Astım tanılı çocuklarda bağlanma biçimleri ve aleksitiminin duygu düzenleme güçlüğü ile ilişkisi
The relationship between attachment styles, alexithymia, and emotion regulation difficulties in children with asthma
- Tez No: 1005021
- Danışmanlar: PROF. DR. BURAK DOĞANGÜN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Psikiyatri, Psychiatry
- Anahtar Kelimeler: Çocuk psikiyatrisi, Child psychiatry
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi-Cerrahpaşa
- Enstitü: Cerrahpaşa Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Ruh Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Astım, çocukluk çağının en sık görülen kronik hastalıklarından biri olup etyolojisinde genetik, çevresel ve psikososyal faktörlerin rol oynadığı bilinmektedir. Bu çalışmanın amacı, astım tanılı çocuklar ve bilinen kronik hastalığı olmayan çocukları aleksitimi, duygu düzenleme güçlükleri ve bağlanma biçimleri açısından karşılaştırmaktır. Yöntem: Çalışmamızda 40 astım tanılı, 42 karşılaştırma grubu olmak üzere 8-12 yaş arası 82 katılımcı değerlendirilmiştir. Katılımcılar tarafından Çocuklar İçin Duygu Düzenleme Ölçeği (ÇDDÖ), Kerns Güvenli Bağlanma ölçeği (KGBÖ), Çocukluk Çağı Aleksitimi Ölçeği (ÇAÖ), Çocuklarda Anksiyete ve Depresyon Ölçeği-Yenilenmiş (ÇADÖ-Y) Çocuk formu doldurulmuştur. Bulgular: İki grup arasında anksiyete, depresyon, bağlanma biçimi, aleksitimi açısından fark bulunmamıştır. Duygu düzenleme ise astım grubunda gelir düzeyi kontrol değişkeni olarak katıldığında da anlamlı şekilde düşük çıkmıştır. Astım grubunda duyguları tanımlama güçlüğü ile aleksitimi puanları, depresyon ve anksiyete semptomları ile pozitif korelasyon gösterirken, üzüntü negatif korelasyon göstermiştir. Duyguları tanımlama güçlüğünün depresyon ve anksiyete semptomlarını anlamlı olarak yordadığı bulunmuştur. Sonuç: Astım tanılı çocuklarda duyguları tanımlama güçlüğünün depresyon ve anksiyete semptomlarıyla ilişkili olması, bu grupta duyguları tanıma ve adlandırma becerilerini destekleyen, çocuk ve bakımverenleri kapsayan müdahale yaklaşımlarının önemine işaret etmektedir.
Özet (Çeviri)
Objective: Asthma is one of the most common chronic diseases of childhood, and it is known that genetic, environmental and psychosocial factors play a role in its etiology. The aim of this study was to compare children diagnosed with asthma and children without any known chronic diseases in terms of alexithymia, emotion regulation difficulties and attachment styles. Method: A total of 82 participants aged 8-12 years, comprising 40 children diagnosed with asthma and 42 in the comparison group, were evaluated in this study. The participants completed the Emotion Regulation Checklist (ERC), Kerns Security Scale (KSS), Alexithymia Questionnaire for Children (AQC), and the Revised Child Anxiety and Depression Scale (RCADS). Results: No significant differences were found between the two groups in terms of anxiety, depression, attachment style and alexithymia. However, emotion regulation was found to be significantly lower in the asthma group, even when income level was included as a control variable. In the asthma group, difficulty identifying feelings and alexithymia scores showed a positive correlation with depression and anxiety symptoms, whereas sadness showed a negative correlation. It was found that difficulty identifying feelings significantly predicted depression and anxiety symptoms. Conclusion: The association between difficulty identifying feelings and symptoms of depression and anxiety in children diagnosed with asthma highlights the importance of intervention approaches involving both children and caregivers that support emotion recognition and naming skills in this group.