Larva yoğunluğunun culex pipiens (culicidae: Diptera) ergin fenotipine etkisi
Effect of larval density on culex pipiens (culicidae: Diptera) adult phenotype
  1. Tez No: 1005354
  2. Yazar: SEÇİL AYTEKİN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SALİH BÜLENT ALTEN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Biyoloji, Biology
  6. Anahtar Kelimeler: Geometrik morfometri, Sivrisinekler, Geometric morphometry, Culicidae
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Ekoloji ve Evrim Ana Bilim Dalı (disiplinlerarası)
  12. Bilim Dalı: Ekoloji Bilim Dalı
Özet
Batı Nil Virüsü'nün birincil vektörü olarak kabul edilen Culex pipiens popülasyonları, karmaşık taksonomik yapısı ve sıcaklık, bağıl nem gibi çeşitli makro faktörlerin neden olduğu muhtemel deformasyonlar nedeniyle üzerinde çalışması oldukça güç bir türdür. Larva yoğunluğu da popülasyonda varyasyona neden olan bir diğer önemli bir faktördür. Bu tez çalışması, deneysel olarak yarı kontrollü bir ortamda yetiştirilen ekomorfların bir modeli olarak Cx. pipiens kohortlarında larva yoğunluğunun etkilerini iki farklı Geometrik Morfometri yöntemi ile açıklamaya çalışmaktadır. Landmark tabanlı yöntem ile kanatlarda büyüklük ve şekil açısından eşeysel dimorfizmin olduğu gösterilmiştir. Ayrıca dişi ve erkeklerde kademeli olarak izlenebilir deformasyonlar gözlenmiştir. Popülasyon, yaklaşık 1 Larva/mL olarak hesaplanan ve bir kırılma noktası olarak kabul edilebilecek yüksek larva yoğunluğuna ulaştığında, tüm çalışma dönemlerinde şekil deformasyonları ortaya çıkmıştır. Larva yoğunluğu arttıkça her iki eşeyde de kanatlar belirgin biçimde küçülmüştür. Benzer sonuçlar, damarların konumuna bakılmaksızın kanat kontüründeki farklılığı açıklayan Eliptik Fourier Analizi ile de elde edilmiştir.
Özet (Çeviri)
Populations of Culex pipiens, considered the primary vector of West Nile Virus, which is known to be a challenging species to study due to their complex taxonomic structure and potential deformations caused by various macro-factors such as temperature and relative humidity. Larval density is another significant factor causing variation in the population. This thesis aims to explain the effects of larval density on Cx. pipiens cohorts, experimentally reared in a semi-controlled environment as a model of ecomorphs, using two different Geometric Morphometric methods. The landmark-based method demonstrated sexual dimorphism in terms of wing size and shape. Furthermore, progressively observable deformations were detected in both females and males. Shape deformations appeared throughout all study periods when the population reached a high larval density, calculated as 1 larva/mL in Cx. pipiens, which can be considered a breaking point. As larval density increased, the wings became clearly smaller in both sexes. Similar results were obtained using Elliptical Fourier Analysis, which explains the difference in wing contour regardless of the shape of the veins.