Masa tenisi sporcularında atletik zihinsel enerjinin etkili karar verme ile ilişkisi
The relati̇onshi̇p between athleti̇c mental energy and effecti̇ve deci̇si̇on maki̇ng i̇n table tenni̇s athletes
  1. Tez No: 1005101
  2. Yazar: SAFA AVCI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. BURÇAK KESKİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Atletik zihinsel enerji, Karar verme, Masa tenisi, Yarışma yönelimleri, Table Tennis, Athletic Mental Energy, The Contesting Orientations, Decision making, Contesting orientations
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yalova Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Bilim Dalı
Özet
Tüm spor branşları için atletik zihinsel enerji ve öz yeterlilik birbiri ile ilişkili ve birbirini etkileyebilecek nitelikte iki kavramdır. Bu iki kavramda da zorluklar karşısında durabilme ve başarılı olma gibi parametreler vurgulanmaktadır. Bu çalışmada savunma sporları yapan sporcuların atletik zihinsel enerji ve öz yeterlilik düzeylerinin bazı değişkenler açısından incelenmesi amaçlanmıştır. İlişkisel tarama deseni ile modellenen bu çalışmanın evrenini Türkiye'de 2025 yılında Masa Tenisi Federasyonu liglerinde yer alan sporcular oluşturmaktadır. Çalışmanın örneklemini; masa tenisi branşlarından toplam 167 (%32,9 kadın ve %67,1 erkek) sporcu oluşturmuştur. Çalışmada veri toplamak amacıyla araştırmacı tarafından hazırlanan Kişisel Bilgi Formu, 18 maddeden oluşan 6 alt boyuttanoluşan 6'lı likert tipi Atletik Zihinsel Enerji Ölçeği ve 17 maddeden oluşan 4 alt boyuttanoluşan 5'li likert tipi Etkil, Karar Verme Ölçeği kullanılmıştır. Verilerin analizinde betimsel istatistikler ile birlikte; Pearson korelasyon, regresyon, bağımsız gruplar T testi ve tek yönlü varyans analizi (ANOVA) tekniklerinden yararlanılmıştır. Analizler SPSS bilgisayar paket programı ile gerçekleştirilmiş, istatistiksel anlamlılık düzeyi p<0,05 olarak kabul edilmiştir. Çalışma da elde edilen bulgulara göre masa tenisi sporcularının zihinsel dayanıklılıkları ile karar verme becerilerinin; cinsiyet, yaş, spor yaşı, öğrenim durumu ve yarışma düzeyi değişkenlerine göre anlamlı farklılık gösterdiği, ancak millilik durumuna göre anlamlı fark göstermediği saptanmıştır. Sporcuların zihinsel dayanıklılık düzeyleri ile karar verme becerileri arasında pozitif ve anlamlı bir ilişki bulunmuştur. Zihinsel dayanıklılık düzeyinin, karar verme becerisini anlamlı şekilde yordadığı belirlenmiştir. Buna göre zihinsel dayanıklılığı yüksek olan sporcuların karar verme becerilerinin de yüksek olabileceği söylenebilir. Anahtar Kelimeler Masa tenisi, Atletik zihinsel enerji, Yarışma yönelimi, Etkili karar verme
Özet (Çeviri)
Athletic mental energy and self-efficacy are two interrelated concepts that can influence each other across all sports branches. Both concepts emphasize parameters such as resilience in the face of challenges and the ability to achieve success. This study aims to examine the levels of athletic mental energy and self-efficacy among athletes engaged in defensive sports in terms of various variables. The study was designed using a relational survey model, and its population consisted of athletes in Turkey who have been practicing a defensive sport for at least one year. The sample comprised a total of 167 athletes (%32,90 female and %67,10 male) from table tennis disciplines. To collect data, the study utilized a Personal Information Form developed by the researcher, the Athletic Mental Energy Scale consisting of 18 items and 6 sub-dimensions using a 6-point Likert-type format, and the Effective Decision-Making Scale consisting of 17 items and 4 sub-dimensions using a 5-point Likert-type format. Descriptive statistics were used in the analysis of the data, along with Pearson correlation, regression analysis, independent samples t-test, and one-way analysis of variance. The analyses were conducted using the SPSS software package, and the level of statistical significance was set at p<0.05. According to the findings, mental toughness and decision-making skills of table tennis athletes showed significant differences based on gender, age, years of experience in sports, education level, and level of competition, but no significant difference was found based on national team status. Moreover, a positive and significant relationship was observed between athletes' mental toughness levels and their decision-making skills. It was determined that mental toughness significantly predicted decision-making skills. Accordingly, it can be stated that athletes with high mental toughness are also likely to have strong decision-making abilities.