Katarakt cerrahisinde ameliyat öncesi ve sonrası görme ve genel sağlığa bağlı yaşam kalitesinin değerlendirilmesi
Evaluation of vision-related and general health-related quality of life before and after cataract surgery
- Tez No: 1005396
- Danışmanlar: PROF. DR. İKBAL ÇAVDAR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Hemşirelik, Nursing
- Anahtar Kelimeler: Katarakt çıkartılması, Cataract extraction
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Atlas Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Cerrahi Hastalıkları Hemşireliği Bilim Dalı
Özet
Koçak, Y. (2026). Katarakt Cerrahisinde Ameliyat Öncesi ve Sonrası Görme ve Genel Sağlığa Bağlı Yaşam Kalitesinin Değerlendirilmesi. Yüksek Lisans Tezi, İstanbul Atlas Üniversitesi Lisansüstü Eğitim Enstitüsü, Cerrahi Hastalıkları Hemşireliği Anabilim Dalı, İstanbul. Katarakt, dünya genelinde geri dönüşümlü görme kaybının en sık nedenlerinden biridir. Görme keskinliğinde azalma ve günlük yaşam aktivitelerinde kısıtlılığa sebep olarak yaşam kalitesi üzerinde olumsuz etkileri vardır. Katarakt ameliyatı, saydamlığını yitirmiş lensin çıkarılarak yerine yapay lens yerleştirilmesi işlemidir. Günümüzde yüksek başarı oranına sahip etkili bir tedavi yöntemidir. Ameliyat öncesi dönemde hastalarda görme keskinliği düştüğü için okuma, araç kullanma gibi günlük aktivitelerde zorlanma ve bu sebeple psikososyal etkiler sık görülmektedir. Bu tez çalışmasının amacı katarakt ameliyatı öncesi ve sonrası dönemde hastaların görme fonksiyonları ile yaşam kalitesi üzerindeki değişimi değerlendirmektir. Çalışma, Nisan 2024 – Kasım 2024 tarihleri arasında Sağlık Bakanlığı'na bağlı özel bir dal hastanesinde katarakt cerrahisi uygulanan 110 hasta ile gerçekleştirildi. Veriler WHOQOL-BREF. Dünya Sağlık Örgütü Yaşam Kalitesi Ölçeği, NEI VFQ-25/TR Görme İşlevi Anketi ve Tanıtıcı Özellikler Formu aracılığıyla ameliyat öncesi ve sonrasında toplandı. Verilerin analizi R (R Core Team, 2024), Microsoft Excel ve SPSS 20.0 programları kullanılarak gerçekleştirildi. Anlamlılık düzeyi olarak p<0.05 kabul edildi. Sonuç olarak, katarakt cerrahisi uygulanan hastalarda ameliyat sonrası hem genel yaşam kalitesi hem de görmeye bağlı yaşam kalitesinin anlamlı olarak arttığı bulundu.
Özet (Çeviri)
Koçak, Y. (2026). Evaluation of Vision-Related and General Health–Related Quality of Life Before and After Cataract Surgery. Master's Thesis, Istanbul Atlas University, Graduate School of Education, Department of Surgical Nursing, Istanbul. Cataract is one of the most common causes of reversible vision loss worldwide. It negatively affects quality of life by leading to decreased visual acuity and limitations in daily living activities. Cataract surgery, which involves the removal of the opacified lens and implantation of an intraocular lens, is currently a highly successful and effective treatment method. In the preoperative period, patients often experience difficulties in daily activities such as reading and driving due to reduced visual acuity, and psychosocial effects are frequently observed. The aim of this thesis was to evaluate changes in patients' visual functions and quality of life before and after cataract surgery. Data collection was carried out between April 2024 and November 2024 after obtaining ethical approval. A total of 110 patients aged between 17 and 83 years, who were fully oriented to time and place, cooperative, volunteered to participate, and provided written informed consent, were included in the study. Data were collected before and after surgery using the WHOQOL-BREF (World Health Organization Quality of Life Scale), the NEI VFQ-25/TR (National Eye Institute Visual Function Questionnaire), and a Descriptive Characteristics Form. Data analysis was performed using R (R Core Team, 2024), Microsoft Excel, and SPSS 20.0 statistical software. A p value of <0.05 was accepted as the level of statistical significance.