: Behçet Hastalığı, HLA-B51, Resveratrol, Moleküler Kenetlenme, Behçet's Disease, HLA-B51, Resveratrol, Molecular Docking
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoteknoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Biyoteknoloji Bilim Dalı
Özet
Kronik hastalıklar arasında yaygın olarak bilinen otoimmün hastalıkları, dünya genelinde hastalık oranı ve ölüm oranlarına sahip nadir hastalıklardan biridir. Bağışıklık sisteminin kendi antijenlerine karşı saldırıya geçmesi sonucu ortaya çıkan otoimmün hastalıklar, etkilenen bölgeye göre organ-spesifik veya sistemik olarak adlandırılır. 80'den fazla otoimmün hastalık olduğu bilinmektedir. Otoimmün hastalıklar, bağışıklık sistemimizin vücudun kendi dokularını yanlış bir şekilde hedef alması sonucunda ortaya çıkar ve insan sağlığı için ciddi bir tehdit oluşturmaktadır. Bu hastalıklardan biri olan Behçet hastalığı, kronik immün aracılı bir hastalık olup çeşitli organ ve sistemleri etkileyebilir; tekrarlayan oral ve genital ülserlerle karakterize edilir. ve genellikle atak ve iyileşme dönemleriyle seyreder, Behçet hastalığının terapötik etkileri göz önünde bulundurulduğunda, literatür verileri resveratrolün T hücre regülasyonu düzenlediği, oksidatif hasarı azalttığını, sitokinleri baskıladığı ve aynı zaman da sinyal yolaklarını iyileştirici etkisi görülmektedir. Bu çalışmada, Behçet hastalığı tedavisi için en önemli biyobelirteç olan HLA-B51'in potansiyel inhibitör adaylarına karşı doğal molekülleri araştırmaktır. İn siliko hesaplamalar yapılmış ve Resveratrol türevlerinin 300 aday Resveratrol türev molekül kullanılarak Schöndinger Maestro yazılım paketi ile kenetleme işlemi gerçekleştirilmiştir. En iyi aday moleküllerin ADMET( emilim, dağılım, metabolizma salgılanma ve toksisite) özellikleri, QikProp modülü kullanılarak değerlendirilmiştir. Resveratrol türevlerinin, HLA B51 reseptörüne karşı bağlanma enerjileri -9,620 -9,414 -9,257 -9,107 -9,089 -9,072 -9,059 -9,049 -8,999 -8,983 kcal/mol olarak hesaplanmıştır. Yapılan moleküler kenetleme çalışmaları sonucunda, Resveratrol_NH2(5)_OH(12) İnhibitörü, HLA-B51 için en yüksek afiniteye sahip aday molekül olduğu belirlenmiş; ayrıca farmakokinetik özellikler ve özgüllük sergilediği gösterilmiştir. Sonuç olarak, HLA-B51'in Behçet hastalığındaki rolü göz önünde bulundurularak, bu molekülü hedef alan yeni tedavi ajanlarının geliştirilmesine yönelik umut verici bir yaklaşım sunmaktadır.
Özet (Çeviri)
Autoimmune diseases, which are widely known among chronic diseases, are considered rare diseases with disease incidence and mortality rates worldwide. Autoimmune diseases occur as a result of the immune system attacking its own antigens and are classified as organ-specific or systemic according to the affected region. It is known that there are more than 80 autoimmune diseases. Autoimmune diseases arise as a result of the immune system mistakenly targeting the body's own tissues and pose a serious threat to human health. One of these diseases, Behçet's disease, is a chronic immune-mediated disorder and may affect various organs and systems; it is characterized by recurrent oral and genital ulcers and generally follows a course with periods of exacerbation and remission. Considering the therapeutic effects of Behçet's disease, literature data indicate that resveratrol regulates T-cell regulation, reduces oxidative damage, suppresses cytokines, and at the same time exhibits an improving effect on signaling pathways. The aim of this study is to investigate natural molecules against potential inhibitor candidates of HLA-B51, which is the most important biomarker for the treatment of Behçet's disease. In silico calculations were performed, and molecular docking was carried out using the Maestro Schrödinger software package by utilizing 300 candidate molecules of resveratrol derivatives. The ADMET (absorption, distribution, metabolism, excretion, and toxicity) properties of the best candidate molecules were predicted using the QikProp module, and the binding energies of resveratrol derivatives against the HLA-B51 receptor were calculated as −9.620, −9.414, −9.257, −9.107, −9.089, −9.072, −9.059, −9.049, −8.999, and −8.983 kcal/mol. As a result of the molecular docking studies performed, the Resveratrol_NH₂(5)_OH(12) inhibitor was determined to be the candidate molecule with the highest affinity for HLA-B51; moreover, it was shown to exhibit pharmacokinetic properties and specificity. Consequently, considering the role of HLA-B51 in Behçet's disease, this study presents a promising approach toward the development of new therapeutic agents targeting this molecule.