Biosynthesis of copper oxide nanoparticles using nigella seed oil and aloe vera gel extract: Evaluation of their antioxidant, antibacterial, and photocatalytic activities
Çörek otu çekirdeği yaği ve aloe vera jel özü kullanilarak bakır oksit nanopartiküllerinin biyosentezi: Antioksidan, antibakteriyel ve fotokatalitik aktivitelerinin değerlendirilmesi
- Tez No: 1005251
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ BETÜL GÜRÜNLÜ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Biyomühendislik, Bioengineering
- Anahtar Kelimeler: Agar, Agar-agar, Metal nanopartiküller, Mikrobiyoloji, Agar, Metal nanoparticles, Microbiology
- Yıl: 2025
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyomühendislik Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Biyomühendislik Bilim Dalı
Özet
Bu araştırma, çörek otu (Nigella sativa) tohumu yağı ve Aloe vera jel özütü kullanılarak bakır oksit nanoparçacıklarının (CuO-NP'ler) yeşil sentezini incelemektedir. Bu biyokaynaklar, nanoparçacıkların antioksidan, antibakteriyel ve fotokatalitik özelliklerini artıran biyolojik olarak aktif bileşikler açısından zengin oldukları için seçilmiştir. UV-görünür spektroskopisi, nanoparçacıkların başarılı bir şekilde oluştuğunu doğrulamış ve DPPH serbest radikal süpürme yöntemi ile antioksidan aktiviteleri değerlendirilmiştir. Nigella yağı ile sentezlenen CuO-NP'ler, %81,89 DPPH inhibisyonu ile Aloe vera jeli CuO-NP'lerine (%76,92) kıyasla biraz daha yüksek antioksidan aktivite gösterdi. Escherichia coli ve Bacillus subtilis bakterilerine karşı antibakteriyel aktivite, hem katı hem de sıvı besiyerlerinde test edilmiş ve gerçek zamanlı bakteriyel inhibisyon, Multiskan GO cihazı kullanılarak izlenmiştir. Aloe vera bazlı CuO-NP'ler, özellikle katı besiyerinde daha büyük inhibisyon zonları oluşturarak daha güçlü antibakteriyel etki sergilemiştir. Fotokatalitik performans, metilen mavisi boyasının görünür ışık altında bozunması ile değerlendirilmiş olup, Aloe vera bazlı nanoparçacıklar % 96.35 bozunma sağlayarak, çörek otu bazlı nanoparçacıklardan daha üstün bir performans göstermiştir. Bu bulgular, Aloe vera jelinin CuO nanoparçacıklarının biyolojik sentezi için daha etkili bir ajan olduğunu ve üstün antioksidan, antibakteriyel ve fotokatalitik özelliklere sahip nanoparçacıklar ürettiğini ortaya koymaktadır. Bu özellikler, söz konusu nanoparçacıkları çevresel arıtma ve biyomedikal uygulamalar için umut verici adaylar haline getirmektedir.
Özet (Çeviri)
This research investigates the green synthesis of copper oxide nanoparticles (CuO-NPs) using Nigella sativa seed oil and Aloe vera gel extract as natural reducing and stabilizing agents. These bioresources were selected for their rich content of bioactive compounds, enhancing the nanoparticles' antioxidant, antibacterial, and photocatalytic properties. UV-vis spectroscopy confirmed successful nanoparticle formation, and antioxidant activity was assessed using the DPPH free radical scavenging assay. The CuO-NPs synthesized with Nigella oil showed slightly higher antioxidant activity, achieving 81.89% DPPH inhibition compared to 76.92% for Aloe vera gel CuO-NPs. Antibacterial testing against Escherichia coli and Bacillus subtilis was conducted in both solid and liquid media, with real-time bacterial inhibition monitored using the Multiskan GO device. Aloe vera-based CuO-NPs exhibited stronger antibacterial effects, particularly in solid media, where larger inhibition zones were observed. Photocatalytic performance was evaluated through methylene blue dye degradation under visible light, with Aloe vera-based nanoparticles achieving 96.35% degradation, outperforming those synthesized with Nigella sativa. The findings highlight that Aloe vera gel is a more effective biogenic agent for CuO nanoparticle synthesis, producing nanoparticles with superior antioxidant, antibacterial, and photocatalytic activities, making them promising candidates for applications in environmental remediation and biomedical fields.