Eldeki sesamoid kemiklerin yaygınlığı ve dağılımı: Radyolojik çalışma
Prevalence and distribution of sesamoid bones in the hand: A radiological study
- Tez No: 1005295
- Danışmanlar: PROF. DR. İLHAN OTAĞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Anatomi, Anatomy
- Anahtar Kelimeler: motor beceriler, sesamoid kemik, üst ekstremite, Hand, motor skills, sesamoid bones, upper extremity
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sivas Cumhuriyet Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Anatomi Ana Bilim Dalı
Özet
Sesamoid kemikler; yuvarlak ya da oval şekilli, susamsı, küçük kemiklerdir. Tendonların eklem yüzüne yakın komşuluğunda yer alırlar. Bir tendona veya eklem kapsülü içine kısmen veya tamamen gömülü şekilde yerleşirler. Bu çalışmanın amacı yetişkin bireylerin el röntgenlerinin retrospektif olarak incelenmesiyle sesamoid kemiklerin cinsiyet ve ekstremite tarafına göre görülme sıklığının, dağılımının ve varsa anatomik varyasyonlarının incelenmesidir. Çalışmamızda Sivas Cumhuriyet Üniversitesi Sağlık Hizmetleri Uygulama ve Araştırma Hastanesi'nde el radyografi görüntülemesi yapılmış olan yetişkin bireylerin dosyaları retrospektif olarak incelendi. Çalışmamızın sonuçlarına göre 1. metakarpal kemikte %100 oranında, 2. metakarpal kemikte %40,64 oranında, 3. metakarpal kemikte %2,32 oranında, 4. metakarpal kemikte %0,59 oranında, 5. metakarpal kemikte % 61,33 oranında ve 1. interfalengeal eklemde %21,41 oranında sesamoid kemik varlığına rastlandı. Kadınlarda 5. metakarpal kemikte ve 1. interfalengeal eklemde istatistiksel olarak anlamlı şekilde daha fazla sesamoid kemik varlığı görülmesinin sebebi olarak kadınların erkeklere göre ince motor becerilerilerde daha üstün olması ile ilişkili olduğunu ve sesamoid kemiklerin de buna göre geliştiğini düşünmekteyiz.
Özet (Çeviri)
Sesamoid bones are small, round or oval-shaped bones. They are located in close proximity to the articular surfaces of tendons. They are partially or completely embedded in a tendon or joint capsule. The purpose of this study is to examine the prevalence and distribution of sesamoid bones by gender and extremity side, and any anatomical variations, through a retrospective examination of adult hand radiographs. In this study, the files of adult individuals who underwent hand radiographic imaging at Sivas Cumhuriyet University Health Services Practice and Research Hospital were retrospectively reviewed. According to the results of our study, sesamoid bones were found in 100% of the first metacarpal bone, 40.64% in the second metacarpal bone, 2.32% in the third metacarpal bone, 0.59% in the fourth metacarpal bone, 61.33% in the fifth metacarpal bone, and 21.41% in the first interphalangeal joint. We believe that the statistically significant higher number of sesamoid bones in the fifth metacarpal and first interphalangeal joints in women is related to women's superior fine motor skills compared to men, and that sesamoid bones develop accordingly.