Nöromüsküler hastalığı olan bireylerde sanal gerçeklik uygulamalarının psikolojik sağlamlık ve sosyal aktivite katılımı üzerine etkisi
The effect of virtual reality applications on psychological resilience and social activity participation in individuals with neuromuscular diseases
- Tez No: 1005100
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MEHMET KAAN İLDİZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Nöroloji, Neurology
- Anahtar Kelimeler: Sanal Gerçeklik, Yürütücü işlevler, Psikolojik sağlamlık, Virtual Reality, Executive Functions, Psychological Resilience
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Nörobilim Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Nörobilim Bilim Dalı
Özet
Bu tez, nöromüsküler hastalığı olan ergen bireylerde sanal gerçeklik uygulamalarının psikolojik sağlamlık ve sosyal aktivite katılımı üzerindeki etkisini incelemektedir. Nöromüsküler hastalıkların kronik ve ilerleyici yapısı bireylerin yalnızca fiziksel işlevselliğini değil aynı zamanda psikolojik ve sosyal katılım süreçlerini de olumsuz yönde etkilemektedir. Bu çalışmanın amacı sanal gerçeklik temelli bir müdahale programının nöromüsküler hastalığı olan bireylerde psikolojik sağlamlık düzeyi ve sosyal aktivite katılımı üzerindeki etkisini değerlendirmektir. Araştırma tek gruplu ön test–son test yarı deneysel tasarımda yürütülmüştür. Çalışmaya 12–18 yaş aralığında, nöromüsküler hastalık tanısı bulunan 28 ergen birey dahil edilmiştir. Veri toplama sürecinde Demografik Bilgi Formu, Çocuk ve Genç Psikolojik Sağlamlık Ölçeği (ÇGPSÖ-12), Ergen Prososyallik Ölçeği, Stroop Testi-Çapa Formu ve Sistem Kullanılabilirlik Ölçeği (SUS-TR) kullanılmıştır. Katılımcılara, belirlenen sanal gerçeklik oyunlarıyla yapılandırılmış bir uygulama protokolü uygulanmıştır. Araştırma bulguları sanal gerçeklik uygulamaları sonrasında, katılımcıların psikolojik sağlamlık düzeylerinde ve sosyal aktivite katılımına ilişkin ölçümlerde olumlu değişimler olduğunu göstermiştir. Ayrıca sanal gerçeklik uygulamalarının kullanıcılar tarafından yüksek düzeyde kullanılabilir bulunduğu belirlenmiştir. Sonuç olarak, sanal gerçeklik uygulamalarının nöromüsküler hastalığı olan bireylerde psikolojik sağlamlık ve sosyal katılımı destekleyici bir rehabilitasyon aracı olarak kullanılabileceği gözlemlenmiştir. Gelecek çalışmalarda daha geniş örneklem gruplarıyla ve uzun süreli izlem içeren araştırmaların planlanması önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
This thesis examines the effects of virtual reality applications on psychological resilience and social activity participation in adolescents with neuromuscular diseases. The chronic and progressive nature of neuromuscular disorders negatively affects not only physical functioning but also psychological well-being and social adaptation processes. The aim of this study was to evaluate the effects of a virtual reality–based intervention program on psychological resilience levels and social activity participation in individuals with neuromuscular diseases. The research was conducted using a single-group pretest–posttest quasi-experimental design. A total of 28 adolescents aged between 12 and 18 years who were diagnosed with neuromuscular diseases were included in the study. Data were collected using the Demographic Information Form, the Child and Youth Psychological Resilience Scale (CYPRS-12), the Adolescent Prosociality Scale, the Stroop Color and Word Test Form, and the System Usability Scale (SUS-TR). Participants underwent a structured intervention protocol consisting of selected virtual reality games. The findings of the study indicated positive changes in psychological resilience levels and measurements related to social activity participation following the virtual reality intervention. In addition, virtual reality applications were found to have a high level of usability as perceived by the users. In conclusion, virtual reality applications may be considered as a supportive rehabilitation tool for enhancing psychological resilience and social participation in individuals with neuromuscular diseases. Future studies are recommended to include larger sample sizes and long-term follow-up designs.