Çoklu nevüsü olanlarda nevüs paterninin değerlendirilmesi
Evaluation of nevus patterns in individuals with multiple nevi
- Tez No: 1005395
- Danışmanlar: PROF. DR. İJLAL ERTURAN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Dermatoloji, Dermatology
- Anahtar Kelimeler: Çoklu nevüs, Dermoskopi, Patern analizi, Global patern, Multiple nevi, Dermoscopy, Pattern analysis, Global pattern
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Deri ve Zührevi Hastalıklar Ana Bilim Dalı
Özet
Çoklu Nevüsü Olanlarda Nevüs Paterninin Değerlendirilmesi Çoklu nevüs varlığı, artmış melanom riski nedeniyle düzenli dermoskopik izlem gerektiren klinik bir durumdur. Bu çalışmada çoklu nevüsü olan bireylerde nevüslerin global paternleri ve lokal melanositik özelliklerinin değerlendirilmesi ve bu bulguların yaş, cinsiyet, anatomik lokalizasyon, güneşten korunma, solar hasar ve fenotip ile ilişkilerinin araştırılması amaçlandı. Çalışmaya 18–60 yaş aralığında çoklu nevüsü bulunan 50 birey dahil edildi. Katılımcıların yaş ortalaması 35,42±12,62 yıl olup %62'si erkekti. Toplam 5041 nevüs dermoskopik olarak incelendi. Global paternler, lokal melanositik özellikler, vasküler yapılar ve kaos varlığı kayıt altına alındı. İstatistiksel analizlerde uygun parametrik ve non-parametrik testler kullanıldı. Nevüslerin %88,3'ü gövde-ekstremite, %8,9'u yüz bölgesinde yerleşimliydi. Global patern dağılımında retiküler patern %60,7 ile en sık, globüler patern %28,8 ile ikinci sıklıkta izlendi. Gövde-ekstremite nevüslerinde retiküler patern baskınken, yüz bölgesinde globüler patern anlamlı olarak daha yüksekti (p<0,001). Katılımcıların %80'inde retiküler patern dominant olarak saptandı. Yaş arttıkça globüler patern sıklığının azaldığı, pigment ağı baskınlığının arttığı görüldü (p<0,001). Kadınlarda retiküler patern daha yüksek oranda izlenirken, erkeklerde globüler patern daha sık saptandı (p<0,001). Solar hasar varlığında globüler patern oranı artış gösterdi (p<0,001). Kaos ve ipuçları algoritmasına göre nevüslerin %0,4'ünde kaos saptandı. Sonuç olarak, çoklu nevüsü olan bireylerde nevüs paternleri klinik ve çevresel faktörlere göre anlamlı farklılık göstermektedir. Bireyin global melanositik nevüs paterninin belirlenmesi ve bu paternden ayrışan lezyonların sistematik değerlendirilmesi, erken malignite saptanmasına katkı sağlayabilir.
Özet (Çeviri)
Evaluation of Nevus Patterns in Individuals with Multiple Nevi The presence of multiple nevi is a clinical condition that requires regular dermoscopic follow-up due to the increased risk of melanoma. This study aimed to evaluate the global patterns and local melanocytic features of nevi in individuals with multiple nevi and to investigate their associations with age, sex, anatomical localization, sun protection behavior, solar damage, and phenotypic characteristics. Fifty individuals aged between 18 and 60 years with multiple nevi were included in the study. The mean age of the participants was 35.42±12.62 years, and 62% were male. A total of 5,041 nevi were examined dermoscopically. Global patterns, local melanocytic features, vascular structures, and the presence of chaos were recorded. Appropriate parametric and non-parametric tests were used for statistical analyses. Of all nevi, 88.3% were located on the trunk and extremities, while 8.9% were located on the face. In the distribution of global patterns, the reticular pattern was the most frequent (60.7%), followed by the globular pattern (28.8%). While the reticular pattern predominated in trunk-extremity nevi, the globular pattern was significantly more common on the face (p<0.001). A dominant reticular pattern was identified in 80% of participants. With increasing age, the frequency of the globular pattern decreased, whereas pigment network predominance increased (p<0.001). The reticular pattern was observed at a higher rate in females, whereas the globular pattern was more frequent in males (p<0.001). In the presence of solar damage, the proportion of the globular pattern increased significantly (p<0.001). According to the chaos and clues algorithm, chaos was detected in 0.4% of nevi. In conclusion, nevus patterns in individuals with multiple nevi demonstrate significant variations according to clinical and environmental factors. Determining the individual's dominant global melanocytic nevus pattern and systematically evaluating lesions that deviate from this pattern may contribute to the early detection of malignancy.