Nikolay Danilevski'nin kültürel-tarihsel tipler teorisi bağlamında Rusya ve Avrupa adlı eserinin incelenmesi
Analysis of Russia and Europe in the context of Nikolay Danilevsky's theory of cultural-historical types
- Tez No: 1005030
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ZULFİYA ŞAHİN, PROF. DR. AYLA KAŞOĞLU
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Batı Dilleri ve Edebiyatı, Western Linguistics and Literature
- Anahtar Kelimeler: Avrupa, Avrupa Birliği Ortak Çevre Politikası, Rus edebiyatı, Rusya, European, European Union's Common Environmental Policy, Russian literature, Russia
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ankara Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Slav Dilleri ve Edebiyatları Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Rus Dili ve Edebiyatı Bilim Dalı
Özet
Son yıllarda Rusya'da gündeme gelen önemli konulardan biri de Nikolay Danilevski ve ünlü eseri Rusya ve Avrupa. Slav Dünyası ile Germen-Roma Dünyası Arasındaki Kültürel Politik İlişkilere Bakış (Россия и Европа. Взгляд на культурные и политические отношения славянского мира к германо-романскому) olmuştur. Danilevski'nin kültürel-tarihsel tipler teorisi, günümüz Rus düşüncesinde yeniden ilgi görmektedir. Danilevski'nin kültürel-tarihsel tipler teorisi bağlamında Rusya ve Avrupa adlı eserinin ülkemizde bugüne dek kapsamlı biçimde incelenmemiş olması çalışmamızın özgünlüğünü ortaya koymaktadır. Kanaatimizce bu eser dünya genelinde de hak ettiği akademik ilgiyi yeterince görmemiştir. Çalışmamızda söz konusu yazar ve eserinin Rus edebiyat tarihindeki yeri ile günümüze yansımalarının, bununla birlikte edebiyat-felsefe-tarih-uluslararası ilişkiler zemininde Rusya ile Avrupa arasındaki ilişkilerin derinlemesine analiz edilmesi amaçlanmıştır. Bu amaç doğrultusunda ilk olarak Danilevski'nin yaşamına ve çalışmalarına değinilmiş, ardından kültürel-tarihsel tipler teorisi bağlamında Rusya ve Avrupa adlı eserin incelenmesi yapılmıştır.
Özet (Çeviri)
One of the important issues that has been on the agenda in Russia in recent years has been Nikolay Danilevsky and his famous work Russia and Europe. A View of Cultural-Political Relations Between the Slavic and Germanic-Roman Worlds (Россия и Европа. Взгляд на культурные и политические отношения славянского мира к германо-романскому). Danilevsky's theory of cultural-historical types is gaining renewed interest in contemporary Russian thought. The fact that no comprehensive literary analysis of Danilevski's work 'Russia and Europe' within the framework of his Theory of Cultural-Historical Types has been conducted in our country to date, and that, in our opinion, it has been used in far fewer studies than it should have been worldwide, highlights the importance and originality of our study. Our study aims to deeply analyze the place of the author and his work in the history of Russian literature and their reflections on the present day, as well as the relations between Russia and Europe on the basis of literature-philosophy-history-international relations. In line with this purpose, first Danilevsky's life and works are mentioned, then the work titled Russia and Europe is examined in the context of the Theory of Cultural-Historical Types.