Japon masallarında metamorfoz: İnsan-hayvan-doğa ilişkilerinin ekoeleştirel incelenmesi
Metamorphosis in Japanese folktales: An ecocritical analysis of human–animal–natura relations
  1. Tez No: 1005008
  2. Yazar: ŞEYDA NUR YILDIZ ÇOLAKER
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HÜSEYİN CAN ERKİN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Doğu Dilleri ve Edebiyatı, Eastern Linguistics and Literature
  6. Anahtar Kelimeler: Ekolojik kuram, Japon edebiyatı, Masallar, İçerik, Ecological theory, Japanese literature, Tales, Content
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Doğu Dilleri ve Edebiyatları Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Japon Dili ve Edebiyatı Bilim Dalı
Özet
Bu doktora tezi, Keigo Seki'nin 12 ciltlik Nihon Mukashibanashi Taisei adlı derleminde yer alan Japon halk masallarındaki metamorfoz (biçim değiştirme) anlatılarını ekoeleştiri kuramı ve derin ekoloji, ekofeminizm, toplumsal ekoloji gibi ekofelsefeler ışığında analiz etmektedir. Nitel araştırma yöntemlerinden tematik içerik analizi kullanılarak yürütülen çalışmada; metamorfoz olgusu yalnızca fantastik bir motif değil, insan-hayvan-doğa arasındaki ontolojik ve etik sınırların geçirgenliğini gösteren merkezi bir anlatısal düzlem olarak ele alınmıştır. İnsandan hayvana/bitkiye, hayvandan erkeğe ve hayvandan/bitkiden kadına dönüşüm örnekleri üzerinden yapılan incelemeler sonucunda, Japon masallarında doğanın edilgen bir dekor olmaktan çıkarılıp etkin bir özne konumuna taşındığı ve insanın doğanın mutlak hâkimi değil, ekosisteme karşı hesap verebilir bir paydaş olarak kurgulandığı saptanmıştır. Çalışma, Japon kültüründeki akışkan benlik ve varlıklar arası süreklilik algısının metamorfoz aracılığıyla nasıl yapılandırıldığını ortaya koyarak, bu kadim anlatıların modern çevre krizleri çağında insanı ekosistemin duyarlı bir parçası olmaya davet eden evrensel ve ekosantrik bir potansiyel taşıdığını kanıtlamaktadır.
Özet (Çeviri)
This doctoral dissertation analyzes metamorphosis (shape-shifting) narratives in Japanese folktales included in Keigo Seki's 12-volume Nihon Mukashibanashi Taisei through the lens of ecocriticism and ecophilosophical approaches such as deep ecology, ecofeminism, and social ecology. Employing thematic content analysis, a qualitative research method, the study treats metamorphosis not merely as a fantastic motif but as a central narrative plane that reveals the permeability of ontological and ethical boundaries among humans, animals, and nature. Based on examinations of transformations from human to animal/plant, from animal to man, and from animal/plant to woman, the dissertation finds that nature in Japanese folktales is displaced from the role of a passive backdrop and reconfigured as an active agent, while the human is portrayed not as nature's absolute sovereign but as an accountable stakeholder within the ecosystem. By demonstrating how a culturally specific sense of a fluid self and inter-being continuity is structured through metamorphosis, the study argues that these ancient narratives possess a universal, ecocentric potential that, in an age of modern environmental crises, invites humans to recognize themselves as responsive constituents of the ecosystem.