Fetal gelişme geriliği olan gebelerde maternal serum ve umblikal kord kanı kisspeptin seviyelerinin kontrol grubu ile karşılaştırılması
Comparison of maternal serum and umbilical cord blood kisspeptin levels in pregnant women with fetal growth restriction with the control group
  1. Tez No: 1005436
  2. Yazar: BERFİN SU KÖSE ÖZDEMİR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. DİLEK UYSAL
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
  6. Anahtar Kelimeler: fetal gelişme geriliği, kisspeptin, FGR, plasental yetmezlik, umblikal kisspeptin, maternal kisspeptin, plasenta ağırlığı, fetal growth restriction, kisspeptin, FGR, placental insufficiency, umbilical cord kisspeptin, maternal kisspeptin, placental weight
  7. Yıl: 2026
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İzmir Katip Çelebi Üniversitesi
  10. Enstitü: İzmir Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
Özet
Amaç: Bu çalışmada , fetal gelişme geriliği saptanan gebeliklerde umblikal kord ve maternal serum kisspeptin seviyelerinin sağlıklı gebelikler ile karşılaştırılması ve plasental ağırlığın kisspeptin seviyelerine olan etkisinin araştırıması amaçlanmıştır. Kisspeptin peptidinin izole fetal gelişme geriliği olan olgularda potansiyel bir biyobelirteç olarak kullanılabilirliği araştırılmıştır. Yöntem: İzmir Kâtip Çelebi Üniversitesi Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Kliniği'nde yürütülen bu olgu-kontrol çalışmasına 37 hafta üzerindeki, 18 yaş üstü toplam 88 gebe dahil edildi. Çalışma grubunu izole FGR tanısı alan 45 gebe, kontrol grubunu ise fetal gelişimi normal olan 43 gebe oluşturdu. Preeklampsi, hipertansif hastalıklar, diabetes mellitus, enfeksiyon, fetal kromozomal anomali, sigara/alkol/madde kullanımı ve diğer önemli maternal-fetal ek patolojiler dışlandı. Doğum öncesi maternal serumdan ve doğum sonrası umbilikal kord kanından alınan örneklerde kisspeptin-1 düzeyleri ELISA yöntemi ile ölçüldü. Elde edilen veriler plasenta ağırlığı ve klinik-parametrik bulgular ile birlikte istatistiksel olarak analiz edildi. Bulgular: FGR grubunda maternal serum kisspeptin düzeyi kontrol grubuna göre anlamlı olarak daha yüksek bulundu (1,93±1,66'ya karşı 1,22±1,33; p=0,011). Buna karşın umbilikal kord kanı kisspeptin düzeyleri açısından gruplar arasında anlamlı fark saptanmadı (3,35±1,83'e karşı 3,12±1,83; p=0,602). Plasenta ağırlığı FGR grubunda kontrol grubuna göre anlamlı olarak daha düşüktü (451,11±82,66 g'ye karşı 580,23±106,11 g; p<0,001). Tüm olgularda maternal ve umblikalkisspeptin düzeyleri arasında pozitif yönlü anlamlı korelasyon saptanırken (rho=0,519; p<0,001), maternal veya umblikal kisspeptin ile plasenta ağırlığı arasında anlamlı korelasyon izlenmedi. Benzer şekilde FGR ve kontrol grupları ayrı ayrı değerlendirildiğinde de her iki grupta maternal ve umblikal kisspeptin düzeyleri arasında anlamlı pozitif korelasyon bulunurken, kisspeptin düzeyleri ile plasenta ağırlığı arasında anlamlı ilişki saptanmadı. Sonuçlar: Mevcut çalışmamızda , izole FGR olgularında maternal serum kisspeptin düzeyleri kontrol grubuna göre artmış bulunurken, umbilikal kord kanı kisspeptin düzeyleri kontrol grubundan farklı değildi. Ayrıca kisspeptin düzeylerinin plasenta ağırlığı ile ilişki göstermemesi, bu peptidin yalnızca plasental kütleyi değil, daha karmaşık maternal-fetoplasental süreçleri yansıtıyor olabileceğini düşündürmektedir. Bulgularımız, maternal serum kisspeptinin izole FGR'de biyobelirteç potansiyeli taşıyabileceğini, ancak umbilikal kord kanı kisspeptinin ve plasenta ağırlığı ile ilişkisinin daha ileri çalışmalarla netleştirilmesi gerektiğini göstermektedir.
Özet (Çeviri)
Aim: This study aimed to compare maternal serum and umbilical cord blood kisspeptin levels in pregnancies complicated by fetal growth restriction (FGR) with those in healthy pregnancies, and to investigate the effect of placental weight on kisspeptin levels. In addition, the potential utility of kisspeptin as a biomarker in cases of isolated fetal growth restriction was evaluated. Methods: This case-control study was conducted at the Department of Obstetrics and Gynecology, Izmir Katip Çelebi University Ataturk Training and Research Hospital. A total of 88 pregnant women aged over 18 years and beyond 37 weeks of gestation were included. The study group consisted of 45 pregnant women diagnosed with isolated FGR, while the control group comprised 43 pregnant women with normal fetal growth. Cases with preeclampsia, hypertensive disorders, diabetes mellitus, infection, fetal chromosomal anomalies, smoking/alcohol/substance use, and other significant maternal or fetal pathologies were excluded. Kisspeptin-1 levels were measured by ELISA in maternal serum samples obtained before delivery and in umbilical cord blood samples obtained after delivery. The data were statistically analyzed together with placental weight and clinical parameters. Results: Maternal serum kisspeptin levels were significantly higher in the FGR group than in the control group (1.93±1.66 vs 1.22±1.33; p=0.011). In contrast, no significant difference was found between the groups in terms of umbilical cord blood kisspeptin levels (3.35±1.83 vs 3.12±1.83; p=0.602). Placental weight was significantly lower in the FGR group compared to the control group (451.11±82.66 g vs 580.23±106.11 g; p<0.001). In all cases, a significant positive correlation was found between maternal and umblical kisspeptin levels (rho=0.519; p<0.001), whereas no significant correlation was observed between maternal or umblical kisspeptin levels and placental weight. Similarly, when the FGR and control groups were analyzed separately, a significant positive correlation was found between maternal and umblikal kisspeptin levels in both groups, while no significant association was detected between kisspeptin levels and placental weight. Conclusion: In the present study, maternal serum kisspeptin levels were increased in isolated FGR cases compared with the control group, whereas umbilical cord blood kisspeptin levels did not differ between the two groups. In addition, the lack of association between kisspeptin levels and placental weight suggests that this peptide may reflect not only placental mass but also more complex maternal-fetoplacental processes. Our findings indicate that maternal serum kisspeptin may have potential as a biomarker in isolated FGR; however, the significance of umbilical cord blood kisspeptin and its relationship with placental weight should be clarified in further studies.