Hz. Peygamber döneminde cilt hastalıkları ve tedavi yöntemleri
Skin diseases and treatment methods during the time of the Prophet
- Tez No: 1005022
- Danışmanlar: PROF. DR. LEVENT ÖZTÜRK
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Tarih, History
- Anahtar Kelimeler: Tarih, Toplumsal tarih, Tıp tarihi, History, History of medicine
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sakarya Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İslam Tarihi ve Sanatları Ana Bilim Dalı
Özet
İnsan hayatının olağan bir parçası olan hastalıklar ve hastalıklara uygulanan tedavi yöntemleri, tarihin her döneminde bireyin yaşamını ve toplumsal düzenini etkileyen olgulardır. İslâm tarihinin en önemli dönemleri arasında olan Hz. Peygamber dönemi toplumunun hangi hastalıklarla karşı karşıya kaldığı, bu hastalıkları nasıl anlamlandırdığı ve hastalıkların mücadelesinde hangi tedavi yöntemlerine başvurduğu merak konusudur. Bu meraktan yola çıkan bu çalışmada, Hz. Peygamber dönemindeki cilt hastalıkları, bu hastalıklara yönelik algı ve tedavi yöntemleri, olgusal, tarihsel ve sosyokültürel bağlamda incelenmektedir. Bu bağlamda, cilt hastalıklarının hangi kavramlarla ifade edildiğini açıklığa kavuşturmak, hastalıklara yönelik algı ve tutumun mahiyetini tespit etmek, tedavide kimlerin rol aldığını ve hangi tedavi yöntemlerinin nasıl bir doğrultuda kullanıldığını ortaya koymak bu tezin amaçları arasında yer alır. Ayrıca, Hz. Peygamber dönemindeki cilt hastalıklarına yönelik algının ve tedavi yöntemlerinin muhtelif kültürlerle varsa benzerliklerini tespit edip, incelemek de tezin hedefleri arasındadır. Bu amaçlar doğrulsunda, tezde tarihsel vaka analizi, tarihsel etnografya, anlatı analizi ve karşılaştırmalı tarihsel analiz yöntemleri kullanılmıştır. Yapılan incelemeler sonucunda, Hz. Peygamber dönemine ait temelde on yedi cilt hastalığı kavramı tespit edilmiştir. Bu kavramların, şişlikler, cilt döküntüleri, bulaşıcı özelliği olan hastalıklar ve cilt lekelerini kapsadığı ortaya konmuştur. Söz konusu hastalıklardan bazısı insan hayatını ciddi derecede etkileme potansiyeline sahip olduğu bazısının ise basit seviyede rahatsızlıklar olduğu saptanmıştır. Bu hastalıkları tedavi eden kişilerin ve tedavi yöntemlerinin çeşitlilik arz ettiği görülmüştür. Ayrıca cilt hastalıklarına yönelik algı ve tedavi yöntemleri üzerinden, Antik Çağ toplumlarıyla kadim Arap toplumu ve Hz. Peygamber dönemi toplumu arasındaki benzerlikler ve farklılıklar ortaya konmuştur.
Özet (Çeviri)
Diseases, which are a normal part of human life, and the treatment methods applied to them, are phenomena that have affected individuals lives and social order throughout history. It is a matter of curiosity to learn what diseases the society of the Prophet's era, one of the most important periods in Islamic history, faced, how it understood these diseases, and what treatment methods it resorted to in combating them. This study, which stems from this curiosity, examines skin diseases during the Prophet Muhammad's era, perceptions of these diseases, and treatment methods within a factual, historical, and sociocultural context. In this context, the objectives of this thesis include clarifying the concepts used to describe skin diseases, determining the nature of perceptions and attitudes towards these diseases, and revealing who was involved in treatment and how treatment methods were used. Furthermore, identifying and examining any similarities between the perceptions and treatment methods of skin diseases during the time of the Prophet Muhammad and those of various cultures is also among the objectives of the thesis. To achieve these objectives, the thesis employs historical case analysis, historical ethnography, narrative analysis, and comparative historical analysis methods. As a result of the investigations, seventeen basic concepts of skin diseases from the time of the Prophet Muhammad were identified. These concepts were found to include swelling, skin rashes, infectious diseases, and skin spots. Some of these diseases were found to have the potential to seriously affect human life, while others were determined to be minor ailments. It was observed that there was diversity in the people who treated these diseases and the treatment methods used. Furthermore, similarities and differences between ancient societies, ancient Arab society, and the society of the Prophet Muhammad's era were revealed through perceptions and treatment methods related to skin diseases.