Romatoid artrit hastalarında serum asprosin düzeyi ile hastalık aktivitesi ve kardiyovasküler hastalık risk düzeyi arasındaki ilişki
The relationship between serum asprosin levels, disease activity, and cardiovascular disease risk in patients with rheumatoid arthritis
  1. Tez No: 1005290
  2. Yazar: NASIM PARVINKARAMI
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. AYHAN KUL
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Romatoloji, Rheumatology
  6. Anahtar Kelimeler: Rheumatoid Arthritis, Inflammation, Cardiovascular Disease, Asprosin
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Atatürk Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Romatoid Artrit (RA) hastalarında serum asprosin düzeyi ile hastalık aktivitesi ve kardiyovasküler hastalık riski arasındaki ilişkiyi değerlendirmektir. Ayrıca, kardiyovasküler hastalık risk artışıyla RA aktivasyonu arasında potansiyel bir biyobelirteç olarak asprosinin rolünü araştırmaktır. Yöntem: Çalışmaya 45-65 yaş aralığında olan, diyabetus melitus tanısı olmayan 30 RA hastası (Grup 1), diyabetik olan 30 RA hastası (Grup 2) ve 30 sağlıklı birey (Grup 3) olmak üzere toplam 90 kişi dahil edildi. Tüm katılımcıların serum asprosin düzeyleri Tıbbi Biyokimya laboratuvarında ölçüldü. RA hastalarının rutin klinik takiplerinde elde edilen hemogram, biyokimya, akut faz reaktantları, RF, ANA ve anti-CCP gibi laboratuvar verileri kaydedildi. Vücut kitle indeksi (VKİ), anket ve fizik muayene bulgularıyla hesaplandı. Hastalık aktivitesi; DAS28-CRP, DAS28-ESR, CDAI ve SDAI skorlarıyla değerlendirildi. Serum Asprosin düzeyleri ile kardiyovasküler hastalık risk artışıyla RA aktivasyonu arasındaki korelasyon incelendi. Bulgular: Çalışmamızda, RA hastalarının serum asprosin düzeyleri ile hastalık aktivite indeksleri olan DAS28-CRP, DAS28-ESR, CDAI ve SDAI arasında pozitif yönde, ancak istatistiksel olarak anlamlı olmayan ve zayıf düzeyde korelasyon saptanmıştır. Benzer şekilde, kardiyovasküler hastalık riskini belirleyen Framingham risk skoru RA hastalarında kontrol grubuna göre daha yüksek bulunmasına rağmen, serum asprosin düzeyleri ile FRS arasında da aynı şekilde; pozitif yönde fakat istatistiksel olarak anlamlı olmayan zayıf bir ilişki gözlemlenmiştir. Sonuç: RA hastalarında serum asprosin düzeyleri ile hastalık aktivitesi ve kardiyovasküler hastalık riski arasında zayıf fakat anlamlı olmayan pozitif bir ilişki olabileceğini düşündürmektedir. Bu durum, asprosinin RA patogenezinde ve ilişkili kardiyovasküler risk faktörlerinde potansiyel bir biyobelirteç olma olasılığını desteklemekle birlikte, bu ilişkinin netleştirilmesi için daha geniş örneklemli ve uzun dönemli çalışmalara ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
Objective: This study aimed to evaluate the relationship between serum asprosin levels, disease activity, and cardiovascular disease (CVD) risk in patients with Rheumatoid Arthritis (RA). Additionally, it sought to investigate the potential role of asprosin a hormone secreted from white adipose tissue as a biomarker for increased CVD risk and RA disease activity. Methods: A total of 90 participants were included in the study, consisting of 30 rheumatoid arthritis (RA) patients without diabetes mellitus (Group 1), 30 RA patients with diabetes (Group 2), and 30 healthy individuals (Group 3), all aged between 45 and 65 years. Serum asprosin levels of all participants were measured in the Medical Biochemistry Laboratory. Laboratory data including complete blood count, biochemical parameters, acute phase reactants, RF, ANA, and anti-CCP, obtained from the routine clinical follow-up of RA patients, were recorded. Body mass index (BMI) was calculated using questionnaire data and physical examination findings. Disease activity was assessed using DAS28-CRP, DAS28-ESR, CDAI, and SDAI scores. The correlation between serum asprosin levels and RA disease activity, along with the increased risk of cardiovascular disease, was evaluated. Findings: In our study, a positive but weak and statistically non-significant correlation was found between serum asprosin levels and disease activity indices, including DAS28-CRP, DAS28-ESR, CDAI, and SDAI in RA patients. Similarly, although the Framingham Risk Score (FRS), which estimates cardiovascular disease risk, was higher in RA patients compared to the control group, a weak positive but statistically non-significant association was also observed between serum asprosin levels and FRS. Conclusion: These findings suggest that there may be a weak and statistically non-significant positive relationship between serum asprosin levels and both disease activity and cardiovascular disease risk in RA patients. While this may support the potential role of asprosin as a biomarker in RA pathogenesis and associated cardiovascular risk factors, larger-scale and long-term studies are needed to clarify this relationship.