Ön çapraz bağ rekonstrüksiyonu yapılan hastalarda kemik tünel genişliklerinin zero time echo sekans manyetik rezonans görüntüleme ve bilgisayarlı tomografi ile karşılaştırılması
Comparison of zero time echo sequence magnetic resonance imaging and computed tomography in measuring bone tunnel widening following anterior cruciate ligament reconstruction
  1. Tez No: 1005397
  2. Yazar: ABDULLAH SERİN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ÖZGÜR AHMET ATAY
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Ortopedi ve Travmatoloji, Orthopedics and Traumatology
  6. Anahtar Kelimeler: Ön çapraz bağ rekonstrüksiyonu, kemik tünel genişlemesi, ZTE-MRG, bilgisayarlı tomografi, Bland–Altman analizi, Ön çapraz bağ, Anterior cruciate ligament reconstruction, bone tunnel widening, zero time echo MRI, computed tomography, Bland–Altman analysis, Anterior cruciate ligament
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Ortopedi ve Travmatoloji Ana Bilim Dalı
Özet
SERİN A. Ön Çapraz Bağ Rekonstrüksiyonu Yapılan Hastalarda Kemik Tünel Genişliklerinin Zero Time Echo Sekans Manyetik Rezonans Görüntüme ve Bilgisayarlı Tomografi ile Karşılaştırılması. Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi, Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanlık Tezi, Ankara 2026. Bu çalışmanın amacı, ön çapraz bağ (ÖÇB) rekonstrüksiyonu sonrasında oluşan kemik tünel genişliklerinin değerlendirilmesinde zero echo time (ZTE) sekans manyetik rezonans görüntülemenin (MRG), altın standart yöntem olan bilgisayarlı tomografi (BT) ile karşılaştırılabilir doğrulukta olup olmadığını araştırmaktır. Ocak 2015 – Aralık 2025 tarihleri arasında tek merkezde artroskopik tek demet ÖÇB rekonstrüksiyonu yapılan ve postoperatif dönemde hem ZTE-MRG hem de BT ile görüntülenen 50 hasta retrospektif olarak değerlendirilmiştir. Femoral ve tibial tünel çapları, tünel kesit alanları her iki yöntemle karşılaştırılmış; değerlendirici içi ve değerlendiriciler arası uyum sınıf içi korelasyon katsayısı (ICC) ile, yöntemler arası uyum ise Bland–Altman analizi ve Pearson/Spearman korelasyon katsayıları kullanılarak incelenmiştir. Yöntemler arası ICC değerleri 0,767–0,972 arasında saptanmış olup büyük çoğunluğu iyi ile çok iyi düzeyde uyuma işaret etmiştir. Bland–Altman analizinde bias değerlerinin sıfıra yakın olduğu ve ölçümlerin büyük bölümünün %95 uyum sınırları içinde kaldığı görülmüştür. ZTE-MRG, kemik tünel genişliklerinin değerlendirilmesinde BT ile karşılaştırılabilir doğruluk sunmakta; aynı çekimde yumuşak dokuların da incelenebilmesi ve iyonizan radyasyon içermemesi nedeniyle özellikle genç hasta popülasyonunda BT'ye klinik açıdan anlamlı bir alternatif oluşturmaktadır.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT SERİN A. Comparison of Zero Time Echo Sequence Magnetic Resonance Imaging and Computed Tomography in Measuring Bone Tunnel Widening Following Anterior Cruciate Ligament Reconstruction. Hacettepe University Faculty of Medicine, Orthopedics and Traumatology Thesis, Ankara 2026. The aim of this study was to investigate whether zero time echo (ZTE) sequence magnetic resonance imaging (MRI) provides comparable accuracy to computed tomography (CT), the gold standard method, in assessing bone tunnel widening following anterior cruciate ligament (ACL) reconstruction. Fifty patients who underwent single-bundle arthroscopic ACL reconstruction at a single center between January 2015 and December 2025 and had both postoperative ZTE-MRI and CT examinations were retrospectively evaluated. Femoral and tibial tunnel diameter, cross-sectional area, and coronal oblique measurements were compared between the two modalities. Intra- and interobserver reliability were assessed using intraclass correlation coefficients (ICC), and intermethod agreement was evaluated with Bland–Altman analysis and Pearson/Spearman correlation coefficients. Intermethod ICC values ranged from 0.767 to 0.972, with the majority indicating good to excellent agreement. Bland–Altman analysis demonstrated that bias values were close to zero and that most measurements fell within the 95% limits of agreement. ZTE-MRI offers accuracy comparable to CT in assessing bone tunnel dimensions and, by enabling simultaneous soft tissue evaluation without ionizing radiation, represents a clinically meaningful alternative to CT, particularly in young patients.