Tasarruf finansman sözleşmesi
Savings financing agreement
- Tez No: 1005353
- Danışmanlar: PROF. DR. ERTAN DEMİRKAPI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hukuk, Law
- Anahtar Kelimeler: Tasarruf Finansman Sisteminin Küresel ve Türkiye'deki Tarihsel Gelişimi, Tasarruf Finansman Sözleşmesi, Faizsiz Finansman, Tasarruf Finansman Sistemi, Türk sermaye piyasası, Historical Development of Savings Financing (Global and Turkey), Interest-Free Financing, Regulatory Framework of Savings Financing in Turkey, Savings Financing Contract, Saving Financing System, Turkish capital market
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Özel Hukuk Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Sermaye Piyasaları ve Ticaret Hukuku Bilim Dalı
Özet
Türkiye'de 1990'lı yılların başlarından itibaren ortaya çıkan tasarruf finansman şirketleri, uzun süre boyunca özel ve bütüncül bir hukuki düzenlemeye tabi olmaksızın faaliyet göstermiştir. Bu süreçte sektörün niceliksel olarak büyümesi, yeterli denetim ve normatif altyapının bulunmamasıyla birleşerek çeşitli uygulama sorunlarının ve müşteri mağduriyetlerinin ortaya çıkmasına neden olmuştur. Faiz yasağı ilkesini esas alan tasarruf finansman sistemi, bireylerin belirli bir organizasyon çerçevesinde tasarruflarını ortak bir havuzda bir araya getirmeleri ve söz konusu kolektif birikim aracılığıyla finansmana erişmelerini mümkün kılan özgün bir finansman modelidir. 07.03.2021 tarihinde yürürlüğe giren Kanun ile“ Tasarruf Finansman”adı altında hukuki kimlik kazanan sistemin temelini oluşturan“Tasarruf Finansman Sözleşmesi”; yapısal özellikleri, taraflar arasındaki hukuki ilişkiyi belirleyici niteliği ve katılım esasına uygun finansman araçlarına yönelen bireyler bakımından giderek artan uygulama alanı nedeniyle bu çalışmanın ana inceleme konusunu teşkil etmektedir. Çalışmamızda,“Tasarruf Finansman Sözleşmesinin”Türk hukukundaki uygulama biçimi yürürlükteki mevzuat kapsamında değerlendirilmiştir.
Özet (Çeviri)
Savings inancing companies, which began to emerge in Turkey in the early 1990s, operated for aconsiderable period without being subject to a spesific and comprehensive legal framework. During this period, the quantitave growth of the sector, combined with the absence of adequate upervisory mechanisms and a sufficient normative infrastructure, led to the emergence of various practical problems and instances of consumer detriment. The savings financing system, wich is based on the Principe of the prohibition of interest, constitutes a distinctive financing model that enables individuals to pool their savings within a structured organizational framework and to Access financing through such collective accumulation. With the entry into force the Law on 7 March 2021, the system acquired a legal identity under the designation of“Savings Financing”, and the“Savings Financing Contract”, which forms the foundation of this system, constitutes the primary subject matter of this study. This is due to its structural caharecteristics, its determinative role in shaping the legal relationship between the parties, and its incresingly widespread application among individuals who prefer participation-based financing instruments. Within the scope of this study, the historical development of the savings financing system and the concept of savings financing are examined, and the manner in which the system is implemented in Turkey is evaluated within the framework of the applicable legislation.