Kardiyomegali teşhis edilen kedilerde BNP, PTX-3 ve cTn düzeylerinin araştırılması
Investigation of BNP, PTX-3 and cTn levels in cats with cardiomegaly
- Tez No: 1005272
- Danışmanlar: PROF. DR. HİDAYET METİN ERDOĞAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Veteriner Hekimliği, Veterinary Medicine
- Anahtar Kelimeler: Kedi, kardiyomegali, proBNP, Pentraxin-3, troponin, Cat, cardiomegaly, proBNP, Pentraxin-3, troponin
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Aksaray Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Veterinerlik İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışma, kardiyomegali tanısı alan kedilerde miyokardiyal hasar ve inflamatuvar süreçlerle ilişkili biyobelirteçlerin değerlendirilmesini amaçlamıştır. Çalışmada, kardiyomegalili kediler ile sağlıklı kediler arasında kardiyak troponin I (cTnI), kardiyak troponin T (cTnT), Pentraxin-3 (PTX-3) ve N-terminal pro-B tipi natriüretik peptit (proBNP) düzeyleri karşılaştırılmıştır. Çalışmanın hayvan materyalini, Aksaray Üniversitesi Veteriner Fakültesi kliniklerine başvuran toplam 16 kedi oluşturmuştur. Kediler, klinik muayene, torakal radyografi ve ekokardiyografik bulgular doğrultusunda kardiyomegalili (n=8) ve sağlıklı (n=8) olmak üzere iki gruba ayrılmıştır. Tüm kedilerden vena cephalica antebrachii'den kan örnekleri alınmış; hematolojik, biyokimyasal ve immünolojik analizler gerçekleştirilmiştir. Hemogram analizleri otomatik hematoloji cihazı ile biyokimyasal analizler otoanalizör kullanılarak yapılmıştır. ProBNP düzeyleri floresan immünoassay yöntemiyle, cTnI, cTnT ve PTX-3 düzeyleri ise ELISA yöntemiyle belirlenmiştir. Elde edilen bulgulara göre, kardiyomegalili kedilerde proBNP düzeylerinin sağlıklı gruba kıyasla istatistiksel olarak anlamlı derecede yüksek olduğu belirlenmiştir (p<0,001). PTX-3 düzeylerinin hasta grupta daha yüksek olduğu, ancak bu artışın istatistiksel anlamlılık sınırına yakın olduğu tespit edilmiştir (p=0,09). cTn-I ve cTn-T düzeylerinde hasta grupta artış belirlenmiş, sadece cTn-T'de istatistiksel olarak anlamlı fark saptanmıştır (p=0,016). Sonuç olarak, proBNP'nin kardiyomegalili kedilerde tanısal açıdan güçlü bir biyobelirteç olduğu, PTX-3'ün ise inflamatuvar süreçleri yansıtması bakımından potansiyel bir biyobelirteç olarak değerlendirilebileceği kanaatine varılmıştır. cTnI ve cTnT'nin birlikte değerlendirilmesinin, miyokardiyal hasarın derecesi hakkında ek bilgi sağlayabileceği düşünülmektedir. Bu çalışmanın, kedilerde kardiyomegali tanısında biyobelirteçlerin kombine kullanımına katkı sağlayacağı öngörülmektedir.
Özet (Çeviri)
This study aimed to evaluate biomarkers associated with myocardial injury and inflammatory processes in cats diagnosed with cardiomegaly. Cardiac troponin I (cTnI), cardiac troponin T (cTnT), Pentraxin-3 (PTX-3), and N-terminal pro-B-type natriuretic peptide (proBNP) levels were compared between cats with cardiomegaly and healthy cats. The animal material of the study consisted of a total of 16 cats presented to the clinics of Aksaray University Faculty of Veterinary Medicine. Based on clinical examination, thoracic radiography, and echocardiographic findings, the cats were divided into two groups: cardiomegaly (n=8) and healthy controls (n=8). Blood samples were collected from the vena cephalica antebrachii of all cats, and hematological, biochemical, and immunological analyses were performed. Hemogram analyses were conducted using an automatic hematology analyzer, while biochemical analyses were performed with an autoanalyzer. ProBNP levels were measured using a fluorescent immunoassay method, whereas cTnI, cTnT, and PTX-3 levels were determined by ELISA. The findings revealed that proBNP levels were significantly higher in cats with cardiomegaly compared to the healthy group (p<0.001). PTX-3 levels were higher in the diseased group; however, this increase was close to the threshold of statistical significance (p=0.09). Although increases in cTnI and cTnT levels were observed in the cardiomegaly group, a statistically significant difference was not detected (p=0.016). In conclusion, proBNP appears to be a strong diagnostic biomarker in cats with hypertrophic cardiomegaly, while PTX-3 may be considered a potential biomarker reflecting inflammatory processes. The combined evaluation of cTnI and cTnT may provide additional information regarding the degree of myocardial injury. This study is expected to contribute to the combined use of biomarkers in the diagnosis of cardiomegaly in cats.