Bayramiç ezine sulama birliği alanına saptırılan suyun yeterliliğinin incelenmesi
Investigation of the sufficiency of the water diverted to the bayramiç ezine irrigation association area
- Tez No: 1005472
- Danışmanlar: DOÇ. DR. İSMAİL TAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Sulama suyu yeterliliği, su temin oranı, CropWat, Standart Yağış İndisi, Irrigation water sufficiency, water supply ratio, CropWat, SPI
- Yıl: 2026
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Eğitim Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarımsal Yapılar ve Sulama Ana Bilim Dalı
Özet
Bu araştırma, Çanakkale ili Bayramiç-Ezine-Merkez ilçelerinde yer alan Bayramiç Barajı sulama alanında, sulama suyunun yeterliliğini değerlendirmek amacıyla yürütülmüştür. Çalışmada 2012–2021 yıllarını kapsayan on yıllık dönem için bölgeye sağlanan sulama suyunun miktarı ile üretimde ihtiyaç duyulan sulama suyu miktarı karşılaştırılmıştır. Bitki su tüketimi hesaplamalarında, FAO Penman-Monteith yöntemini esas alan CropWat 8.0 yazılımı kullanılmıştır. Kuraklık analizinde, Standardize Yağış İndisi (SYİ) yöntemi uygulanmış ve 12 aylık SYİ değerleri üzerinden bölgedeki hidrolojik kurak dönemler belirlenmiştir. Araştırmada yararlanılan veriler, Devlet Su İşleri 252. Şube Müdürlüğü, Bayramiç-Ezine Sulama Birliği ve Meteoroloji Genel Müdürlüğünden temin edilmiştir. Araştırma sonuçları, planlanan bitki deseni ile gerçekleşen bitki deseni arasında farklılıklar olduğunu göstermektedir. Özellikle mısır, çeltik, elma ve nektarin gibi su tüketimi fazla olan bitkilerin zaman içinde bitki deseninde ağırlık kazandığı, bunun da su talebini artırarak kaynaklar üzerindeki baskıyı yükselttiği tespit edilmiştir. Sulama şebekesine bırakılan su miktarının birim alanda yıllar itibarıyla önemli değişimler gösterdiği saptanmıştır. Sulanan alana verilen suyun 6700–9800 m³/ha aralığında değiştiği belirlenmiştir. Su temin oranları yıllar arasında dalgalanmış olup, net su temin oranı 1.30–2.75, toplam su temin oranı ise 1.05–2.20 aralığında gerçekleştiği hesaplanmıştır. Çalışma alanındaki sulama sistemindeki temel sorun, su yetersizliğinden ziyade suyun bitki desenine ve gerçek ihtiyaca uygun şekilde dağıtılamaması olarak belirlenmiştir. Sulama sahasında açık kanal sistemi kullanılması, suyun dağıtımının etkin bir şekilde kontrol edilmesini güçleştirmekte ve bu durum su kayıplarına neden olmaktadır. Çalışma alanındaki sulama suyu verimliliğini artırmak için sayaçlı borulu şebekeye geçilmesi ve çiftçilerin sulama konusunda bilinçlendirilmesi gerekmektedir.
Özet (Çeviri)
This research was conducted to evaluate the adequacy of irrigation water in the Bayramiç Dam irrigation area, located in the Bayramiç-Ezine-Central districts of Çanakkale province. The study covered a ten-year period from 2012 to 2021, comparing the amount of irrigation water supplied to the region with the amount of irrigation water required for crop production. CropWat 8.0 software, based on the FAO Penman-Monteith method, was used for evapotranspiration calculations. The Standardized Precipitation Index (SPI) method was applied for drought analysis, and hydrological drought periods in the region were determined based on 12-month SPI values. Data used in the research were obtained from the State Hydraulic Works 252nd Branch Directorate, the Bayramiç-Ezine Irrigation Union, and the General Directorate of Meteorology. The research results show differences between the planned crop pattern and the actual crop pattern. It has been observed that water-intensive crops such as maize, rice, apples, and nectarines have gained prominence in the crop pattern over time, increasing water demand and putting pressure on resources. The amount of water released into the irrigation network has shown significant variations per unit area over the years. The amount of water supplied to the irrigated area was determined to range between 6700–9800 m³/ha. Water supply ratios fluctuated between years, with a net water supply ratio of 1.30–2.75 and a total water supply ratio of 1.05–2.20. The main problem in the irrigation system in the study area was identified not as water scarcity, but rather the inability to distribute water appropriately to the crop pattern and actual needs. The use of an open channel system in the irrigation area makes it difficult to effectively control water distribution, leading to water losses. To increase irrigation water efficiency in the study area, it is necessary to switch to a metered pipe network and raise awareness among farmers regarding irrigation practices.