Ratlarda alıcı sahanın ekstrakorporeal şok dalga tedavisi(ESWT) ile ön hazırlığının yağ grefti yaşamsallığı üzerine etkilerinin değerlendirilmesi
Evaluation of the effects of recipient site preconditioning with extracorporeal shock wave therapy (ESWT) on fat graft survival in rats
- Tez No: 1004889
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ FATİH ALP ÖZTÜRK
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi, Plastic and Reconstructive Surgery
- Anahtar Kelimeler: Radyal ekstrakorporeal şok dalga tedavisi, Yağ grefti, Yağ grefti sağkalımı, Fat graft, Fat graft survival, Radial extracorporeal shock wave therapy
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Dokuz Eylül Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışmanın amacı, ekstrakorporeal şok dalga tedavisinin (ESWT) yağ grefti sağkalımı üzerindeki etkisini, farklı uygulama zamanlamalarında değerlendirmek ve histomorfolojik ile immünohistokimyasal bulgularla desteklemektir. Gereç ve Yöntem: Çalışma üç grup, toplam 21 rat ve her grupta yedi rat olacak şekilde oluşturuldu: Kontrol grubunda inguinal bölgeden alınan yağ greftleri sırt bölgesine işlem yapılamadan doğrudan yerleştirildi; ESW0 grubunda sırt bölgesine ESW uygulandıktan hemen sonra yağ greftleri yerleştirildi; ESW7 sırt bölgesine ESW uygulandıktan bir hafta sonra yağ greftleri yerleştirildi. Greft yerleştirilmesinden 28 gün sonra deney sonlandırılarak greftler çıkarıldı. Greft hacimleri su taşırma yöntemiyle, ağırlıkları hassas terazi ile ölçüldü. Histolojik incelemelerde hematoksilen-eozin (H&E) ve Periyodik asit–Schiff (PAS) boyaları ile kist-vakuol oluşumu, inflamasyon, fibrozis ve vasküler yoğunluk değerlendirildi. İmmünohistokimyasal incelemede perilipin antikoru ile adiposit canlılığı, VEGF ekspresyonu ile ise anjiyogenik aktivite incelendi. Bulgular: Şok dalgası uygulanan gruplarda greft hacim ve ağırlık korunum oranları kontrol grubuna göre anlamlı derecede yüksek bulundu (p<0,05). Şok dalgası uygulanan grupların kendi aralarında ağırlık korunum oranlarında anlamlı fark saptanmazken hacim korunum oranlarında sadece ESW0 grubu Kontrol grubuna göre anlamlı saptandı(p<0,05). İmmünohistokimyasal incelemede perilipinle adiposit canlılığı anlamlı olarak ESW7>ESW0>Kontrol grubu şeklinde sıralandı(p<0,05). Diğer immünohistokimyasal inceleme olan VEGF ekspresyonu ESW uygulanan gruplarda Kontrol grubuna göre anlamlı şekilde artış gösterirken (p<0,05) ESW 0 ve ESW 7 grupları arasında VEGF ekspresyonu açısından anlamlı fark saptanmadı(p>0,05). H&E ve PAS boyamalarında kist-vakuol oluşumu, inflamasyon, fibrozis ve vasküler yoğunluk açısından gruplar arasında anlamlı fark saptanmadı (p>0,05). Sonuç: Şok dalgaları yağ grefti uygulamasından önce alıcı alana uygulandığında greft sağkalımını artırmakta ve VEGF ekspresyonunu yükselterek anjiyogenezi desteklemektedir. Kolay uygulanabilir, noninvaziv ve ek cerrahi girişim gerektirmeyen bir yöntem olması, ESW'yi yağ grefti cerrahisinde alıcı alanın biyolojik ön hazırlığında potansiyel bir adjuvan seçenek haline getirmektedir. Uzun dönem sonuçlar ve farklı uygulama protokollerinin etkinliği için ileri çalışmalara ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
Aim: This study aimed to evaluate the effect of extracorporeal shock wave therapy (ESWT) on fat graft survival at different application time points using histomorphological and immunohistochemical analyses. Materials and Methods: Twenty-one rats were randomly assigned to three groups (n=7): Control (fat graft placed in the dorsal area without intervention), ESW0 (ESW applied immediately before graft placement), and ESW7 (ESW applied one week before graft placement). Grafts were harvested on day 28. Volume was measured by water displacement and weight by precision balance. Histological evaluation with hematoxylin–eosin (H&E) and periodic acid–Schiff (PAS) staining assessed cyst–vacuole formation, inflammation, fibrosis, and vascular density. Immunohistochemical staining with perilipin and VEGF was used to evaluate adipocyte viability and angiogenic activity, respectively. Results: Volume and weight retention were significantly higher in ESW treated groups than in controls (p<0,05). No difference in weight retention was observed between ESW0 and ESW7, while only ESW0 showed significantly higher volume retention than controls (p<0,05). Perilipin analysis demonstrated significantly greater adipocyte viability in the order ESW7 > ESW0 > Control (p<0,05). VEGF expression was significantly increased in both ESW groups compared to controls (p<0,05), with no difference between ESW0 and ESW7 (p>0,05). H&E and PAS staining revealed no significant intergroup differences in inflammation, fibrosis, cyst–vacuole formation, or vascular density (p>0,05). Conclusion: When shock waves are applied to the recipient site prior to fat grafting, they enhance graft survival and support angiogenesis by increasing VEGF expression. Being a simple, noninvasive method that does not require additional surgical intervention, ESW may serve as a potential adjuvant option for biological preconditioning of the recipient site in fat graft surgery. Further studies are needed to evaluate long-term outcomes and the effectiveness of different application protocols.