Nonnormative subjectivities in Angela Carter's fiction: Wise Children, The İnfernal Desire Machines Of Doctor Hoffman And The Passion Of New Eve
Angela Carter'ın kurmacasında norm-dışı öznellikler: Bilge Çocuklar, Doktor Hoffman'ın Şeytani Arzu Makineleri Ve Yeni Havva'nın Tutkusu
- Tez No: 1005077
- Danışmanlar: PROF. DR. NURTEN BİRLİK
- Tez Türü: Doktora
- Konular: İngiliz Dili ve Edebiyatı, English Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Radikal feminizm, Öz kimlik, Radical feminism, Self-identity
- Yıl: 2026
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İngiliz Edebiyatı Ana Bilim Dalı
Özet
Angela Carter'ın alternatif bir öznellik önerisi onu devrimci bir yazar olarak konumlandırmaktadır ve bu alternatif öznellik, ataerkil söylemleri içerisinde, varoluşun yeni imkanlarına ve yeni konumlarına işaret eder. Söz konusu alternatif alan, radikal feministler tarafından sert bir biçimde eleştirilmiştir. Bu çalışma, Carter'ın önerdiği alternatif alanın kendine özgül bir feminizm anlayışına ve ataerkil söylemlerin özgül bir biçimde altüst edilmesine işaret ettiğini ileri sürmektedir. Bu doğrultuda tezin odak noktası iki yönlüdür. Bir yandan Carter'ın felsefi konumlanışına referansla kurmacasında ortaya koyduğu alternatif yıkım ve direniş alanları tartışılmaktadır. Öte yandan ise, radikal feminizmden hangi açılardan ayrıştığı ortaya konmaktadır. Bu çalışmanın temel amacı, Carter'ın edebi eserlerinin, ataerkil sistemi tümüyle tahttan indirmeyi hedefleyen radikal feminizme bir yanıt niteliği taşıdığını göstermektir. Zira, Carter hem kurmaca hem de kurmaca dışı metinlerinde, bireylerin sistemin içinden çıkmadan, sistemin bizzat içerisinde özgürleşebileceğini ileri sürer. Bu nedenle, Carter'ın önerdiği öznelliği kavrayabilmek adına, yazar radikal feminizmle eleştirel bir diyalog içerisine yerleştirilmektedir. Bu tezde, Carter'ın öznellik anlayışı Infernal Desire Machines of Doctor Hoffman, Wise Children, ve The Passion of New Eve adlı üç roman üzerinden incelenmektedir. Çalışma, bu romanlardaki karakterlerin Carter'ın kimlik anlayışını yansıttığını ileri sürmektedir. Bu eserlerin seçilmesinin temel gerekçesi, kimliği farklı biçimlerde formüle etmeleridir çünkü söz konusu romanlar, yıkıcı potansiyelleri vurgulanan eril, dişil, ve cinsiyet ötesi bir psişik yapıyı barındırmaktadır. Bu bağlamda, Carter'ın karakter temsilleri, hem benlik kavramına hem de feminizm düşüncesş yönelik özgün ve yenilikçi bir yaklaşımı görünür kılmaktadır.
Özet (Çeviri)
Carter's suggestion of an alternative subjectivity marks her as a revolutionary writer as, through this alternative, she seems to point at new possibilities and new sites of existence in patriarchal discourse. However, this alternative site has been harshly criticized by radical feminists. I claim that Carter's alternative site suggests a unique kind of feminism and subversion of patriarchal systems. Therefore, the foci in this dissertation are two-fold. On the one hand, I discuss Carter's alternative sites of subversion in her fiction by referring to her philosophical position. On the other hand, I point out how she departs from a radical feminist position. My intention is to demonstrate that Carter's oeuvre is a response to radical feminism which aims to dethrone the patriarchal discourse altogether since Carter, in her fictional and non-fictional prose, suggests that individuals can emancipate themselves from within the discourse. It is because of this reason that I put Carter in a dialogue with radical feminism in understanding her suggested subjectivity. In this dissertation, Carterian subjectivities are explored in her three novels: Infernal Desire Machines of Doctor Hoffman, Wise Children, and The Passion of New Eve. I claim that the characters in these novels mirror Carterian understanding of identity. The incentive of choosing these works lies in their different formulation of identity since these novels incorporate a male, female, and a gender-free psyche with an emphasis on their subversive potentialities. Hence, Carter's character depictions bring forth a novel approach both to the understanding of the self and feminism.