De novo metastatik ve nüks metastatik mide kanserlerinin klinik ve histopatoloik özelliklerinin karşılaştırılması
Comparison of clinical and histopathological characteristics of de novo metastatic and recurrent metastatic gastric cancers
- Tez No: 1004890
- Danışmanlar: PROF. DR. NURİYE ÖZDEMİR
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: İç Hastalıkları, Internal diseases
- Anahtar Kelimeler: Metastatik mide adenokarsinomu, nüks metastatik, de novo metastatik, periton metastazı, Metastatic gastric adenocarcinom, recurrent metastatic, de novo metastatic, peritoneal metastasis
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
Özet
AMAÇ: Bu çalışmada, de novo metastatik ve nüks metastatik mide adenokarsinomu hastalarının klinik, histopatolojik ve moleküler özelliklerinin karşılaştırılması ile sağkalım sonuçlarının değerlendirilmesi amaçlanmıştır. GEREÇ VE YÖNTEM: Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Medikal Onkoloji Bilim Dalı'nda 2015–2025 yılları arasında metastatik mide adenokarsinomu tanısı ile izlenen hastalar retrospektif olarak değerlendirildi. Kriterleri sağlayan 202 hasta analize dahil edildi. Hastalar de novo metastatik ve nüks metastatik olarak iki gruba ayrılarak klinik, histopatolojik ve moleküler özellikler ile progresyonsuz ve genel sağkalım sonuçları karşılaştırıldı. Sağkalım analizleri Kaplan–Meier yöntemi ile, prognostik faktörler ise Cox regresyon analizleri ile değerlendirildi." BULGULAR: De novo metastatik ve nüks metastatik gruplar arasında demografik özellikler, histopatolojik bulgular, metastaz bölgeleri ve moleküler belirteç dağılımları açısından genel olarak anlamlı fark saptanmadı. Birinci basamak kemoterapi rejimleri gruplar arasında farklılık göstermekle birlikte (p=0,019), sağkalım sonuçları açısından fark izlenmedi. Progresyonsuz sağkalım (PFS) ve Genel sağkalım (OS) her iki grup arasında benzer bulundu. Periton metastazı varlığı hem PFS hem de OS açısından bağımsız ve olumsuz bir prognostik faktör olarak saptandı (PFS için p=0,041; OS için p=0,022). Orta derecede diferansiye tümörler daha kötü OS ile ilişkili bulundu (p=0,017). Kardiya yerleşimi PFS açısından olumsuz seyir göstermekle birlikte bağımsız prognostik değerini korumadı (p=0,019). SONUÇ: De novo metastatik ve nüks metastatik mide adenokarsinomları arasında klinik özellikler ve sağkalım sonuçları açısından anlamlı fark saptanmamıştır. Periton metastazı varlığı ileri evre mide adenokarsinomunda en güçlü kötü prognostik faktör olarak öne çıkmıştır. Bu bulgular, iki grubun biyolojik ve klinik olarak benzer özellikler sergilediğini düşündürmekte ve metastatik mide adenokarsinomunda prognostik değerlendirmede peritoneal tutulumun önemini vurgulamaktadır.
Özet (Çeviri)
OBJECTİVE: This study aimed to compare the clinical, histopathological, and molecular characteristics and evaluate the survival outcomes of patients with de novo metastatic and recurrent metastatic gastric cancer MATERİALS AND METHODS: Patients diagnosed with metastatic gastric adenocarcinom and followed between 2015 and 2025 at the Department of Medical Oncology, Gazi University Faculty of Medicine Hospital were retrospectively evaluated. A total of 202 patients who met the inclusion criteria were included in the analysis. Patients were classified as de novo metastatic and recurrent metastatic, and clinical, histopathological, and molecular characteristics as well as progression-free and overall survival outcomes were compared between the groups. Survival analyses were performed using the Kaplan–Meier method, and prognostic factors were evaluated by Cox regression analyses. RESULTS: No significant differences were observed between the de novo metastatic and recurrent metastatic groups in terms of demographic characteristics, histopathological findings, metastatic patterns, or molecular marker distributions. Although first-line chemotherapy regimens differed between the groups (p=0.019), no difference was observed in survival outcomes. Progression-free survival (PFS) and overall survival (OS) were similar between the two groups. Peritoneal metastasis was found to be an independent unfavorable prognostic factor for both PFS and OS (p=0.041 and p=0.022, respectively). Moderately differentiated tumors were associated with worse OS (p=0.017). Cardia localization showed unfavorable PFS; however, it did not retain independent prognostic significance (p=0.019). CONCLUSION: No significant differences were observed between de novo metastatic and recurrent metastatic gastric adenocarcinom in terms of clinical features or survival outcomes. The presence of peritoneal metastasis emerged as the strongest adverse prognostic factor in advanced gastric adenocarcinom. These findings suggest that the two groups share similar biological and clinical characteristics and highlight the importance of peritoneal involvement in prognostic assessment of metastatic gastric adenocarcinom.