Biyobelirteç analizi için nanomalzemeleri temel alan biyosensör geliştirilmesi, karakterizasyonu ve uygulamaları
Development, characterization and applications of biosensors based on nanomaterials for biomarker analysis
- Tez No: 1005093
- Danışmanlar: PROF. DR. DİLEK ODACI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyokimya, Biochemistry
- Anahtar Kelimeler: Nanobiyoteknoloji, İmmünosensör, AgNPs, Şeker Ligandı Mezotelin, Nanobiotechnology, Immunosensor, AgNPs, Sugar Ligand Mesothelin
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Ege Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyokimya Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Biyokimya Bilim Dalı
Özet
Bu tez çalışmasında, klinik olarak yüksek öneme sahip bir tümör biyobelirteci olan mezotelin (MSLN)'in hassas ve seçici tayinine yönelik elektrokimyasal immünosensör geliştirilmiştir. İlk aşamada Laktoz-3 aminofenol (Lac-3AP) şeker ligandı sentezlendi. Sentezlenen bu Lac-3AP, Ag⁺ iyonlarını indirgerken oluşan gümüş nanopartiküllerini (AgNPs) stabilize ederek AgNPs/Lac-3APc-3AP elde edildi. Daha sonra bu AgNPs/Lac-3AP elektropolimerizasyon yöntemiyle elektrot yüzeyine kontrollü bir şekilde biriktirilerek fonksiyonel bir immobilizasyon matrisi oluşturuldu. Anti-Mezotelin antikorları (Anti-MSLN), EDC/NHS kimyası kullanılarak P(AgNPs/Lac-3AP) Lac-3AP yüzeyine kovalent olarak immobilize edildi ve böylece P(AgNPs/Lac-3AP)/Anti-MSLN immünosensör sistemi geliştirildi. Geliştirilen bu immünosensörün doğrusal tayin aralığı 1–40 ng/mL ve dedeksiyon limiti (LOD) ise 0,65 ng/mL MSLN olarak belirlendi. Potansiyel girişimciler olarak glukoz, insülin, BSA ve üre test edildi ve immünosensörünün yüksek seçiciliği doğrulandı. Klinik uygulanabilirliği doğrulamak amacıyla yöntem ticari serum örneklerinde test edildi ve geri kazanım %101,2 olarak bulundu; bu sonuç, immünosensörün biyolojik matrislerde güvenilir şekilde uygulanabilirliğini ortaya koymuştur. Bulgular, P(AgNPs/Lac-3AP)/Anti-MSLN immünosensörünün MSLN tayini için hızlı, seçici ve uygun maliyetli bir analiz yöntemi sunduğunu göstermektedir.
Özet (Çeviri)
In this thesis, an electrochemical immunosensor was developed for the sensitive and selective determination of mesothelin (MSLN), a clinically important tumor biomarker. In the first step, the sugar ligand lactose-3 aminophenol (Lac-3AP) was synthesized. This synthesized Lac-3AP stabilized the silver nanoparticles (AgNPs) formed during the reduction of Ag⁺ ions, resulting in the AgNPs/Lac-3AP. Subsequently, this AgNPs/Lac-3AP was deposited onto the electrode surface in a controlled manner by electropolymerization to form a functional immobilization matrix. Anti-Mesothelin antibodies (Anti-MSLN) were covalently immobilized onto the P(AgNPs/Lac-3AP) surface using EDC/NHS chemistry, thereby developing a highly selective immunosensor system specific for MSLN. The linear detection range of this developed immunosensor was determined to be 1–40 ng/mL, and the limit of detection (LOD) was determined to be 0.65 ng/mL MSLN. Glucose, insulin, BSA, and urea were tested as potential interferents, confirming the immunosensor's high selectivity. To confirm clinical applicability, the method was tested on commercial serum samples, and recovery was found to be 101.2%, demonstrating the reliable applicability of the immunosensor in biological matrices. The findings demonstrate that the P(AgNPs/Lac-3AP)/Anti-MSLN immunosensor offers a rapid, selective, and cost-effective analytical method for the determination of MSLN.