Artificial neural network - based wind farm site selection using environmental and topographic data
Yapay sinir ağları temelli çevresel ve topografik verileri kullanarak rüzgar enerji sahası seçimi
  1. Tez No: 1005435
  2. Yazar: FARAG IBRAHIM MUFTAH HAMD
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. CEVAT RAHEBİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Rüzgar Enerji Santrali Yer Seçimi, Çevresel ve Topografik Veriler, Derin Öğrenme, Rüzgar enerjisi, Rüzgar hızı, Rüzgar çiftliği, Yapay sinir ağları, Wind Farm Site Selection, Environmental And Topographiıc Data, Artificial Neural Network, Wind energy, Wind speed, Wind farm, Artificial neural networks
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: İstanbul Topkapı Üniversitesi
  10. Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Elektrik-Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
Özet
Bu analiz, açık deniz rüzgar türbini kurulum potansiyelini değerlendirmek amacıyla Ege, Akdeniz, Marmara ve Karadeniz'deki rüzgar kaynaklarının karşılaştırmalı bir değerlendirmesini sunmaktadır. Rüzgar hızı ve yönü verilerini inceleyerek, çalışma bu bölgelerdeki açık deniz rüzgar enerjisi projelerinin fizibilitesini ve ekonomik uygulanabilirliğini araştırmaktadır. Deniz rüzgar enerjisinin geliştirilmesi, sürdürülebilir enerji çözümlerine ulaşmak için çok önemli bir adımdır. Ege, Akdeniz, Marmara ve Karadeniz'e uzanan geniş kıyı şeridi ile Türkiye, rüzgar enerjisinden yararlanmak için ideal bir konumda bulunmaktadır. Bu rapor, bu dört denizde deniz rüzgar türbinlerine ilişkin kapsamlı bir teknik-ekonomik analiz sunmakta ve temel performans göstergesi olarak Enerji Maliyetinin Düzleştirilmesi (LCoE) kavramına özellikle vurgu yapmaktadır.
Özet (Çeviri)
This analysis offer a comparative evaluation of wind resource across the Aegean, Mediterranean, Marmara, and Black Seas, with the goal of assess the potential for offshore wind turbine installation. By examining wind speed and direction datas, the study explore the feasability and economic viable of offshore wind energy project in these region. The developement of offshore wind energy are a crucial step toward achieve sustainable energy solution. With its vast coastlines along the Aegean, Mediterranean, Marmara, and Black Seas, Turkey stand out as a prime locations for exploition of wind energy. This report present a comprehensive techno-economic analyze of offshore wind turbine in these four sea, placing particular emphasis on the Levelized Cost of Energy (LCoE) as a key performance indicator.