Jinekolojik kanser tanısı almış olan kadınların radyoterapi sonrası yaşam deneyimleri
Life experiences of women diagnosed with gynecological cancer after radiotherapy
  1. Tez No: 1004913
  2. Yazar: FATMA EVİRGEN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HATİCE YANGIN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Hemşirelik, jinekolojik kanserler, nitel araştırma, radyoterapi, Nursing, gynecological cancers, qualitative research, radiotherapy
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Radyoretapi, jinekolojik kanserlerin tedavisinde küratif, postoperatif, preoperatif ve palyatif amaçla uygulanabilmektedir. Bu süreçte kadınların bakım ihtiyaçları karmaşıktır ve tedavi süreci boyunca değişir. Bu araştırma; jinekolojik kanser tanısı almış olan kadınların radyoterapi yaşam deneyimlerini açıklaştırmak amacıyla yapılmıştır. Yöntem: Nitel araştırma desenlerinden biri olan fenomonolojik desen kullanılmıştır. Bu çalışmada 16 jinekolojik kanser tanısı almış olan kadınla yürütüldü. Verilerin toplanmasında amaçlı örnekleme yöntemi kullanıldı. Veriler, yarı yapılandırılmış görüşmelerle Kadın Hastalıkları ve Doğum Bölümü Jinekoloji Onkoloji Polikliniğinde toplandı. Görüşmeler ses kaydı ile gerçekleştirildi. Veriler Granaheim ve Ludman'a göre içerik analizi yapıldı. Bulgular: Toplam 16 katılımcıyla derinlemesine görüşme gerçekleştirildi. İçerik analizi sonucunda dört tema ve 19 alt tema ortaya çıktı. İlk tema tanı sonrası varoluşsal krizdir. Bu tema; şok, üzüntü/duygusal sarsıntı ve kabullenme alt temalarından oluşmaktadır. Değişim teması; cinsel yaşamda, aile rollerinde, günlük yaşamda, sosyal yaşamda, fiziksel/fizyolojik/psikolojik, ekonomik gücün ve doğurganlığın değişimi olmak üzere yedi alt temadan oluşmaktadır. Korku teması; ölüm korkusu, bilinmezlik korkusu, nüksetme korkusu ve jinekolojik muayene olma korkusu olmak üzere dört alt temadan oluşmaktadır. Son tema olan Baş Etme Stratejileri ise dini/manevi kabullenme, hayata sabırla yaklaşma, destek (aile/sosyal/profesyonel), yaşamı yeniden kurma ve olumlu/olumsuz baş etme stratejileri olmak üzere beş alt temadan oluşmaktadır Sonuç: Radyoterapi sürecinde hastaların yaşamlarının her alanında değişim meydana gelmiştir. Hastaların hem olumlu hem de olumsuz duygular yaşadığı, günlük yaşam aktivitelerinde kısıtlamalar olduğu, çift/ailedeki rollerinin etkilendiği ve maneviyatla ilgili sorunlarla karşılaştıkları ve radyoterapinin yan etkileri nedeniyle rahatsız edici durumlar yaşadıkları tespit edilmiştir. Hastalar bu değişimler ve korkularla başedebilme yolları geliştirmişlerdir.
Özet (Çeviri)
Aim: Radiotherapy can be administered for curative, postoperative, preoperative, and palliative purposes in the treatment of gynecological cancers. During this process, women's care needs are complex and change throughout the treatment period. This study was conducted using a phenomenological design to elucidate the life experiences of women diagnosed with gynecological cancer who received radiotherapy. Method: This study employed a phenomenological design, one of the qualitative research approaches. The research was conducted with 16 women diagnosed with gynecological cancer. Purposive sampling was used for data collection. Data were gathered through semi-structured interviews conducted at the Gynecologic Oncology Outpatient Clinic of the Department of Obstetrics and Gynecology. The interviews were audio-recorded. Data were analyzed using content analysis according to the approach of Graneheim and Lundman. Results: In-depth interviews were conducted with a total of 16 participants. As a result of the content analysis, four main themes and 19 subthemes emerged. The first theme was existential crisis after diagnosis, which consisted of the subthemes of shock, sadness/emotional distress, and acceptance. The theme of change included seven subthemes: changes in sexual life, family roles, daily life, social life, physical/physiological/psychological condition, economic power, and fertility. The theme of fear consisted of four subthemes: fear of death, fear of uncertainty, fear of recurrence, and fear of undergoing gynecological examination. The final theme, coping strategies, included five subthemes: religious/spiritual acceptance, approaching life with patience, support (family/social/professional), rebuilding life, and positive/negative coping strategies. Conclusion: During the radiotherapy process, changes occurred in nearly all aspects of the patients' lives. It was determined that patients experienced both positive and negative emotions, limitations in daily living activities, disruptions in couple and family roles, spiritual challenges, and distressing conditions related to the side effects of radiotherapy. Patients developed various ways of coping with these changes and fears.