Şizofreni hastalarında MSTN rs1805086 polimorfizminin incelenmesi
Investigation of MSTN rs1805086 polymorphism in schizophrenia patients
  1. Tez No: 1005539
  2. Yazar: LEEN SARAKBI
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MUHSİN KONUK
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Genetik, Genetics
  6. Anahtar Kelimeler: Miyostatin, Polimorfizm, Şizofreni, Myostatin, Polymorphism, Schizophrenia
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Moleküler Biyoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Moleküler Biyoloji Bilim Dalı
Özet
Bu çalışma, karmaşık bir nöropsikiyatrik hastalık olan şizofreni ile myostatin (MSTN) geni polimorfizmi rs1805086 arasındaki olası ilişkiyi incelemeyi amaçlamıştır. MSTN geninin uzun süredir iskelet kası gelişiminin düzenleyicisi olduğu bilinmektedir; ancak son yıllarda metabolizma, inflamasyon ve hatta nörogelişim gibi daha geniş biyolojik rollere sahip olabileceği ortaya konmuştur. Bu yeni roller temelinde, MSTN varyasyonlarının şizofreni gibi psikiyatrik hastalıklarla ilişkili sistemik bir etki yaratabileceği hipotezi öne sürülmüştür. Bu kapsamda, şizofreni tanısı almış toplam 20 hasta rs1805086 varyantının dağılımını analiz etmek üzere genotiplendirilmiştir. Sonuçlar, TT genotipinin baskın olduğunu (%90), %10'unda CT genotipi bulunduğunu, ancak CC genotipine rastlanmadığını göstermiştir. Katılımcılar arasında T allelinin %95 gibi yüksek bir sıklığa sahip olduğu belirlenmiştir. Örneklem büyüklüğünün küçük olması ve sağlıklı kontrol grubunun bulunmaması nedeniyle nedensel bir ilişki kurulması mümkün olmamakla birlikte, elde edilen veriler daha ileri araştırmalara değer bir genetik eğilime işaret etmektedir. Çalışma, sınırlılıklarına rağmen, geleneksel olmayan bir aday genin incelenmesi yoluyla şizofreni araştırmalarına yeni bir bakış açısı sunmaktadır. Ayrıca, çok faktörlü ruhsal hastalıkların anlaşılmasında işbirlikçi metodolojilerin önemini ortaya koymaktadır. Genel olarak, bu araştırma MSTN gibi periferik genlerin beyin fonksiyonu ve psikiyatrik yatkınlıkla nasıl kesişebileceğine dair yeni araştırma hatlarına ışık tutmaktadır.
Özet (Çeviri)
This study aimed to examine the possible association between the myostatin (MSTN) gene polymorphism rs1805086 and schizophrenia, a complex neuropsychiatric illness. The MSTN gene has long been established as a regulator of skeletal muscle development but has recently been found to have broader roles in biology, such as in metabolism, inflammation, and perhaps neurodevelopment. Based on these new roles, the hypothesis was that MSTN variation could have a systemic effect pertinent to psychiatric illness, such as schizophrenia. A total of 20 diagnosed schizophrenia patients were genotyped in this sample to analyze the distribution of the rs1805086 variant. The results showed dominance of the TT genotype (90%) and 10% with the CT genotype. The CC genotype was not present in the sample. It reflects a high frequency of the T allele (95%) among participants. Although no causal link could be formed because of the small sample size and absence of healthy controls, the data suggest a potential genetic trend that deserves further study. Even with its limitations, this study contributes a new angle to schizophrenia research by examining a non-conventional candidate gene. It also serves to establish the worth of collaborative methodologies in advancing understanding of multifactorial mental illnesses. Generally, the study provides new insight into new lines of inquiry into the ways that peripheral genes such as MSTN might intersect with brain function and psychiatric susceptibility.