Türkiye'de dijital kamusallıkta Afro Türk evlilik deneyimi: Otoetnografik bir anlatı
The experience of Afro-Turkish marriage in digital public sphere in Türkiye: An autoethnographic narrative
  1. Tez No: 1005340
  2. Yazar: AYŞEGÜL MBALLO
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. AHMET GÜVEN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İletişim Bilimleri, Communication Sciences
  6. Anahtar Kelimeler: Kitle iletişim araçları, Mass media
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bandırma Onyedi Eylül Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Yeni Medya ve İletişim Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışma, Türkiye bağlamında Afro-Türk evliliklerin sosyal medya platformlarında nasıl temsil edildiğini, bu temsiller etrafında şekillenen toplumsal tepkilerin hangi söylemsel çerçeveler içerisinde üretildiğini incelemiştir. Küreselleşme, uluslararası göç hareketleri, dijitalleşme süreçleri sonucunda kültürlerarası evliliklerin görünürlüğü artmıştır. Sosyal medya, bu evliliklerin kamusal alanda tartışıldığı temel mecralardan biri hâline gelmiştir. Afro-Türk evlilikler, Türkiye'de ırk, kimlik, aidiyet, ötekilik olgularının dijital ortamda nasıl yeniden üretildiğini anlamak açısından anlamlı bir örnek oluşturmuştur. Çalışmanın kuramsal yapısı ise, Erving Goffman'ın dramaturji yaklaşımına dayandırılmıştır. Sosyal medya, bireylerin kendilerini sundukları bir ön sahne olarak ele alınmıştır. Özel deneyimlerin yaşandığı alan, arka sahne kavramı üzerinden değerlendirilmiştir. Sosyal medya paylaşımları ile kullanıcı tepkileri üzerinden, dijital ortamda toplumsal normların, ırksal önyargıların, kültürel kabullerin nasıl görünür hâle geldiği analiz edilmiştir. Araştırma, nitel araştırma yöntemlerinden otoetnografi yaklaşımıyla yürütülmüştür. Araştırmacının kendi sosyal medya deneyimleri temel veri kaynağını oluşturmuştur. Instagram ile TikTok platformlarında Afro-Türk evliliklere ilişkin paylaşımlar, kullanıcı yorumları dijital etnografi ile tematik analiz yöntemleri kullanılarak incelenmiştir. İnceleme sonucunda Afro-Türk evliliklerin sosyal medyada destekleyici söylemler kadar ayrımcı söylemlerle de karşılandığı görülmüştür. Irksal stereotiplerin, önyargıların, kimlik temelli kabullerin dijital etkileşimler aracılığıyla yeniden üretildiği tespit edilmiştir. Sosyal medyanın kültürlerarası evlilikler açısından görünürlük sağlayan bir alan olduğu, toplumsal gerilimlerin yeniden üretildiği bir sahne işlevi üstlendiği ortaya konmuştur. Otoetnografik yaklaşım, bireysel deneyimlerin toplumsal bağlamla ilişkilendirilmesine olanak sağlamıştır.
Özet (Çeviri)
This study examines how Afro-Turkish marriages are represented on social media platforms in the context of Turkey, and the discursive frameworks within which social reactions are produced around these representations. Globalization, international migration movements, and digitalization processes have increased the visibility of intercultural marriages. Social media has become one of the primary platforms where these marriages are discussed in the public sphere. Afro-Turkish marriages provide a significant example for understanding how the concepts of race, identity, belonging, and otherness are reproduced in the digital environment in Turkey.The theoretical framework of this study is based on Erving Goffman's dramaturgical approach. Social media is considered a foreground where individuals present themselves. The space where private experiences take place is evaluated through the concept of the background. Through social media posts and user reactions, the study analyzes how societal norms, racial prejudices, and cultural assumptions become visible in the digital environment.This research was conducted using the autoethnographic approach, a qualitative research method. The researcher's own social media experiences constituted the primary data source. Posts and user comments on Instagram and TikTok regarding Afro-Turkish marriages were examined using digital ethnography and thematic analysis methods. The examination revealed that Afro-Turkish marriages are met with both supportive and discriminatory discourses on social media. It was found that racial stereotypes, prejudices, and identity-based assumptions are reproduced through digital interactions. It was demonstrated that social media serves as a platform providing visibility for intercultural marriages and functions as a stage where social tensions are reproduced. The autoethnographic approach allowed for the correlation of individual experiences with the social context.