Diş hekimliği öğrencilerinin yeniden kanal tedavisi gereken dişlerde hazırladıkları giriş kavitelerinin değerlendirilmesinde floresan ışığın etkinliğinin araştırılması: Bir in vitro çalışma
Investigation of the effectiveness of fluorescent light in the evaluation of access cavities prepared by dental students in retreatment cases: An in vitro study
- Tez No: 1005471
- Danışmanlar: PROF. DR. SEMA BELLİ
- Tez Türü: Diş Hekimliği Uzmanlık
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: Cerrahi olmayan kök kanal tedavisi tekrarı, floresans, REVEAL cihazı, RMS, operasyon mikroskobu, 3B karşılaştırma, Fluorescence, nonsurgical endodontic retreatment, operating microscope, REVEAL device, RMS, 3D compare
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Selçuk Üniversitesi
- Enstitü: Diş Hekimliği Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Endodonti Ana Bilim Dalı
Özet
Bu çalışma, farklı görsel destek yöntemlerinin (herhangi bir büyütme olmadan (kontrol grubu), operasyon mikroskobu ve REVEAL floresan destekli büyütme cihazı) cerrahi olmayan kök kanal tedavisi tekrarı sırasında restoratif materyalin uzaklaştırılma başarısı ve işlem süreleri üzerindeki etkilerini değerlendirmeyi amaçlamaktadır. Çalışma, Selçuk Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Klinik Bilimleri Endodonti Anabilim Dalı'nda eğitim görmekte olan dönem 4, dönem 5 öğrencileri ve Endodonti uzmanlık programına kayıtlı uzmanlık öğrencileri ile gerçekleştirilmiştir. Her katılımcıya herhangi bir büyütme olmadan, operasyon mikroskobuyla ve REVEAL cihazı ile incelenmek üzere üç diş örneği verilmiş; restorasyonların uzaklaştırılması sonrası tüm örnekler TRIOS 5 ağız içi tarayıcı ile taranmıştır. Elde edilen Standart Üçgen Dili (STL) verileri, Geomagic Control X yazılımında ilk tarama ile üst üste konumlandırılarak 3B karşılaştırma yapılmış ve RMS (kök ortalama kare) değerleri hesaplanmıştır. RMS değerleri, kaldırılan diş dokusu ve geride kalan kompozit miktarının bir göstergesi olarak yorumlanmıştır. Bulgulara göre, REVEAL cihazı tüm katılımcı gruplarında en düşük RMS değerini göstermiş ve işlem süresi açısından en hızlı yöntem olarak kaydedilmiştir (p<0,05). Kontrol grubu işlem süresinde ikinci sırada yer alırken, operasyon mikroskobu grubu en uzun süreyi gerektirmiştir. RMS bakımından operasyon mikroskobu ile kontrol grubu arasında anlamlı fark bulunmamıştır (p>0,05). Eğitim düzeyi grupları karşılaştırıldığında, yalnızca dönem 4 grubu ve uzmanlık grubu arasında işlem süresi bakımından anlamlı fark saptanmıştır (p<0,05). Sonuçlar, REVEAL cihazının diş ve kompozit ayrımını kolaylaştırarak minimal invaziv yaklaşımı desteklediğini, işlem sürelerini kısalttığını ve farklı deneyim düzeylerindeki kullanıcılar için ek eğitim gerektirmediğini ortaya koymuştur. Operasyon mikroskobu ise yüksek büyütme avantajına rağmen, adaptasyon gerektirmesi ve işlem süresini uzatması nedeniyle özellikle eğitim ortamlarında başlangıç aşamasında daha sınırlı bir fayda sağladığı görülmüştür. Kontrol grubu, hız açısından operasyon mikroskobuna göre avantajlı olsa da minimal yaklaşım açısından REVEAL kadar başarılı bulunmamıştır. Bu sonuçlar, diş hekimliği eğitiminde ve klinik uygulamalarda floresans destekli cihazların kullanımının, tedavi başarısını artırabilecek potansiyele sahip olduğunu ortaya koymaktadır.
Özet (Çeviri)
This study aimed to evaluate the effects of different visual aid methods (no magnification [control group], operating microscope, and REVEAL fluorescence-assisted magnification device) on the success of restorative material removal and procedure time during nonsurgical endodontic retreatment. The study was conducted with 4th-year, 5th-year, and postgraduate endodontic students at the Department of Endodontics, Faculty of Dentistry, Selçuk University. Each participant was provided with three tooth samples to be examined without magnification, with an operating microscope, and with the REVEAL device. After removal of the restorations, all samples were scanned using the TRIOS 5 intraoral scanner. The obtained Standard Triangle Language (STL) data were superimposed with the initial scans in Geomagic Control X software to perform a 3D comparison, and RMS (root mean square) values were calculated. RMS values were interpreted as indicators of the amount of tooth tissue removed and the amount of composite material remaining. According to the findings, the REVEAL device showed the lowest RMS values across all participant groups and was recorded as the fastest method in terms of procedure time (p<0.05). The control group ranked second in terms of procedure time, while the operating microscope group required the longest duration. No significant difference was found between the operating microscope and the control group regarding RMS values (p>0.05). When comparing educational levels, a significant difference in procedure time was found only between the 4th-year group and the postgraduate group (p<0.05). The results revealed that the REVEAL device facilitates the differentiation of tooth and composite material, supports a minimally invasive approach, reduces procedure time, and does not require additional training for users with different experience levels. Despite offering high magnification, the operating microscope provides more limited benefits in educational settings at the initial stages, as it requires adaptation and prolongs procedure time. The control group, while faster than the operating microscope, was not as successful as REVEAL in terms of minimally invasive outcomes. These findings demonstrate that the use of fluorescence-assisted devices in dental education and clinical practice has the potential to enhance treatment success.